‘Zeekr bereidt Wall Street-debuut voor: waardering van 5 miljard dollar’

Zeekr • Het blijft de vraag hoe beleggers zullen reageren, gezien de uitdagende marktomstandigheden voor fabrikanten van elektrische auto’s en de wisselende prestaties van andere Geely-merken op de beurs.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
Zeekr-center in Amsterdam. (Foto: Zeekr)

Zeekr bereidt een beursgang aan Wall Street voor. Het aan Geely-verbonden merk hoopt met de plaatsing van nieuwe aandelen op Wall Street ruim 367 miljoen dollar op te halen. Dat meldt persbureau Reuters.

De verwachting is dat de prijs per aandeel tussen de 18 en 21 dollar komt te liggen, waarmee het bedrijf wordt gewaardeerd op ongeveer 5 miljard dollar. In december 2022 kondigde Zeekr ook een beursgang aan, destijds wilde het Chinese bedrijf 1 miljard dollar ophalen tegen een waardering van 10 miljard dollar. De beursgang ging destijds op het laatste moment niet door. Zeekr verwees naar ‘het belabberde beursklimaat’.

Een aantal bestaande aandeelhouders van Zeekr, waaronder Geely Auto, Mobileye en Catl hebben al toegezegd om een groot deel van de aandelen (349 miljoen dollar) van Zeekr op te kopen. Daardoor blijft er voor particuliere beleggers nog 18,5 miljoen dollar aan Zeekr-aandelen over.

Geely-merken

Zeekr wordt de grootste beursgang van een Chinees bedrijf op Wall Street in de afgelopen drie jaar. Volgens het economische dagblad De Tijd is het echter maar de vraag hoeveel belangstelling er zal zijn voor Zeekr. De belangstelling voor elektrische auto’s in de Europese en Amerikaanse markt neemt af.

Bovendien zien beleggers dat andere Geely-merken minder presteren op de beurs. De koers van Polestar staat inmiddels op 0,15 dollar: een daling van 85 procent ten opzichte van de waarde waartegen het drie jaar geleden naar de beurs trok. Volvo Cars verloor in zijn driejarige beurscarriere bijna de helft van zijn waardering. Lotus, dat nog maar in februari naar Wall Street trok, is inmiddels ook al de helft van zijn initiële waardering kwijt.

Zeekr opende eind vorig jaar een nieuwe showroom in het voormalige pand van warenhuis V&D.

Zeekr is een van de nieuwkomers op de Nederlandse markt en wordt derhalve meegenomen in de AM Powerranking waarin de slagingskans van alle nieuwe merken wordt ingeschat. De slagingskans van Zeekr is ‘klein/redelijk’. Lees hier meer. 

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.