Apk-wijziging voor dieselauto’s definitief

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

De apk-wijziging voor dieselauto’s is definitief. Vanaf 1 juli 2022 wordt de keuring uitgebreid met een roetfiltertest om te controleren of de auto een werkend roetfilter heeft. Dat blijkt uit een publicatie in de Staatscourant. Hierdoor wordt het gebruik van een roetdeeltjesteller noodzakelijk.

Doormiddel van het gebruik van de deeltjesteller kan men tijdens de apk-keuring controleren of niet goed werkende filters op een Euro5 en Euro6 dieselmotor vervangen of gerepareerd worden.

Beschikbaar

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van I&W heeft bij de bekendmaking een berekening toegevoegd, waaruit blijkt dat het ministerie uitgaat van een gemiddelde investering van garagebedrijven van 7.500 euro voor de aanschaf van een roetdeeltjesteller.

Vooralsnog zijn alleen de roetdeeltjestellers van leveranciers VL Test Solutions en TEN-TBA gecertificeerd door Nederlands Meetinstituut. Stichting Overlegorgaan APK adviseerde het ministerie van IenW. Om er zeker van te zijn dat er meerdere typegoedgekeurde deeltjestellers beschikbaar en leverbaar zijn, wordt de apk-wijziging medio 2022 ingevoerd.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

Apk-wijziging voor dieselauto’s definitief | Automotive Online

Apk-wijziging voor dieselauto’s definitief

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

De apk-wijziging voor dieselauto’s is definitief. Vanaf 1 juli 2022 wordt de keuring uitgebreid met een roetfiltertest om te controleren of de auto een werkend roetfilter heeft. Dat blijkt uit een publicatie in de Staatscourant. Hierdoor wordt het gebruik van een roetdeeltjesteller noodzakelijk.

Doormiddel van het gebruik van de deeltjesteller kan men tijdens de apk-keuring controleren of niet goed werkende filters op een Euro5 en Euro6 dieselmotor vervangen of gerepareerd worden.

Beschikbaar

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van I&W heeft bij de bekendmaking een berekening toegevoegd, waaruit blijkt dat het ministerie uitgaat van een gemiddelde investering van garagebedrijven van 7.500 euro voor de aanschaf van een roetdeeltjesteller.

Vooralsnog zijn alleen de roetdeeltjestellers van leveranciers VL Test Solutions en TEN-TBA gecertificeerd door Nederlands Meetinstituut. Stichting Overlegorgaan APK adviseerde het ministerie van IenW. Om er zeker van te zijn dat er meerdere typegoedgekeurde deeltjestellers beschikbaar en leverbaar zijn, wordt de apk-wijziging medio 2022 ingevoerd.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.