Milieudefensie wint kort geding: staat moet luchtvervuiling aanpakken

Maarten Bokslag Maarten Bokslag

Dat heeft de kortgedingrechter vanmorgen bepaald in een zaak die was aangespannen door Milieudefensie.

Er moet zo snel mogelijk een luchtkwaliteitsplan komen dat ervoor zorgt dat de overschrijdingen van de norm verdwijnen. “Het plan moet maatregelen bevatten die ervoor zorgen dat alle overschrijdingen op de kortst mogelijke termijn zullen zijn verdwenen”, oordeelt de rechtbank. Ook mag de regering geen nieuwe maatregelen nemen die kunnen leiden tot het overtreden van de normen. Voorbeelden daarvan zijn snelheidsverhogingen op snelwegen. 

Zijn milieuzones zinvol of niet? Lees hier de discussie.

In het kort geding had Milieudefensie geëist dat Nederland zich aan de Europese luchtkwaliteitseisen houdt. Op verschillende plekken in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en rond boerenbedrijven worden de normen voor stikstofdioxide en fijnstof al jaren overschreden, stelt Milieudefensie. De rechtbank geeft de milieubeweging gelijk en constateert dat de termijn voor de staat om die normen te halen al ruim is overschreden. Daarbij is het duidelijk dat die situatie slecht is voor de gezondheid, oordeelt de rechter.

Milieudefensie trekt al jaren ten strijde tegen vervuiling door het verkeer. De bond steunt bijvoorbeeld de milieuzones in grote steden. De rechter verbood Rotterdam dit jaar om oudere auto’s met benzinemotor uit het stadscentrum te verbannen.  

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.