Carrouselfraude en autohandel

Advertorial • Het voorkomen van carrouselfraude is een belangrijk doel voor overheidsinstanties en bedrijven. Carrouselfraude, ook bekend als btw-fraude of Missing Trader Intra-Community (MTIC)-fraude, is een vorm van belastingfraude waarbij criminelen gebruikmaken van de complexe btw-regels om belastinggeld te ontduiken.
Albert-Jan Cornelissen Albert-Jan Cornelissen
Foto: New Vision Groep

Met carrouselfraude wordt in de context van autohandel bedoeld een specifieke vorm van carrouselfraude die gericht is op de auto-industrie. Bij dit soort fraude gaat het meestal om frauduleuze handel in voertuigen, waarbij het btw-stelsel wordt uitgebuit om belastingen te ontduiken.

Zo kan carrouselfraude voorkomen in de automotive-sector:

 1. Eerste aankoop: fraudeurs kopen een voertuig met een hoge waarde in één land, vaak in een btw-vrij rechtsgebied of bij een verkoper die vrijgesteld is van btw-heffing.
 2. Intracommunautaire verkoop: De oplichters verkopen het voertuig vervolgens aan een andere partij binnen hetzelfde land of aan een koper in een andere EU-lidstaat. Deze transactie wordt doorgaans uitgevoerd inclusief btw.
 3. Exporteren: Het voertuig wordt vervolgens geëxporteerd naar een andere EU-lidstaat, waardoor de fraudeurs btw-teruggave kunnen vorderen van de belastingdienst.
 4. Intracommunautaire verwerving: de fraudeurs of een verbonden partij importeren het voertuig opnieuw in het oorspronkelijke land en claimen een btw-vrijstelling voor intracommunautaire verwervingen.
 5. Herhaalproces: hetzelfde voertuig wordt vervolgens opnieuw verkocht aan een andere koper, waardoor de cyclus opnieuw begint en de fraudeurs het btw-stelsel kunnen blijven uitbuiten door herhaaldelijk btw-teruggaven te eisen.

Het doel van carrouselfraude in de autohandel is het creëren van een keten van transacties waarbij voertuigen betrokken zijn die herhaaldelijk in verschillende landen worden gekocht en verkocht, waardoor frauduleuze btw-claims worden gegenereerd en uiteindelijk belastingbetalingen worden ontdoken. Het is een complexe en ongeoorloofde regeling die kan leiden tot aanzienlijke financiële verliezen voor belastingautoriteiten en legitieme bedrijven.

Hoe voorkom je betrokkenheid bij carrouselfraude?

Als autohandelaar is het belangrijk om waakzaam te zijn en maatregelen te nemen om te voorkomen dat je betrokken raakt bij carrouselfraude. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 1. Verifieer de betrouwbaarheid van handelspartners voordat je transacties aangaat met andere handelaren. Controleer de reputatie van potentiële kopers en verkopers, vraag om referenties en onderzoek hun bedrijfsactiviteiten zorgvuldig.
 2. Wees alert op verdachte transacties, zoals frequente aankopen en verkopen van voertuigen binnen korte tijd, transacties met belastingvrije landen of met bedrijven met weinig activiteiten.
 3. Controleer de geldigheid van btw-nummers van je handelspartners voordat je zaken met hen doet. Dit kan helpen om te voorkomen dat je betrokken raakt bij transacties met frauduleuze partijen.
 4. Documenteer transacties zorgvuldig en nauwkeurig. Bewaar kopieën van facturen, transportdocumenten en andere relevante documentatie. Dit kan helpen om jezelf te beschermen en je onschuld aan te tonen als er later twijfel ontstaat over de transacties.
 5. Houd je op de hoogte van wet- en regelgeving die van toepassing zijn op de autohandel in jouw land. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van je verplichtingen en naleving van de geldende regelgeving.
 6. Als je vermoedt dat je betrokken bent bij mogelijke fraude, neem dan contact op met de belastingdienst of andere relevante autoriteiten en werk samen met hen. Het melden van verdachte activiteiten kan helpen bij het bestrijden van fraude en het beschermen van je eigen integriteit.

Het is belangrijk om op te merken dat deze maatregelen helpen om de kans te verkleinen dat je betrokken raakt bij carrouselfraude, maar dat ze geen garantie bieden.

Wil je over dit onderwerp meer weten, neem dan zeker contact op met Erik Gooijer van New Vision Groep Culemborg: e.gooijer@newvisiongroep.nl of via 088-0404044.

Carrouselfraude en autohandel | Automotive Online

Carrouselfraude en autohandel

Advertorial • Het voorkomen van carrouselfraude is een belangrijk doel voor overheidsinstanties en bedrijven. Carrouselfraude, ook bekend als btw-fraude of Missing Trader Intra-Community (MTIC)-fraude, is een vorm van belastingfraude waarbij criminelen gebruikmaken van de complexe btw-regels om belastinggeld te ontduiken.
Albert-Jan Cornelissen Albert-Jan Cornelissen
Foto: New Vision Groep

Met carrouselfraude wordt in de context van autohandel bedoeld een specifieke vorm van carrouselfraude die gericht is op de auto-industrie. Bij dit soort fraude gaat het meestal om frauduleuze handel in voertuigen, waarbij het btw-stelsel wordt uitgebuit om belastingen te ontduiken.

Zo kan carrouselfraude voorkomen in de automotive-sector:

 1. Eerste aankoop: fraudeurs kopen een voertuig met een hoge waarde in één land, vaak in een btw-vrij rechtsgebied of bij een verkoper die vrijgesteld is van btw-heffing.
 2. Intracommunautaire verkoop: De oplichters verkopen het voertuig vervolgens aan een andere partij binnen hetzelfde land of aan een koper in een andere EU-lidstaat. Deze transactie wordt doorgaans uitgevoerd inclusief btw.
 3. Exporteren: Het voertuig wordt vervolgens geëxporteerd naar een andere EU-lidstaat, waardoor de fraudeurs btw-teruggave kunnen vorderen van de belastingdienst.
 4. Intracommunautaire verwerving: de fraudeurs of een verbonden partij importeren het voertuig opnieuw in het oorspronkelijke land en claimen een btw-vrijstelling voor intracommunautaire verwervingen.
 5. Herhaalproces: hetzelfde voertuig wordt vervolgens opnieuw verkocht aan een andere koper, waardoor de cyclus opnieuw begint en de fraudeurs het btw-stelsel kunnen blijven uitbuiten door herhaaldelijk btw-teruggaven te eisen.

Het doel van carrouselfraude in de autohandel is het creëren van een keten van transacties waarbij voertuigen betrokken zijn die herhaaldelijk in verschillende landen worden gekocht en verkocht, waardoor frauduleuze btw-claims worden gegenereerd en uiteindelijk belastingbetalingen worden ontdoken. Het is een complexe en ongeoorloofde regeling die kan leiden tot aanzienlijke financiële verliezen voor belastingautoriteiten en legitieme bedrijven.

Hoe voorkom je betrokkenheid bij carrouselfraude?

Als autohandelaar is het belangrijk om waakzaam te zijn en maatregelen te nemen om te voorkomen dat je betrokken raakt bij carrouselfraude. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 1. Verifieer de betrouwbaarheid van handelspartners voordat je transacties aangaat met andere handelaren. Controleer de reputatie van potentiële kopers en verkopers, vraag om referenties en onderzoek hun bedrijfsactiviteiten zorgvuldig.
 2. Wees alert op verdachte transacties, zoals frequente aankopen en verkopen van voertuigen binnen korte tijd, transacties met belastingvrije landen of met bedrijven met weinig activiteiten.
 3. Controleer de geldigheid van btw-nummers van je handelspartners voordat je zaken met hen doet. Dit kan helpen om te voorkomen dat je betrokken raakt bij transacties met frauduleuze partijen.
 4. Documenteer transacties zorgvuldig en nauwkeurig. Bewaar kopieën van facturen, transportdocumenten en andere relevante documentatie. Dit kan helpen om jezelf te beschermen en je onschuld aan te tonen als er later twijfel ontstaat over de transacties.
 5. Houd je op de hoogte van wet- en regelgeving die van toepassing zijn op de autohandel in jouw land. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van je verplichtingen en naleving van de geldende regelgeving.
 6. Als je vermoedt dat je betrokken bent bij mogelijke fraude, neem dan contact op met de belastingdienst of andere relevante autoriteiten en werk samen met hen. Het melden van verdachte activiteiten kan helpen bij het bestrijden van fraude en het beschermen van je eigen integriteit.

Het is belangrijk om op te merken dat deze maatregelen helpen om de kans te verkleinen dat je betrokken raakt bij carrouselfraude, maar dat ze geen garantie bieden.

Wil je over dit onderwerp meer weten, neem dan zeker contact op met Erik Gooijer van New Vision Groep Culemborg: e.gooijer@newvisiongroep.nl of via 088-0404044.