CCV scherpt Keurmerk Voertuigbeveiliging aan vanwege relay attack

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Maatregelen voor auto's met keyless entry worden aangescherpt. (Foto: Verbond van Verzekeraars)

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) scherpt per 1 juli de eisen aan van het Keurmerk Voertuigbeveiliging. Zo melden het CCV en het Verbond voor Verzekeraars. Vanaf 1 juli 2020 is voor alle auto’s met een keyless entry een extra maatregel nodig tegen een relay attack. Deze vorm van diefstal is, volgens het CCV inmiddels populairder dan het intikken van een autoruitje en is een doorn in het oog van verzekeraars en leasemaatschappijen. Bij een relay attack is het stelen van een voertuig in veel gevallen relatief gemakkelijk door het signaal te kopiëren en te verlengen dat door de contactloze autosleutel wordt uitgezonden.

Gevoelig

“Door de eisen aan te scherpen hopen we autofabrikanten en leveranciers uit te dagen om te komen tot blijvende oplossingen die passen binnen het schema Keurmerk Voertuigbeveiliging”, aldus Martine Hoofwijk, adviseur van het CCV. Volgens CCV zijn fabrikanten al bezig met diverse testen en zijn er sleutels in de maak met bewegingsdetectie die zichzelf na een aantal seconden uitschakelen. “Fabrikanten brengen maatregelen bij ons in en wij controleren of die voldoen aan de eisen van het keurmerk. Dit kunnen ook maatregelen zijn die door de aftermarket worden geïnstalleerd in een voertuig dat gevoelig is voor een relay attack”, aldus Henk van Vliet van certificatie instelling Kiwa SCM. 

Het Keurmerk Voertuigbeveiliging is in het leven geroepen door het Verbond van Verzekeraars. 

Onlangs nog meldde het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit een forse stijging van het aantal autodiefstallen.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

CCV scherpt Keurmerk Voertuigbeveiliging aan vanwege relay attack | Automotive Online

CCV scherpt Keurmerk Voertuigbeveiliging aan vanwege relay attack

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Maatregelen voor auto's met keyless entry worden aangescherpt. (Foto: Verbond van Verzekeraars)

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) scherpt per 1 juli de eisen aan van het Keurmerk Voertuigbeveiliging. Zo melden het CCV en het Verbond voor Verzekeraars. Vanaf 1 juli 2020 is voor alle auto’s met een keyless entry een extra maatregel nodig tegen een relay attack. Deze vorm van diefstal is, volgens het CCV inmiddels populairder dan het intikken van een autoruitje en is een doorn in het oog van verzekeraars en leasemaatschappijen. Bij een relay attack is het stelen van een voertuig in veel gevallen relatief gemakkelijk door het signaal te kopiëren en te verlengen dat door de contactloze autosleutel wordt uitgezonden.

Gevoelig

“Door de eisen aan te scherpen hopen we autofabrikanten en leveranciers uit te dagen om te komen tot blijvende oplossingen die passen binnen het schema Keurmerk Voertuigbeveiliging”, aldus Martine Hoofwijk, adviseur van het CCV. Volgens CCV zijn fabrikanten al bezig met diverse testen en zijn er sleutels in de maak met bewegingsdetectie die zichzelf na een aantal seconden uitschakelen. “Fabrikanten brengen maatregelen bij ons in en wij controleren of die voldoen aan de eisen van het keurmerk. Dit kunnen ook maatregelen zijn die door de aftermarket worden geïnstalleerd in een voertuig dat gevoelig is voor een relay attack”, aldus Henk van Vliet van certificatie instelling Kiwa SCM. 

Het Keurmerk Voertuigbeveiliging is in het leven geroepen door het Verbond van Verzekeraars. 

Onlangs nog meldde het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit een forse stijging van het aantal autodiefstallen.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.