ADPA vraagt om betere beschikbaarheid voertuigdata

Voertuigdata • ADPA is de Europese belangenvereniging van leveranciers van voertuigdata.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
(foto: Shutterstock)

Europese koepel van leveranciers van voertuigdata ADPA vraagt in een manifest om meer garanties voor de vrije beschikbaarheid van voertuigdata. Autofabrikanten dreigen data voor zichzelf te houden en ondermijnen daarmee het recht van consumenten om hun auto’s door onafhankelijke autobedrijven te laten repareren, stelt ADPA.

The Right to Repair

ADPA spreekt in het statement van het Right to Repair. Daarmee doelt de koepelvereniging op de vrijheid van de autobezitter om zelf een garagebedrijf te kiezen. Beschikbaarheid van  voertuigdata is tegenwoordig een voorwaarde voor het kunnen repararen van personenauto’s, stelt ADPA. Door de huidige Europese wetgeving is die beschikbaarheid niet voldoende gewaarborgd. ADPA roept de EU dan ook op om wetgeving aan te nemen die een gelijk speelveld bevordert, de consument keuzevrijheid geeft én die waarborgen geeft voor de betaalbaarheid van reparaties. Dergelijke wetgeving moet een gelijke, realtime en veilige toegang tot voertuigdata bieden. De ‘vrijwillige codes’ die tot nog toe gelden, werken onvoldoende, aldus het manifest.

“De hele multi-brand aftermarket wereldwijd staat te popelen om nieuwe digitale oplossingen te bieden, die voldoen aan de verwachtingen van klanten”, stelt Ralf Pelkmann van ADPA. “Dit initiatief is een wake-up call voor autoriteiten om ons in staat te stellen dit eindelijk te doen.”

Binnen ADPA zijn onder meer Autodata, Robert Bosch, Haynes Pro, Hella Gutman Solutions, Sator Holding LKQ en Tec RMI verenigd.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

ADPA vraagt om betere beschikbaarheid voertuigdata | Automotive Online

ADPA vraagt om betere beschikbaarheid voertuigdata

Voertuigdata • ADPA is de Europese belangenvereniging van leveranciers van voertuigdata.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
(foto: Shutterstock)

Europese koepel van leveranciers van voertuigdata ADPA vraagt in een manifest om meer garanties voor de vrije beschikbaarheid van voertuigdata. Autofabrikanten dreigen data voor zichzelf te houden en ondermijnen daarmee het recht van consumenten om hun auto’s door onafhankelijke autobedrijven te laten repareren, stelt ADPA.

The Right to Repair

ADPA spreekt in het statement van het Right to Repair. Daarmee doelt de koepelvereniging op de vrijheid van de autobezitter om zelf een garagebedrijf te kiezen. Beschikbaarheid van  voertuigdata is tegenwoordig een voorwaarde voor het kunnen repararen van personenauto’s, stelt ADPA. Door de huidige Europese wetgeving is die beschikbaarheid niet voldoende gewaarborgd. ADPA roept de EU dan ook op om wetgeving aan te nemen die een gelijk speelveld bevordert, de consument keuzevrijheid geeft én die waarborgen geeft voor de betaalbaarheid van reparaties. Dergelijke wetgeving moet een gelijke, realtime en veilige toegang tot voertuigdata bieden. De ‘vrijwillige codes’ die tot nog toe gelden, werken onvoldoende, aldus het manifest.

“De hele multi-brand aftermarket wereldwijd staat te popelen om nieuwe digitale oplossingen te bieden, die voldoen aan de verwachtingen van klanten”, stelt Ralf Pelkmann van ADPA. “Dit initiatief is een wake-up call voor autoriteiten om ons in staat te stellen dit eindelijk te doen.”

Binnen ADPA zijn onder meer Autodata, Robert Bosch, Haynes Pro, Hella Gutman Solutions, Sator Holding LKQ en Tec RMI verenigd.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.