Kopen in de stad, huren daarbuiten

Leegstand: aantal panden dat te koop of te huur staat neemt af

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Leegstand per provincie. (Beeld: CHE* Ontwerpstudio)

Het aantal vierkante meters dat te huur of te koop wordt aangeboden is afgelopen jaar met zeven procent afgenomen, terwijl het aantal automotive panden dat te koop of te huur staat stabiel is gebleven. Dat blijkt uit onderzoek van Automotive. Daarbij zijn de prijzen aan het stijgen, meldt een aantal vastgoedbezitters. Reden voor voorzichtig optimisme. “We zien dat er meer panden weer in gebruik worden genomen en dat herbestemming sneller en gemakkelijker gaat dan een paar jaar geleden”, zegt Aad Verkade, die bij Bovag de vastgoedactiviteiten vormgeeft. Ook ziet hij weer meer nieuwbouw. “Op zich is nieuwbouw jammer gezien de leegstand. Maar je ziet wel steeds meer dat er bij de bouw rekening wordt gehouden met de toekomst: het zijn allemaal multifunctionele gebouwen.”

Leegstand

Op 1 april 2017 stonden er 660 panden te huur of te koop, op 1 april dit jaar waren dat er 655. Het totaal aantal vierkante meters leegstand daalde van 720 naar 668 duizend. 

Ook bij dealerholding Oostendorp Autogroep is de filosofie dat er op termijn minder panden nodig zijn. “Wij willen zoveel mogelijk huren. Behalve in de grote steden, waar volgens ons altijd ruimte blijft voor de dealer. En daar willen we dan ook wel nieuwbouwen, maar dan multifunctionele panden waarbij we rekening houden met alternatieve aanwending”, zegt oud-directeur Ad Oostendorp.

p24 vastgoed

Consolidatie

Ook Wijnand Tigchelaar, voormalig eigenaar van dealerholding Tigchelaar, verwacht dat er in de komende jaren meer en meer panden beschikbaar komen. “De branche blijft consolideren.” Zelf heeft hij samen met zijn broer Boelo ook enkele panden in bezit. Na de centralisatie van de verkoop en werkplaats in Breda bleven ze met een leegstaand pand in Oosterhout zitten. Dat hebben ze heel bewust een tijdje leeg laten staan. “Ik geloof niet in het voortzetten van automotive activiteiten alleen maar omdat je een pand hebt. Omdat het leegstond trokken we de aandacht van niet-automotive partijen die op zoek waren naar ruimte. Inmiddels is er in de showroom een fitnessruimte geopend en de werkplaats wordt binnenkort verbouwd tot washal.”

Procedures

Tigchelaar kreeg daarbij medewerking van de betreffende gemeente. Toch valt daar nog het meest te winnen. Om te voorkomen dat bij de volgende crisis de branche overspoeld wordt met leegstand, moeten de herberstemmingsprocedures beter en sneller. “We zien wel dat er beweging is. Het gaat al gemakkelijker dan enkele jaren geleden”, zegt Verkade. “We zetten in op een betere Omgevingswet waardoor het gemakkelijker wordt panden aan te passen aan de omstandigheden. Zo zouden we dan kunnen profiteren van de krapte op de woningmarkt. Veel autobedrijven zijn in of aan de rand van stedelijke gebieden gevestigd, ideale locaties voor woningbouw.”

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Leegstand: aantal panden dat te koop of te huur staat neemt af | Automotive Online
Kopen in de stad, huren daarbuiten

Leegstand: aantal panden dat te koop of te huur staat neemt af

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Leegstand per provincie. (Beeld: CHE* Ontwerpstudio)

Het aantal vierkante meters dat te huur of te koop wordt aangeboden is afgelopen jaar met zeven procent afgenomen, terwijl het aantal automotive panden dat te koop of te huur staat stabiel is gebleven. Dat blijkt uit onderzoek van Automotive. Daarbij zijn de prijzen aan het stijgen, meldt een aantal vastgoedbezitters. Reden voor voorzichtig optimisme. “We zien dat er meer panden weer in gebruik worden genomen en dat herbestemming sneller en gemakkelijker gaat dan een paar jaar geleden”, zegt Aad Verkade, die bij Bovag de vastgoedactiviteiten vormgeeft. Ook ziet hij weer meer nieuwbouw. “Op zich is nieuwbouw jammer gezien de leegstand. Maar je ziet wel steeds meer dat er bij de bouw rekening wordt gehouden met de toekomst: het zijn allemaal multifunctionele gebouwen.”

Leegstand

Op 1 april 2017 stonden er 660 panden te huur of te koop, op 1 april dit jaar waren dat er 655. Het totaal aantal vierkante meters leegstand daalde van 720 naar 668 duizend. 

Ook bij dealerholding Oostendorp Autogroep is de filosofie dat er op termijn minder panden nodig zijn. “Wij willen zoveel mogelijk huren. Behalve in de grote steden, waar volgens ons altijd ruimte blijft voor de dealer. En daar willen we dan ook wel nieuwbouwen, maar dan multifunctionele panden waarbij we rekening houden met alternatieve aanwending”, zegt oud-directeur Ad Oostendorp.

p24 vastgoed

Consolidatie

Ook Wijnand Tigchelaar, voormalig eigenaar van dealerholding Tigchelaar, verwacht dat er in de komende jaren meer en meer panden beschikbaar komen. “De branche blijft consolideren.” Zelf heeft hij samen met zijn broer Boelo ook enkele panden in bezit. Na de centralisatie van de verkoop en werkplaats in Breda bleven ze met een leegstaand pand in Oosterhout zitten. Dat hebben ze heel bewust een tijdje leeg laten staan. “Ik geloof niet in het voortzetten van automotive activiteiten alleen maar omdat je een pand hebt. Omdat het leegstond trokken we de aandacht van niet-automotive partijen die op zoek waren naar ruimte. Inmiddels is er in de showroom een fitnessruimte geopend en de werkplaats wordt binnenkort verbouwd tot washal.”

Procedures

Tigchelaar kreeg daarbij medewerking van de betreffende gemeente. Toch valt daar nog het meest te winnen. Om te voorkomen dat bij de volgende crisis de branche overspoeld wordt met leegstand, moeten de herberstemmingsprocedures beter en sneller. “We zien wel dat er beweging is. Het gaat al gemakkelijker dan enkele jaren geleden”, zegt Verkade. “We zetten in op een betere Omgevingswet waardoor het gemakkelijker wordt panden aan te passen aan de omstandigheden. Zo zouden we dan kunnen profiteren van de krapte op de woningmarkt. Veel autobedrijven zijn in of aan de rand van stedelijke gebieden gevestigd, ideale locaties voor woningbouw.”

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.