Schadebranche en MBO Rijnland starten nieuwe opleiding Schadeherstel

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
Albèrt de Goey (r) leidt samen met zijn broer Ad ABS Autoherstel Woerden. (Foto: Lucien Kroon)

Met actieve steun van schadeherstelbedrijven in de regio, gaat het MBO Rijnland in Gouda het aankomend schooljaar van start met de opleiding autoschadetechnicus. Het is de eerste keer dat deze opleiding binnen het reguliere MBO wordt aangeboden. In de Autoschade Academie werken schadebedrijven samen met de school. Zo bieden de bedrijven leerwerkplekken, maar ook met kennis en financiële steun. 

“Samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs is cruciaal voor de schadebranche. Al jaren kampen we in de branche met een tekort aan instroom van nieuwe mensen. En, het vinden van personeel wordt een steeds groter probleem”, zegt Albèrt de Goey, directeur van het gelijknamige schadebedrijf in Woerden, die al jarenlang hamert op het grote belang van werving van jonge mensen en up to date opleidingen die aansluiten op de praktijk.

Volgens de Goey biedt juist de collectieve aanpak van bedrijfsleven en onderwijs veel mogelijkheden. “We praten in de schadebranche al langer over het grote belang van goed opgeleide mensen. Schadeherstellers kunnen met dit initiatief de daad bij het woord voegen en zelf meewerken aan de opleiding.” 

Behalve De Goey, hebben meerdere ABS-, ASN- en Schadenet-bedrijven en enkele dealer gelieerde en universele bedrijven zich bij het initiatief aangesloten. 

Systemen

De opleiding aan het MBO Rijnland in Gouda gaat vanaf aankomende september van start en is de eerste opleiding autoschadetechnicus op MBO niveau 3. De BBL-opleiding duurt 1,5 jaar, waarvan het eerste jaar is gericht op de opbouw van brede basiskennis. Daarna wordt dieper ingegaan op (ADAS)-systemen in auto’s en het werken met benzine- en hybride- of elektrische auto’s.

Het is de bedoeling dat er in de toekomst een opleiding op niveau 4 wordt ontwikkeld. Naast de introductie van de AST-opleiding willen de bedrijven ook samenwerken aan de upgrading en promotie van de bestaande opleidingen voor Autospuiter en Autoschadehersteller.  

De nieuwe opleiding wordt ook gesteund door het opleidingsfonds OOC en branchevereniging Focwa, die opleidingen en permanente educatie in de Plusnorm wil laten terugkomen.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Schadebranche en MBO Rijnland starten nieuwe opleiding Schadeherstel | Automotive Online

Schadebranche en MBO Rijnland starten nieuwe opleiding Schadeherstel

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
Albèrt de Goey (r) leidt samen met zijn broer Ad ABS Autoherstel Woerden. (Foto: Lucien Kroon)

Met actieve steun van schadeherstelbedrijven in de regio, gaat het MBO Rijnland in Gouda het aankomend schooljaar van start met de opleiding autoschadetechnicus. Het is de eerste keer dat deze opleiding binnen het reguliere MBO wordt aangeboden. In de Autoschade Academie werken schadebedrijven samen met de school. Zo bieden de bedrijven leerwerkplekken, maar ook met kennis en financiële steun. 

“Samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs is cruciaal voor de schadebranche. Al jaren kampen we in de branche met een tekort aan instroom van nieuwe mensen. En, het vinden van personeel wordt een steeds groter probleem”, zegt Albèrt de Goey, directeur van het gelijknamige schadebedrijf in Woerden, die al jarenlang hamert op het grote belang van werving van jonge mensen en up to date opleidingen die aansluiten op de praktijk.

Volgens de Goey biedt juist de collectieve aanpak van bedrijfsleven en onderwijs veel mogelijkheden. “We praten in de schadebranche al langer over het grote belang van goed opgeleide mensen. Schadeherstellers kunnen met dit initiatief de daad bij het woord voegen en zelf meewerken aan de opleiding.” 

Behalve De Goey, hebben meerdere ABS-, ASN- en Schadenet-bedrijven en enkele dealer gelieerde en universele bedrijven zich bij het initiatief aangesloten. 

Systemen

De opleiding aan het MBO Rijnland in Gouda gaat vanaf aankomende september van start en is de eerste opleiding autoschadetechnicus op MBO niveau 3. De BBL-opleiding duurt 1,5 jaar, waarvan het eerste jaar is gericht op de opbouw van brede basiskennis. Daarna wordt dieper ingegaan op (ADAS)-systemen in auto’s en het werken met benzine- en hybride- of elektrische auto’s.

Het is de bedoeling dat er in de toekomst een opleiding op niveau 4 wordt ontwikkeld. Naast de introductie van de AST-opleiding willen de bedrijven ook samenwerken aan de upgrading en promotie van de bestaande opleidingen voor Autospuiter en Autoschadehersteller.  

De nieuwe opleiding wordt ook gesteund door het opleidingsfonds OOC en branchevereniging Focwa, die opleidingen en permanente educatie in de Plusnorm wil laten terugkomen.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.