Eerste Nederlandse bio-LNG-installatie komt in Amsterdam

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
De bouw van Nederlandse eerste bio-LNG-installatie is van start gegaan. (Foto: Shutterstock)

De bouw van de eerste Nederlands bio-LNG-installatie is van start gegaan in Amsterdam. Opdrachtgevers recyclingbedrijf Renewi, brandstofproducent Nordsol en brandstofleverancier Shell verwachten volgend jaar biobrandstof te leveren via deze installatie. Dat maakt Shell vandaag bekend.

Nordsol investeert miljoenen in de bouw van de biogasinstallatie. Naar verwachting is de installatie over een jaar operationeel. Jaarlijks wordt er 3.4 kiloton bio-LNG geproduceerd, wat gelijk staat aan circa 13 miljoen CO2- neutrale kilometers van een gemiddelde vrachtwagen. Koepelorganisatie Acea lobbyt momenteel in Brussel voor biobrandstoffen als onderdeel van het incentiveprogramma voor schonere brandstoffen.

Het recyclingbedrijf levert het organisch afval (gft-materiaal) dat via vergisters wordt omgezet in biogas. Het biogas wordt vervolgens verwerkt in de installatie van Nordsol tot de bio-LNG, waarna Shell de verkoop van de biobrandstof voor rekening neemt. Los van biogas bouwt de brandstofleverancier ook aan een netwerk van waterstofstations.

Reductie

Volgens de initiatiefnemers zorgt het productieproces voor CO2-reductie. Zo bestaat biogas bestaat uit circa 60 procent methaan en 40 procent koolstofdioxide. De brandstofproducent scheidt het methaan van biogas om het vervolgens te vervloeien tot bio-LNG. De koolstofdioxine die overblijft wordt hergebruikt in de industrie.

Volgens Otto de Bont, ceo Renewi, levert het initiatief resultaat op. “Samenwerking van partners in de keten levert concrete resultaten op. Dit sluit aan bij ons streven om het voortouw te nemen in het produceren van secundaire grondstoffen uit afvalstromen. Daarnaast gaan wij ook zelf op bio-LNG rijden bij de inzameling van deze afvalstoffen.”

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

Eerste Nederlandse bio-LNG-installatie komt in Amsterdam | Automotive Online

Eerste Nederlandse bio-LNG-installatie komt in Amsterdam

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
De bouw van Nederlandse eerste bio-LNG-installatie is van start gegaan. (Foto: Shutterstock)

De bouw van de eerste Nederlands bio-LNG-installatie is van start gegaan in Amsterdam. Opdrachtgevers recyclingbedrijf Renewi, brandstofproducent Nordsol en brandstofleverancier Shell verwachten volgend jaar biobrandstof te leveren via deze installatie. Dat maakt Shell vandaag bekend.

Nordsol investeert miljoenen in de bouw van de biogasinstallatie. Naar verwachting is de installatie over een jaar operationeel. Jaarlijks wordt er 3.4 kiloton bio-LNG geproduceerd, wat gelijk staat aan circa 13 miljoen CO2- neutrale kilometers van een gemiddelde vrachtwagen. Koepelorganisatie Acea lobbyt momenteel in Brussel voor biobrandstoffen als onderdeel van het incentiveprogramma voor schonere brandstoffen.

Het recyclingbedrijf levert het organisch afval (gft-materiaal) dat via vergisters wordt omgezet in biogas. Het biogas wordt vervolgens verwerkt in de installatie van Nordsol tot de bio-LNG, waarna Shell de verkoop van de biobrandstof voor rekening neemt. Los van biogas bouwt de brandstofleverancier ook aan een netwerk van waterstofstations.

Reductie

Volgens de initiatiefnemers zorgt het productieproces voor CO2-reductie. Zo bestaat biogas bestaat uit circa 60 procent methaan en 40 procent koolstofdioxide. De brandstofproducent scheidt het methaan van biogas om het vervolgens te vervloeien tot bio-LNG. De koolstofdioxine die overblijft wordt hergebruikt in de industrie.

Volgens Otto de Bont, ceo Renewi, levert het initiatief resultaat op. “Samenwerking van partners in de keten levert concrete resultaten op. Dit sluit aan bij ons streven om het voortouw te nemen in het produceren van secundaire grondstoffen uit afvalstromen. Daarnaast gaan wij ook zelf op bio-LNG rijden bij de inzameling van deze afvalstoffen.”

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.