Koji Sato nieuwe ceo Toyota, Akio Toyoda wordt voorzitter

Toyota • Voor het eerst in tien jaar is de controle over de dagelijkse gang van zaken bij de Japanse autobouwer in handen van een niet-familielid.
Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
Koji Sato benoemd tot ceo Toyota, Akio Toyoda schuift door als voorzitter
v.l.n.r.: Aiko Toyoda, Koji Sato en Takeshi Uchiyamada (Foto: Toyota)

Toyota heeft Koji Sato, het hoofd van Lexus en de Gazoo Racing-eenheid, uitgekozen als de volgende president en ceo van de Japanse autofabrikant. Hij volgt Akio Toyoda op, kleinzoon van de oprichter van het bedrijf, die in de functie van voorzitter treed. De veranderingen gaan in per 1 april 2023.

De huidige voorzitter Takeshi Uchiyamada zal opstappen maar behoudt zijn zetel in het bestuur, dat heeft Toyota bekend gemaakt in een persbericht.

“Ik geloof dat ik de afgelopen 13 jaar een solide basis heb gelegd om het stokje door te geven”, aldus Toyoda tijdens een online briefing kort na de aankondiging. Het nieuwe managementteam, zei Toyoda, “heeft een missie om Toyota om te vormen tot een mobiliteitsbedrijf.”

Sato’s uitdagingen

Een van de uitdagingen van Sato is het bedrijf navigeren door de ontwikkelingen op het gebied van elektrificatie en autonoom rijden. Hij neemt het roer over in een tijd waarin Toyota wordt bekritiseerd omdat het achterop raakt in de wereldwijde race voor elektrische voertuigen.

Toyoda is de kleinzoon van Kiichiro Toyoda, de oprichter van het autobedrijf, en de zoon van Shoichiro Toyoda, een voormalig president van het bedrijf tot 1992. Toyoda’s verschuiving naar de toezichthoudende rol van voorzitter geeft voor het eerst in tien jaar de controle over de dagelijkse gang van zaken aan een niet-familielid.

Koji Sato nieuwe ceo Toyota, Akio Toyoda wordt voorzitter | Automotive Online

Koji Sato nieuwe ceo Toyota, Akio Toyoda wordt voorzitter

Toyota • Voor het eerst in tien jaar is de controle over de dagelijkse gang van zaken bij de Japanse autobouwer in handen van een niet-familielid.
Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
Koji Sato benoemd tot ceo Toyota, Akio Toyoda schuift door als voorzitter
v.l.n.r.: Aiko Toyoda, Koji Sato en Takeshi Uchiyamada (Foto: Toyota)

Toyota heeft Koji Sato, het hoofd van Lexus en de Gazoo Racing-eenheid, uitgekozen als de volgende president en ceo van de Japanse autofabrikant. Hij volgt Akio Toyoda op, kleinzoon van de oprichter van het bedrijf, die in de functie van voorzitter treed. De veranderingen gaan in per 1 april 2023.

De huidige voorzitter Takeshi Uchiyamada zal opstappen maar behoudt zijn zetel in het bestuur, dat heeft Toyota bekend gemaakt in een persbericht.

“Ik geloof dat ik de afgelopen 13 jaar een solide basis heb gelegd om het stokje door te geven”, aldus Toyoda tijdens een online briefing kort na de aankondiging. Het nieuwe managementteam, zei Toyoda, “heeft een missie om Toyota om te vormen tot een mobiliteitsbedrijf.”

Sato’s uitdagingen

Een van de uitdagingen van Sato is het bedrijf navigeren door de ontwikkelingen op het gebied van elektrificatie en autonoom rijden. Hij neemt het roer over in een tijd waarin Toyota wordt bekritiseerd omdat het achterop raakt in de wereldwijde race voor elektrische voertuigen.

Toyoda is de kleinzoon van Kiichiro Toyoda, de oprichter van het autobedrijf, en de zoon van Shoichiro Toyoda, een voormalig president van het bedrijf tot 1992. Toyoda’s verschuiving naar de toezichthoudende rol van voorzitter geeft voor het eerst in tien jaar de controle over de dagelijkse gang van zaken aan een niet-familielid.