Kabinet komt met regeling voor hoge energiekosten voor ondernemers

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
Er gaan naar schatting enkele tienduizenden bedrijven onder vallen, die deels gecompenseerd zullen worden (foto: Shutterstock) (Foto: Shutterstock)

Voor het midden- en kleinbedrijf dat relatief veel energie verbruikt, komt een regeling. Dat maakt het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat vandaag bekend.

De Tegemoetkoming Energiekosten gaat op 1 februari in. Er gaan naar schatting enkele tienduizenden bedrijven onder vallen, die deels gecompenseerd zullen worden. De energierekening van een bedrijf moet minimaal 3 procent van de omzet bedragen om in aanmerking te komen. Deze regeling wordt begrensd door een minimale hoogte van de energierekening om heel kleine of nauwelijks actieve ondernemers erbuiten te houden. Daarnaast moet de energierekening minimaal 3 procent van de omzet bedragen om vast te stellen dat een bedrijf echt ‘energie-intensief’ is. 

De regeling volstaat niet voor energie-intensieve mkb’ers die nu al in acute problemen zitten en de aankomende winter nog tegemoet gaan. Daarom is de inzet van het kabinet om vanaf november al andere maatregelen gereed te hebben om de bedrijfslasten voor ondernemers (tijdelijk) te kunnen verlagen. Het kabinet is nog druk bezig om de opties hiervoor uit te werken.

Hoge nood 

Paul de Waal, woordvoerder Bovag: “Wij zijn blij dat tenminste de schadebedrijven binnen deze regeling vallen. Bij hen is de nood het hoogst. Normaal is het percentage van de omzet dat besteed wordt aan energiekosten tussen de 2 en de 2,5 procent. In maart was dit echter al 6 procent en dat is nu gestegen naar gemiddeld 14 procent.”

Wat dit voor de overige bedrijven binnen de branche betekent, is nog niet bekend. “Het ligt eraan hoe de regeling wordt ingericht en waar er precies naar wordt gekeken” aldus De Waal. Bovag reageerde onlangs nog kritisch toen het kabinet tijdens Prinsjesdag nog niks kon melden over compensatie voor het mkb. Uit de laatste Ondernemersmonitor van de brancheorganisatie bleek dat de hoge energiekosten voor bijna 80 procent van de bedrijven een groot probleem is. 

Kabinet komt met regeling voor hoge energiekosten voor ondernemers | Automotive Online

Kabinet komt met regeling voor hoge energiekosten voor ondernemers

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
Er gaan naar schatting enkele tienduizenden bedrijven onder vallen, die deels gecompenseerd zullen worden (foto: Shutterstock) (Foto: Shutterstock)

Voor het midden- en kleinbedrijf dat relatief veel energie verbruikt, komt een regeling. Dat maakt het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat vandaag bekend.

De Tegemoetkoming Energiekosten gaat op 1 februari in. Er gaan naar schatting enkele tienduizenden bedrijven onder vallen, die deels gecompenseerd zullen worden. De energierekening van een bedrijf moet minimaal 3 procent van de omzet bedragen om in aanmerking te komen. Deze regeling wordt begrensd door een minimale hoogte van de energierekening om heel kleine of nauwelijks actieve ondernemers erbuiten te houden. Daarnaast moet de energierekening minimaal 3 procent van de omzet bedragen om vast te stellen dat een bedrijf echt ‘energie-intensief’ is. 

De regeling volstaat niet voor energie-intensieve mkb’ers die nu al in acute problemen zitten en de aankomende winter nog tegemoet gaan. Daarom is de inzet van het kabinet om vanaf november al andere maatregelen gereed te hebben om de bedrijfslasten voor ondernemers (tijdelijk) te kunnen verlagen. Het kabinet is nog druk bezig om de opties hiervoor uit te werken.

Hoge nood 

Paul de Waal, woordvoerder Bovag: “Wij zijn blij dat tenminste de schadebedrijven binnen deze regeling vallen. Bij hen is de nood het hoogst. Normaal is het percentage van de omzet dat besteed wordt aan energiekosten tussen de 2 en de 2,5 procent. In maart was dit echter al 6 procent en dat is nu gestegen naar gemiddeld 14 procent.”

Wat dit voor de overige bedrijven binnen de branche betekent, is nog niet bekend. “Het ligt eraan hoe de regeling wordt ingericht en waar er precies naar wordt gekeken” aldus De Waal. Bovag reageerde onlangs nog kritisch toen het kabinet tijdens Prinsjesdag nog niks kon melden over compensatie voor het mkb. Uit de laatste Ondernemersmonitor van de brancheorganisatie bleek dat de hoge energiekosten voor bijna 80 procent van de bedrijven een groot probleem is.