Hoekstra: Rabobank mag kleinere autobedrijven niet zomaar weigeren

Jeroen Vos Jeroen Vos
Wopke Hoekstra, demissionair minister van Financiën, vindt het weigeren van autobedrijven als klant door de Rabobank onjuist. (Foto: Shutterstock)

Het weigeren van autobedrijven als klant door de Rabobank is onjuist, vindt Wopke Hoekstra, demissionair minister van Financiën. Dat schrijft hij in een kamerbrief aan de Tweede Kamer. Hoekstra reageert hiermee op het voornemen van de bank om autobedrijven met een jaaromzet van minder dan 50 miljoen euro de deur te wijzen.

Proportioneel

Volgens Hoekstra is de bank vrij om zijn eigen strategie te bepalen. Hiermee toont hij begrip voor het streven van de Rabobank om paal en perk te stellen aan witwasactiviteiten door autobedrijven. “Het is te begrijpen dat banken nieuwe en bestaande klanten kritisch tegen het licht houden. Zeker bij klanten die actief zijn in een branche waarvan de risico’s bekend zijn. Maar dit proces moet zorgvuldig gebeuren waarbij de maatregelen die banken nemen proportioneel moeten blijven. En burgers of bedrijven niet onnodig in problemen brengen”, schrijft Hoekstra.

Bij het weren van klantgroepen, zoals autobedrijven tot een bepaalde omzet, vindt er in zijn ogen geen individuele risicobeoordeling plaats. Een verhoogd risico op witwassen geeft volgens Hoekstra geen vrijbrief aan banken om een volledige klantgroep te weigeren. “Het is belangrijk om met deze klanten in overleg te treden en te kijken om welke risico’s het precies gaat”, aldus de minister. In dit kader prijst hij het initiatief brancheorganisatie Bovag om biljetten van 500 euro te weigeren. Daarnaast werkt het ministerie van Financiën aan een wetsvoorstel om contante betalingen van 3 duizend euro of hoger te verbieden. Hierdoor moet het risico op witwassen afnemen.In een recent gepubliceerd rapport stelt Bovag voor om contante betalingen tot een minimum te beperken.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

Hoekstra: Rabobank mag kleinere autobedrijven niet zomaar weigeren | Automotive Online

Hoekstra: Rabobank mag kleinere autobedrijven niet zomaar weigeren

Jeroen Vos Jeroen Vos
Wopke Hoekstra, demissionair minister van Financiën, vindt het weigeren van autobedrijven als klant door de Rabobank onjuist. (Foto: Shutterstock)

Het weigeren van autobedrijven als klant door de Rabobank is onjuist, vindt Wopke Hoekstra, demissionair minister van Financiën. Dat schrijft hij in een kamerbrief aan de Tweede Kamer. Hoekstra reageert hiermee op het voornemen van de bank om autobedrijven met een jaaromzet van minder dan 50 miljoen euro de deur te wijzen.

Proportioneel

Volgens Hoekstra is de bank vrij om zijn eigen strategie te bepalen. Hiermee toont hij begrip voor het streven van de Rabobank om paal en perk te stellen aan witwasactiviteiten door autobedrijven. “Het is te begrijpen dat banken nieuwe en bestaande klanten kritisch tegen het licht houden. Zeker bij klanten die actief zijn in een branche waarvan de risico’s bekend zijn. Maar dit proces moet zorgvuldig gebeuren waarbij de maatregelen die banken nemen proportioneel moeten blijven. En burgers of bedrijven niet onnodig in problemen brengen”, schrijft Hoekstra.

Bij het weren van klantgroepen, zoals autobedrijven tot een bepaalde omzet, vindt er in zijn ogen geen individuele risicobeoordeling plaats. Een verhoogd risico op witwassen geeft volgens Hoekstra geen vrijbrief aan banken om een volledige klantgroep te weigeren. “Het is belangrijk om met deze klanten in overleg te treden en te kijken om welke risico’s het precies gaat”, aldus de minister. In dit kader prijst hij het initiatief brancheorganisatie Bovag om biljetten van 500 euro te weigeren. Daarnaast werkt het ministerie van Financiën aan een wetsvoorstel om contante betalingen van 3 duizend euro of hoger te verbieden. Hierdoor moet het risico op witwassen afnemen.In een recent gepubliceerd rapport stelt Bovag voor om contante betalingen tot een minimum te beperken.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.