Consumentenbond: Lexus betrouwbaarste automerk, Tesla-rijders het meest tevreden

Onderzoek • Lexus staat op de eerste plek met een 9,6 als rapportcijfer. Met een 4,8 is Land Rover hekkensluiter.
Redactie Redactie
Lexus
(Foto: Shutterstock)

Lexus is het meest betrouwbare automerk, zo blijkt uit een onderzoek van acht Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond. De auto’s van het Toyota-luxemerk vertonen de minste mankementen, waardoor het merk als winnaar uit de bus komt. Verder blijkt uit het onderzoek dat Tesla-rijders het meest tevreden zijn over hun auto.

Consumentenorganisaties uit België, Frankrijk, Italië, Nederland, Portugal, Slovenië, Spanje en Tsjechië vroegen 30 duizend respondenten naar ervaringen met hun auto. Daarbij vroegen ze welke mankementen zich hadden voorgedaan en hoe ernstig die waren. Ook peilden de organisaties de algemene tevredenheid onder de automobilisten over onder meer de motorprestaties, uiterlijk, gemak en comfort van hun auto.

Daaruit blijkt dat acht van de negen van de hoogst scorende merken uit Japan of Zuid-Korea komen. Lexus staat op de eerste plaats met een beoordeling van 9,6. Op de tweede plaats staat Suzuki (9,0) gevolgd door Subaru (8,9). Toyota pakt de vierde plek (8,6). Smart staat samen met Kia op een vijfde plek (allebei 8,5). Pas op de tiende plek komen andere Europese merken in beeld. BMW en Mini delen die positie met Mazda. Ze krijgen een 8 als rapportcijfer.

Onderaan de lijst staat Land Rover met een 4,8 als rapportcijfer. Tesla eindigt in de middenmoot, op plek 19 (van de 33).

Tevredenheid

Een betrouwbare auto leidt niet automatisch tot een tevreden autorijder en andersom, zo concluderen de consumentenorganisaties. Zo zijn eigenaren van Tesla, middenmoter qua betrouwbaarheid, het meest tevreden met hun auto. Ze roemen vooral de motorprestaties en de rijhulp- en veiligheidssystemen. Alfa Romeo staat nog wat lager dan Tesla in de betrouwbaarheidslijst, maar Alfa-rijders zijn wel meer tevreden over hun auto. Het merk eindigt als tweede in de tevredenheidslijst. Het uiterlijk van de auto’s speelt hierbij een grote rol.

De derde plek is voor Lexus. Dit merk lijkt de koppositie qua tevredenheid vooral mis te lopen door de (meestal beperkte) bagageruimte.

Lexus kwam vorige week nog in het nieuws omdat het merk de prijzen van de NX-modellen verlaagde. De goedkoopste uitvoering is nu verkrijgbaar vanaf 65 duizend euro. Dat is 10 duizend euro minder dan voorheen.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Consumentenbond: Lexus betrouwbaarste automerk, Tesla-rijders het meest tevreden | Automotive Online

Consumentenbond: Lexus betrouwbaarste automerk, Tesla-rijders het meest tevreden

Onderzoek • Lexus staat op de eerste plek met een 9,6 als rapportcijfer. Met een 4,8 is Land Rover hekkensluiter.
Redactie Redactie
Lexus
(Foto: Shutterstock)

Lexus is het meest betrouwbare automerk, zo blijkt uit een onderzoek van acht Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond. De auto’s van het Toyota-luxemerk vertonen de minste mankementen, waardoor het merk als winnaar uit de bus komt. Verder blijkt uit het onderzoek dat Tesla-rijders het meest tevreden zijn over hun auto.

Consumentenorganisaties uit België, Frankrijk, Italië, Nederland, Portugal, Slovenië, Spanje en Tsjechië vroegen 30 duizend respondenten naar ervaringen met hun auto. Daarbij vroegen ze welke mankementen zich hadden voorgedaan en hoe ernstig die waren. Ook peilden de organisaties de algemene tevredenheid onder de automobilisten over onder meer de motorprestaties, uiterlijk, gemak en comfort van hun auto.

Daaruit blijkt dat acht van de negen van de hoogst scorende merken uit Japan of Zuid-Korea komen. Lexus staat op de eerste plaats met een beoordeling van 9,6. Op de tweede plaats staat Suzuki (9,0) gevolgd door Subaru (8,9). Toyota pakt de vierde plek (8,6). Smart staat samen met Kia op een vijfde plek (allebei 8,5). Pas op de tiende plek komen andere Europese merken in beeld. BMW en Mini delen die positie met Mazda. Ze krijgen een 8 als rapportcijfer.

Onderaan de lijst staat Land Rover met een 4,8 als rapportcijfer. Tesla eindigt in de middenmoot, op plek 19 (van de 33).

Tevredenheid

Een betrouwbare auto leidt niet automatisch tot een tevreden autorijder en andersom, zo concluderen de consumentenorganisaties. Zo zijn eigenaren van Tesla, middenmoter qua betrouwbaarheid, het meest tevreden met hun auto. Ze roemen vooral de motorprestaties en de rijhulp- en veiligheidssystemen. Alfa Romeo staat nog wat lager dan Tesla in de betrouwbaarheidslijst, maar Alfa-rijders zijn wel meer tevreden over hun auto. Het merk eindigt als tweede in de tevredenheidslijst. Het uiterlijk van de auto’s speelt hierbij een grote rol.

De derde plek is voor Lexus. Dit merk lijkt de koppositie qua tevredenheid vooral mis te lopen door de (meestal beperkte) bagageruimte.

Lexus kwam vorige week nog in het nieuws omdat het merk de prijzen van de NX-modellen verlaagde. De goedkoopste uitvoering is nu verkrijgbaar vanaf 65 duizend euro. Dat is 10 duizend euro minder dan voorheen.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.