CBS: Elektrische auto’s maakten vorig jaar recordaantal kilometers

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Vorig jaar, toen er nog geen coronacrisis was, werd een recordaantal kilometer afgelegd. (foto: Shutterstock)

Er is vorig jaar een recordaantal kilometers afgelegd door Nederlandse personenauto’s: ruim 122,5 miljard, een stijging van 0,7 procent. Het aantal kilometers dat volledig elektrische auto’s vorig jaar maakte, steeg het meest sterk in vergelijking met het jaar daarvoor en is meer dan verdubbeld (+121,9%). Dat blijkt uit de laatste cijfers van het CBS. 

Het aantal afgelegde kilometers in plug-in hybrides nam voor het tweede jaar op rij af. Nederland telde vorig jaar 108,6 duizend volledig elektrische en 106,5 duizend plug-inhybride auto’s. Beide segmenten elektrische auto’s zijn tezamen goed voor 3,1 procent van alle autokilometers in 2019. Ter illustratie: in 2015 was dit aandeel nog 1,1 procent. EV’s nemen inmiddels een groter deel van de gereden kilometers voor hun rekening dan bijvoorbeeld auto’s op LPG, die een aandeel van 1,6 procent hebben.

Minder kilometers per auto

De totale toename van het aantal kilometers komt vooral door de groei van het wagenpark, dat ten opzichte van het jaar daarvoor met 1,9 procent steeg. In 2019 telde ons land ruim 9,5 miljoen personenauto’s (bijna 180 duizend meer dan het jaar daarvoor). Er werd gemiddeld vorig jaar per auto dus minder gereden dan in 2018: het ging vorig jaar per auto gemiddeld om 12.849 kilometer.

Benzine auto’s legden 84,2 miljard kilometer af, een toename van 3,5 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Diesels legden in 2019 juist minder kilometers af (min 6,8 %) en zijn goed voor 32,2 miljard kilometer. Particuliere personenauto’s hebben in totaal 95,9 miljard kilometer afgelegd: dat is 78 procent van het totaal aantal kilometers en 0,2 procent minder dan het jaar daarvoor. Bedrijfspersonenauto’s maakten 26,6 miljard kilometer, 2,7 procent meer dan een jaar eerder. Particulieren bezaten vorig jaar ruim 8,3 miljoen auto’s; bedrijven ruim 1,2 miljoen, aldus het CBS. Eerder meldde het CBS dat diesel het meest populair blijft voor bestelwagens. 

 afgelegde-afstand-door-n (2).jpeg

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

CBS: Elektrische auto’s maakten vorig jaar recordaantal kilometers | Automotive Online

CBS: Elektrische auto’s maakten vorig jaar recordaantal kilometers

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Vorig jaar, toen er nog geen coronacrisis was, werd een recordaantal kilometer afgelegd. (foto: Shutterstock)

Er is vorig jaar een recordaantal kilometers afgelegd door Nederlandse personenauto’s: ruim 122,5 miljard, een stijging van 0,7 procent. Het aantal kilometers dat volledig elektrische auto’s vorig jaar maakte, steeg het meest sterk in vergelijking met het jaar daarvoor en is meer dan verdubbeld (+121,9%). Dat blijkt uit de laatste cijfers van het CBS. 

Het aantal afgelegde kilometers in plug-in hybrides nam voor het tweede jaar op rij af. Nederland telde vorig jaar 108,6 duizend volledig elektrische en 106,5 duizend plug-inhybride auto’s. Beide segmenten elektrische auto’s zijn tezamen goed voor 3,1 procent van alle autokilometers in 2019. Ter illustratie: in 2015 was dit aandeel nog 1,1 procent. EV’s nemen inmiddels een groter deel van de gereden kilometers voor hun rekening dan bijvoorbeeld auto’s op LPG, die een aandeel van 1,6 procent hebben.

Minder kilometers per auto

De totale toename van het aantal kilometers komt vooral door de groei van het wagenpark, dat ten opzichte van het jaar daarvoor met 1,9 procent steeg. In 2019 telde ons land ruim 9,5 miljoen personenauto’s (bijna 180 duizend meer dan het jaar daarvoor). Er werd gemiddeld vorig jaar per auto dus minder gereden dan in 2018: het ging vorig jaar per auto gemiddeld om 12.849 kilometer.

Benzine auto’s legden 84,2 miljard kilometer af, een toename van 3,5 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Diesels legden in 2019 juist minder kilometers af (min 6,8 %) en zijn goed voor 32,2 miljard kilometer. Particuliere personenauto’s hebben in totaal 95,9 miljard kilometer afgelegd: dat is 78 procent van het totaal aantal kilometers en 0,2 procent minder dan het jaar daarvoor. Bedrijfspersonenauto’s maakten 26,6 miljard kilometer, 2,7 procent meer dan een jaar eerder. Particulieren bezaten vorig jaar ruim 8,3 miljoen auto’s; bedrijven ruim 1,2 miljoen, aldus het CBS. Eerder meldde het CBS dat diesel het meest populair blijft voor bestelwagens. 

 afgelegde-afstand-door-n (2).jpeg

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.