Verzekeraars versoepelen overdracht schadevrije jaren

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Schadevrije jaren kunnen vanaf komend jaar na overlijden worden overgedragen aan de achtergebleven partner en verdeeld worden onder ex-partners na een scheiding. Ook kunnen vanaf dat moment opgebouwde schadevrije jaren uit het buitenland en van een leaseauto worden overgenomen. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars.

Verzekeraars hebben in overleg met de Consumentenbond verschillende aanpassingen doorgevoerd. Schadevrije jaren konden alleen op naam van de polishouder worden opgebouwd. Vanaf 2022 kunnen door een overledene opgebouwde schadevrije jaren worden overgedragen aan de achterblijvende partner. Dat kan door het indienen van een verzoek bij de autoverzekeraar. Daarvoor moet je in ieder geval op hetzelfde adres geregistreerd staan en een rijbewijs hebben. 

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek dat de premie van de duurste autoverzekering twee keer zo hoog is als die van de goedkoopste verzekering.

Echtscheiding

Bij een echtscheiding of een ontbinding van het geregistreerd partnerschap kunnen schadevrije jaren worden verdeeld. Ook kunnen vanaf 2022 schadevrije jaren van de leaseauto overgenomen worden. Met een leaseverklaring kunnen deze bij de verzekeraar vastgelegd worden.

Tenslotte kunnen schadevrije jaren uit het buitenland ook vastgelegd worden bij de (nieuwe) Nederlandse verzekeraar. Europese verzekeraars leveren op verzoek een verklaring aan die ingediend kan worden bij de eigen verzekeraar.

Schadevrije jaren worden vastgelegd en zijn op te vragen via de centrale registratie van Roy-data, waarin het schadeverleden staat. Daarnaast zijn ze ook terug te vinden op de verzekeringspolis en op te vragen bij de autoverzekeraar.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Verzekeraars versoepelen overdracht schadevrije jaren | Automotive Online

Verzekeraars versoepelen overdracht schadevrije jaren

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Schadevrije jaren kunnen vanaf komend jaar na overlijden worden overgedragen aan de achtergebleven partner en verdeeld worden onder ex-partners na een scheiding. Ook kunnen vanaf dat moment opgebouwde schadevrije jaren uit het buitenland en van een leaseauto worden overgenomen. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars.

Verzekeraars hebben in overleg met de Consumentenbond verschillende aanpassingen doorgevoerd. Schadevrije jaren konden alleen op naam van de polishouder worden opgebouwd. Vanaf 2022 kunnen door een overledene opgebouwde schadevrije jaren worden overgedragen aan de achterblijvende partner. Dat kan door het indienen van een verzoek bij de autoverzekeraar. Daarvoor moet je in ieder geval op hetzelfde adres geregistreerd staan en een rijbewijs hebben. 

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek dat de premie van de duurste autoverzekering twee keer zo hoog is als die van de goedkoopste verzekering.

Echtscheiding

Bij een echtscheiding of een ontbinding van het geregistreerd partnerschap kunnen schadevrije jaren worden verdeeld. Ook kunnen vanaf 2022 schadevrije jaren van de leaseauto overgenomen worden. Met een leaseverklaring kunnen deze bij de verzekeraar vastgelegd worden.

Tenslotte kunnen schadevrije jaren uit het buitenland ook vastgelegd worden bij de (nieuwe) Nederlandse verzekeraar. Europese verzekeraars leveren op verzoek een verklaring aan die ingediend kan worden bij de eigen verzekeraar.

Schadevrije jaren worden vastgelegd en zijn op te vragen via de centrale registratie van Roy-data, waarin het schadeverleden staat. Daarnaast zijn ze ook terug te vinden op de verzekeringspolis en op te vragen bij de autoverzekeraar.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.