Kabinet scherpt voorwaarden aan voor aanvraag NOW 4

Coronavirus • Een vertegenwoordiging van werknemers moet de mogelijkheid hebben om het gesprek aan te gaan over de uitkering van bonussen en dividend.
Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Het kabinet scherpt de voorwaarden aan voor de aanvraag van de 4e NOW-regeling. (Foto: Shutterstock)

Werkgevers zijn verplicht om bij een NOW 4-aanvraag een overeenkomst te sluiten met een vertegenwoordiging van werknemers over hoe men omgaat met het uitkeren van bonussen en dividend. Dat is de aanvullende voorwaarde die het kabinet heeft gesteld voor de aanvraag van de NOW 4, zo meldt branchevereniging Bovag.  

Het kabinet vindt het onwenselijk dat wanneer er door overheidssteun financiële ruimte ontstaat dit wordt gebruikt om bonussen en dividend uit te keren. Daarnaast wil de overheid de werknemersvertegenwoordiging de mogelijkheid bieden om het gesprek aan te gaan over de uitkering van bonussen en dividend in het bedrijf en het belang van behoud van werkgelegenheid.

Brancheorganisatie Bovag meldde in de Branchebarometer dat het dealerrendement van autodealers over het eerste kwartaal van dit jaar 0,93 procent is; dat is 0,1 procentpunt hoger dan in het eerste kwartaal van 2020. Zonder de NOW-regeling zou het rendement slechts 0,52 procent bedragen.  

Afspraken

Voor de NOW 4 is een accountantsverklaring nodig wanneer het voorschot of het definitieve subsidiebedrag 125 duizend euro of meer is of wanneer de aanvraag op werkmaatschappijniveau is ingediend. Als een bedrijf een vaststellingsaanvraag indient voor de NOW 4, moet het beschikken over een overeenkomst met een vertegenwoordiging van de werknemers. Bij het aanvragen van de subsidie is namelijk niet altijd bekend of uiteindelijk een accountantsverklaring nodig is. Blijkt bij de vaststelling dat deze overeenkomst er niet is, dan wordt de NOW 4 subsidie op nihil gesteld. De afspraken in de overeenkomst moeten worden bepaald tussen de werkgever en de werknemersvertegenwoordiging.

Onlangs bleek uit onderzoek van accountants SRA dat het eigen vermogen van autobedrijven in 2020 is gegroeid, mede door het NOW-gekoppelde dividendverbod. 

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Kabinet scherpt voorwaarden aan voor aanvraag NOW 4 | Automotive Online

Kabinet scherpt voorwaarden aan voor aanvraag NOW 4

Coronavirus • Een vertegenwoordiging van werknemers moet de mogelijkheid hebben om het gesprek aan te gaan over de uitkering van bonussen en dividend.
Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Het kabinet scherpt de voorwaarden aan voor de aanvraag van de 4e NOW-regeling. (Foto: Shutterstock)

Werkgevers zijn verplicht om bij een NOW 4-aanvraag een overeenkomst te sluiten met een vertegenwoordiging van werknemers over hoe men omgaat met het uitkeren van bonussen en dividend. Dat is de aanvullende voorwaarde die het kabinet heeft gesteld voor de aanvraag van de NOW 4, zo meldt branchevereniging Bovag.  

Het kabinet vindt het onwenselijk dat wanneer er door overheidssteun financiële ruimte ontstaat dit wordt gebruikt om bonussen en dividend uit te keren. Daarnaast wil de overheid de werknemersvertegenwoordiging de mogelijkheid bieden om het gesprek aan te gaan over de uitkering van bonussen en dividend in het bedrijf en het belang van behoud van werkgelegenheid.

Brancheorganisatie Bovag meldde in de Branchebarometer dat het dealerrendement van autodealers over het eerste kwartaal van dit jaar 0,93 procent is; dat is 0,1 procentpunt hoger dan in het eerste kwartaal van 2020. Zonder de NOW-regeling zou het rendement slechts 0,52 procent bedragen.  

Afspraken

Voor de NOW 4 is een accountantsverklaring nodig wanneer het voorschot of het definitieve subsidiebedrag 125 duizend euro of meer is of wanneer de aanvraag op werkmaatschappijniveau is ingediend. Als een bedrijf een vaststellingsaanvraag indient voor de NOW 4, moet het beschikken over een overeenkomst met een vertegenwoordiging van de werknemers. Bij het aanvragen van de subsidie is namelijk niet altijd bekend of uiteindelijk een accountantsverklaring nodig is. Blijkt bij de vaststelling dat deze overeenkomst er niet is, dan wordt de NOW 4 subsidie op nihil gesteld. De afspraken in de overeenkomst moeten worden bepaald tussen de werkgever en de werknemersvertegenwoordiging.

Onlangs bleek uit onderzoek van accountants SRA dat het eigen vermogen van autobedrijven in 2020 is gegroeid, mede door het NOW-gekoppelde dividendverbod. 

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.