Twee ministeries onderzoeken ‘datahonger’ autofabrikanten

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
De minister ziet momenteel nog geen grote problemen. (Foto: Shutterstock)

De ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Economische Zaken doen onderzoek naar de dataverzameling door autofabrikanten. Dat meldt Cora Nieuwenhuizen Wijbenga (IenW), in antwoord op Kamervragen. De D66-Kamerleden Kees Verhoeven en Rutger Schonis stellen dat de data die auto’s verzamelen goed beschermd moet worden omdat anders de privacy van consumenten in het gedrang komt. Ook de ANWB waarschuwde eerder al voor het schenden van rechten van autobezitters. Uit onderzoek van de bond blijkt dat 81 procent de data wil delen met het eigen autobedrijf.

Toezichthouders

De minister ziet, in afwachting van de uitkomsten van beide onderzoeken, vooralsnog geen grote problemen. Om te beginnen stelt ze dat fabrikanten een informatieplicht hebben en moet aangeven waarvoor ze data willen gebruiken. Vooralsnog gebeurt dat mondjesmaat, constateert ze. “De meeste data die voertuigen en de fabrikanten verzamelen zijn vooralsnog van technische aard en niet zonder meer herleidbaar tot natuurlijke personen.” Daarnaast zijn er volgens Nieuwenhuizen met de RDW en Autoriteit Persoonsgegevens (AP) twee toezichthouders die controle houden op het verzamelen van voertuigdata. De AP zoekt daarbij Europese samenwerking. “Ik heb bij de Autoriteit Persoonsgegevens deze ontwikkeling van communicatie met- en data uit- voertuigen vorig jaar aangekaart en zij hebben dit onlangs opgenomen als een van hun topprioriteiten in de European Data Protection Board.”

Wanneer beide onderzoeken worden afgerond, meldt de minister niet. 

Lees de antwoorden van de minister hier. 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Twee ministeries onderzoeken ‘datahonger’ autofabrikanten | Automotive Online

Twee ministeries onderzoeken ‘datahonger’ autofabrikanten

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
De minister ziet momenteel nog geen grote problemen. (Foto: Shutterstock)

De ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Economische Zaken doen onderzoek naar de dataverzameling door autofabrikanten. Dat meldt Cora Nieuwenhuizen Wijbenga (IenW), in antwoord op Kamervragen. De D66-Kamerleden Kees Verhoeven en Rutger Schonis stellen dat de data die auto’s verzamelen goed beschermd moet worden omdat anders de privacy van consumenten in het gedrang komt. Ook de ANWB waarschuwde eerder al voor het schenden van rechten van autobezitters. Uit onderzoek van de bond blijkt dat 81 procent de data wil delen met het eigen autobedrijf.

Toezichthouders

De minister ziet, in afwachting van de uitkomsten van beide onderzoeken, vooralsnog geen grote problemen. Om te beginnen stelt ze dat fabrikanten een informatieplicht hebben en moet aangeven waarvoor ze data willen gebruiken. Vooralsnog gebeurt dat mondjesmaat, constateert ze. “De meeste data die voertuigen en de fabrikanten verzamelen zijn vooralsnog van technische aard en niet zonder meer herleidbaar tot natuurlijke personen.” Daarnaast zijn er volgens Nieuwenhuizen met de RDW en Autoriteit Persoonsgegevens (AP) twee toezichthouders die controle houden op het verzamelen van voertuigdata. De AP zoekt daarbij Europese samenwerking. “Ik heb bij de Autoriteit Persoonsgegevens deze ontwikkeling van communicatie met- en data uit- voertuigen vorig jaar aangekaart en zij hebben dit onlangs opgenomen als een van hun topprioriteiten in de European Data Protection Board.”

Wanneer beide onderzoeken worden afgerond, meldt de minister niet. 

Lees de antwoorden van de minister hier. 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.