‘Aandeel elektrische auto’s in de wereld blijft groeien’

Elektrische verkopen • De stijgende verkoopcijfers zijn volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) vooral te danken aan China.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
(Foto: Promedia)

Het aandeel elektrische auto’s in de wereld neemt ook dit jaar flink toe. De verwachting is dat dit jaar 17 miljoen elektrische auto’s worden verkocht, tegen 14 miljoen vorig jaar. Dit meldt het ANP.

De stijgende verkoopcijfers zijn volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) vooral te danken aan China, waar de regering de aankoop van een elektrische auto naar verluidt stimuleert met subsidies. In Nederland daalt de interesse in elektrisch rijden juist, meldde de ANWB afgelopen week. Redenen zijn onder andere de hoge aanschafprijs en het niet thuis kunnen opladen.

Het IEA benadrukt dat betaalbaarheid een belangrijke voorwaarde is om de verkoopcijfers te stuwen. In Europa en de Verenigde Staten zijn auto’s met een verbrandingsmotor nog steeds goedkoper, terwijl in China de meeste elektrische auto’s voordeliger zijn.

Concurrentie

Tegelijkertijd zit de auto-industrie niet stil. Meerdere autofabrikanten verlaagden de afgelopen maanden de prijzen van hun elektrische auto’s om de vraag te stimuleren. Ook zijn er verschillende betaalbare elektrische auto’s aangekondigd, zoals de Volkswagen ID.1, die de concurrentie moeten aangaan met Chinese budgetmodellen.

Daarnaast moet ook het aantal oplaadpunten flink worden uitgebreid, volgens het IEA. Tegen 2035 moet de oplaadcapaciteit verzesvoudigd zijn om de groei bij te benen.

In het eerste kwartaal van dit jaar werden wereldwijd 25 procent meer elektrische auto’s verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. De verkoopcijfers van het eerste kwartaal zijn grofweg gelijk aan de verkoopcijfers van elektrische auto’s in heel 2020.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.