Corona-liveblog #35: ‘Duitsland schiet autofabrikanten te hulp’ | BMW verlaagt winstverwachting

Coronavirus • Automotive houdt dagelijks een liveblog bij met de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis. De Duitse regering biedt de automobielsector de helpende hand. Automechanika Frankfurt is uitgesteld naar 2021.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Beeld: Shutterstock)

15:30 | Focwa: Ruimte voor BBL-ers

Uit onderzoek van Focwa blijkt dat een meerderheid van de achterban (87 procent) ook volgend jaar een MBO-student kan en wil opleiden tot schadehersteller of autospuiter. Volgens Focwa-directeur Femke Telling ondervindt de schadebranche op dit moment veel hinder van de crisis omdat er minder schade is. Toch heerst er een groot vertrouwen (80%) bij de herstelbedrijven om de business na de crisis weer te hervatten, zo meldt Focwa in een persbericht. 

12:25 | FCA lijdt fors verlies in Q1

Autofabrikant FCA heeft zijn omzet met 16 procent zien afnemen naar 20,6 miljard euro in het eerste kwartaal. De sluiting van fabrieken in Europa en de Verenigde Staten lijdt tot een nettoverlies van 1,7 miljard euro. Vorig jaar boekte FCA nog 508 miljoen euro winst. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van het bedrijf.

De automaker had eind maart de beschikking over een krediet van 18,6 miljard euro. In april is daar nog eens een overbruggingskrediet van 3,5 miljard euro bij gekomen.

Mike Manley, ceo van FCA, maakt zich ondanks de zware periode waarin de autofabrikant verkeert nog steeds hard voor een fusie met PSA Groep. “Wij blijven inzetten op onze 50/50-fusie die een wereldwijd toonaangevend mobiliteitsbedrijf zal creëren. De transactie voltooien wij eind dit jaar of begin 2021.”

11:40 | BMW verwacht lagere winst

BMW heeft de winstprognose voor het lopende boekjaar neerwaarts bijgesteld. De Duitse autofabrikant zag zijn autoverkopen afnemen met 6,4 procent vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. De omzet steeg in Q1 wel licht met 3,5 procent naar 23,3 miljard euro, in 2019 was dit nog 22,5 miljard. BMW-topman Oliver Zipse sprak zich onlangs uit voor de herinvoering van de slooppremie om de verkoop van nieuwe auto’s aan te moedigen. BMW rekent op een herstel in het derde kwartaal van dit jaar, maar stelt dat de nettowinst ‘aanzienlijk lager’ zal uitvallen.

10:00 | Hertz krijgt uitstel van betaling

De in financiële nood verkerende verhuurmaatschappij Hertz heeft met een aantal van zijn financiers een tijdelijke betalingsregeling of -uitstel afgesproken. Dat meldt het bedrijf in een beursbericht. Dit geeft het bedrijf tot 22 mei de tijd om met de belangrijkste stakeholders een financieringsstrategie en – structuur te ontwikkelen die het bedrijf door de coronacrisis loodst, aldus het bedrijf. Lees meer in dit artikel.

09:25 | ‘Duitsland biedt hulp aan autofabrikanten’

De Duitse automobielsector krijgt hulp van de Duitse overheid. Dat is de uitkomst van een overleg tussen bondskanselier Angela Merkel en Volkswagen, Daimler, BMW, autolobby VDA en vakbond IG Metall. Zowel VW als Daimler maken een forse omzetdaling mee. Met een aankoopsubsidie wordt nu getracht de verkoop te stimuleren. Dat meldt het FD.

De Duitse automobielsector maakt zich momenteel hard voor een terugkeer van de slooppremies, waarmee autoverkopen ook in 2009 zijn gestimuleerd. Destijds kregen autokopers €2.500 aan subsidie bij het inruilen van hun oude auto voor de sloop. Volgens milieuminister Svenja Schulze moeten de subsidies vooral ten goede komen aan EV’. “Als er behoefte is aan fiscale stimuleringsmaatregelen, moeten deze economisch verantwoord zijn en schone voertuigen zoals elektrische auto’s bevorderen.”

09:00 | Automechanika Frankfurt uitgesteld

De Automechanika in Frankfurt is als gevolg van de coronacrisis met een jaar uitgesteld en vindt nu plaats van 14-18 september 2021. De Europese editie van de grootste aftermarketvakbeurs ter wereld zou aanvankelijk gehouden worden van 8 tot 12 september. Leer meer in dit artikel.

Bekijk al het coronanieuws van de afgelopen weken in ons dossier.
Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Corona-liveblog #35: ‘Duitsland schiet autofabrikanten te hulp’ | BMW verlaagt winstverwachting | Automotive Online

Corona-liveblog #35: ‘Duitsland schiet autofabrikanten te hulp’ | BMW verlaagt winstverwachting

Coronavirus • Automotive houdt dagelijks een liveblog bij met de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis. De Duitse regering biedt de automobielsector de helpende hand. Automechanika Frankfurt is uitgesteld naar 2021.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Beeld: Shutterstock)

15:30 | Focwa: Ruimte voor BBL-ers

Uit onderzoek van Focwa blijkt dat een meerderheid van de achterban (87 procent) ook volgend jaar een MBO-student kan en wil opleiden tot schadehersteller of autospuiter. Volgens Focwa-directeur Femke Telling ondervindt de schadebranche op dit moment veel hinder van de crisis omdat er minder schade is. Toch heerst er een groot vertrouwen (80%) bij de herstelbedrijven om de business na de crisis weer te hervatten, zo meldt Focwa in een persbericht. 

12:25 | FCA lijdt fors verlies in Q1

Autofabrikant FCA heeft zijn omzet met 16 procent zien afnemen naar 20,6 miljard euro in het eerste kwartaal. De sluiting van fabrieken in Europa en de Verenigde Staten lijdt tot een nettoverlies van 1,7 miljard euro. Vorig jaar boekte FCA nog 508 miljoen euro winst. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van het bedrijf.

De automaker had eind maart de beschikking over een krediet van 18,6 miljard euro. In april is daar nog eens een overbruggingskrediet van 3,5 miljard euro bij gekomen.

Mike Manley, ceo van FCA, maakt zich ondanks de zware periode waarin de autofabrikant verkeert nog steeds hard voor een fusie met PSA Groep. “Wij blijven inzetten op onze 50/50-fusie die een wereldwijd toonaangevend mobiliteitsbedrijf zal creëren. De transactie voltooien wij eind dit jaar of begin 2021.”

11:40 | BMW verwacht lagere winst

BMW heeft de winstprognose voor het lopende boekjaar neerwaarts bijgesteld. De Duitse autofabrikant zag zijn autoverkopen afnemen met 6,4 procent vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. De omzet steeg in Q1 wel licht met 3,5 procent naar 23,3 miljard euro, in 2019 was dit nog 22,5 miljard. BMW-topman Oliver Zipse sprak zich onlangs uit voor de herinvoering van de slooppremie om de verkoop van nieuwe auto’s aan te moedigen. BMW rekent op een herstel in het derde kwartaal van dit jaar, maar stelt dat de nettowinst ‘aanzienlijk lager’ zal uitvallen.

10:00 | Hertz krijgt uitstel van betaling

De in financiële nood verkerende verhuurmaatschappij Hertz heeft met een aantal van zijn financiers een tijdelijke betalingsregeling of -uitstel afgesproken. Dat meldt het bedrijf in een beursbericht. Dit geeft het bedrijf tot 22 mei de tijd om met de belangrijkste stakeholders een financieringsstrategie en – structuur te ontwikkelen die het bedrijf door de coronacrisis loodst, aldus het bedrijf. Lees meer in dit artikel.

09:25 | ‘Duitsland biedt hulp aan autofabrikanten’

De Duitse automobielsector krijgt hulp van de Duitse overheid. Dat is de uitkomst van een overleg tussen bondskanselier Angela Merkel en Volkswagen, Daimler, BMW, autolobby VDA en vakbond IG Metall. Zowel VW als Daimler maken een forse omzetdaling mee. Met een aankoopsubsidie wordt nu getracht de verkoop te stimuleren. Dat meldt het FD.

De Duitse automobielsector maakt zich momenteel hard voor een terugkeer van de slooppremies, waarmee autoverkopen ook in 2009 zijn gestimuleerd. Destijds kregen autokopers €2.500 aan subsidie bij het inruilen van hun oude auto voor de sloop. Volgens milieuminister Svenja Schulze moeten de subsidies vooral ten goede komen aan EV’. “Als er behoefte is aan fiscale stimuleringsmaatregelen, moeten deze economisch verantwoord zijn en schone voertuigen zoals elektrische auto’s bevorderen.”

09:00 | Automechanika Frankfurt uitgesteld

De Automechanika in Frankfurt is als gevolg van de coronacrisis met een jaar uitgesteld en vindt nu plaats van 14-18 september 2021. De Europese editie van de grootste aftermarketvakbeurs ter wereld zou aanvankelijk gehouden worden van 8 tot 12 september. Leer meer in dit artikel.

Bekijk al het coronanieuws van de afgelopen weken in ons dossier.
Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.