RDW: grote risico’s bij plaatsen corona-scherm in auto’s

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Een mondmasker beschermt ook zonder afscherming tegen het coronavirus. (Foto: Shutterstock)

Het plaatsen van een afscherming van hard of zacht plastic tussen de bestuurder en bijrijder brengt grote risico’s met zich mee. Dat blijkt uit onderzoek naar de veiligheid van afscherming in personenwagens en bedrijfswagens dat de RDW heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstraat.

De afscherming-schermen kunnen in voertuigen worden geplaatst om zo chauffeurs en passagiers van elkaar te scheiden en de auto corona-bestendig te maken. Onder andere schadeplatform Fixicolevert deze schermen.

Het plaatsen van een afscherming tussen de eerste en tweede zitrij is volgens de RDW wel mogelijk, mits er veiligheidsvoorschriften wordt voldaan. Zo mag de werking van veiligheidsgordels en airbags niet gehinderd worden en mag er geen sprake zijn van invloed op het zicht. Ook moet het mogelijk zijn om de auto snel te kunnen verlaten, waarbij de afscherming de doorgang naar buiten niet belemmert. Daarnaast mag het materiaal van de afscherming niet leiden tot lichamelijk letsel bij een aanrijding.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

RDW: grote risico’s bij plaatsen corona-scherm in auto’s | Automotive Online

RDW: grote risico’s bij plaatsen corona-scherm in auto’s

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Een mondmasker beschermt ook zonder afscherming tegen het coronavirus. (Foto: Shutterstock)

Het plaatsen van een afscherming van hard of zacht plastic tussen de bestuurder en bijrijder brengt grote risico’s met zich mee. Dat blijkt uit onderzoek naar de veiligheid van afscherming in personenwagens en bedrijfswagens dat de RDW heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstraat.

De afscherming-schermen kunnen in voertuigen worden geplaatst om zo chauffeurs en passagiers van elkaar te scheiden en de auto corona-bestendig te maken. Onder andere schadeplatform Fixicolevert deze schermen.

Het plaatsen van een afscherming tussen de eerste en tweede zitrij is volgens de RDW wel mogelijk, mits er veiligheidsvoorschriften wordt voldaan. Zo mag de werking van veiligheidsgordels en airbags niet gehinderd worden en mag er geen sprake zijn van invloed op het zicht. Ook moet het mogelijk zijn om de auto snel te kunnen verlaten, waarbij de afscherming de doorgang naar buiten niet belemmert. Daarnaast mag het materiaal van de afscherming niet leiden tot lichamelijk letsel bij een aanrijding.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.