Schadelast in 2017 met 4,3% gedaald

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Dit blijkt uit de meest recente cijfers van Audatex Solera.

Het gemiddeld schadebedrag steeg over heel 2017 met 1 procent tot 1.265 euro. Dat komt volgens Audatex Solera vooral voor rekening van onderdelen (+11%) en spuitmateriaal (+8%). Het aantal uren werkplaats per schade liep met 9 procent terug, het arbeidsloon per schade met 10 procent. Audatex Solera geeft hier geen verklaring voor.

Het aantal schadecalculaties zakte met 972.702 tot onder het miljoen. Een mogelijke verklaring voor de daling is de afwezigheid van grote aantallen hagelschades in 2017. 

De totale schadelast over 2017 is volgens de nu gepresenteerde Audatex-cijfers met 4,3 procent gedaald tot 1,25 miljard euro. 

Bekijk hieronder het aantal schades en de opbouw van de schadebedragen:

 audatex tabel dec 2017

Bron: Audatex Solera

In december kwam het aantal schades uit op 74 duizend: 12 procent minder dan in december 2016. Het gemiddeld schadebedrag in december steeg wel met 5 procent, tot 1.400 euro. Bekijk het volledige overzicht in de Automotive Kennisbank.

Aanpassing

Audatex heeft sinds deze maand een nieuw systeem van rapporteren ingevoerd. Audatex constateerde een bepaalde ‘vervuiling’ in de maandcijfers, aangezien maandelijks circa 8 procent van de calculaties pas in de daaropvolgende maand definitief wordt afgehandeld. Daarom heeft Audatex besloten de cijfers één maand later ter beschikking te stellen dan gebruikelijk. Deze verandering is ook de verklaring voor de afwijkingen tussen de nu door Audatex gepresenteerde jaarcijfers, en de cijfers in de Automotive Kennisbank. 

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.