Tenderfraudezaak: jaar cel voor wagenparkbeheerder defensie, vrijspraak voor VKV

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Dat heeft de rechtbank bekendgemaakt. Lees hier onze analyse: Tenderfraudezaak levert geen winnaars op.

Jacques H stond, met enkele andere ambtenaren, terecht wegens betrokkenheid bij omkoping bij de aanbesteding van politie- en defensievoertuigen. De rechtbank veroordeelde in deze zogenoemde Dotterbloem-zaak uiteindelijk zes verdachten wegens corruptie. Hoofdverdachte was Jacques H, die door het OM werd verdacht van het aannemen van giften en snoepreisjes, met als doel om hem te bewegen tot een tegenprestatie. Zo kon hij een auto leasen tegen niet-marktconforme voorwaarden en gebruikte hij zakelijke tankpassen privé. Het OM eiste drie jaar cel tegen H.

De rechtbank achtte meerdere aanklachten tegen H. bewezen, zoals het aannemen van giften en reisjes, die door de rechtbank ook als gift werden beoordeeld. Ook achtte de rechters de voormalig fleetmanager schuldig aan het delen van ambtsgeheimen. Vanwege zijn rol in dit omkoopschandaal heeft de rechtbank hem een gevangenisstraf van 12 maanden opgelegd.

Verwijtbare naïviteit

Vijf andere verdachte voormalige ambtenaren kregen een taakstraf opgelegd, variërend van 40 uur voorwaardelijk tot 150 uur onvoorwaardelijk. Zij bedongen kortingen bij de aanschaf van nieuwe auto’s. De rechtbank sprak in het vonnis van “verwijtbare naïviteit”. Lees hier alles over het tenderschandaal bij politie en justitie. De kortingen waren niet hoger dan gangbaar, maar het ging de rechtbank erom dat ze zich kenbaar gemaakt hadden als ambtenaar. “Je gaat een grens over als je zinspeelt op je rol als ambtenaar bij het bedingen van korting”, aldus de rechtbank. Voor één ambtenaar, Van O., volgde vrijspraak, dat was in lijn met de eis van het OM.

Bij de straffen hield de rechtbank rekening met de duur van het proces (zes jaar) en het feit dat alle betrokkenen al door hun werkgever ontslagen waren. De duur van het proces zorgde bij meerdere verdachten voor psychische klachten.

Vrijspraak

De voormalige directie van Renault-dealer VKV Groep, Chris Visscher van Marc van Kerkhof, werd door de rechtbank vrijgesproken van het omkopen van Jacques H. Het OM had 10 duizend euro boete en 120 uur werkstraf tegen beiden geëist. Ook Henri Buis en Lloyd de Meza, destijds werkzaam als adviseur van VKV (Buis) en bij Renault (De Meza), zijn vrijgesproken. Defensie had een contract met Renault gesloten waarbij VKV Groep de voertuigen leverde. Daarbij werd afgesproken om een deel van de defensiekorting in een apart potje te storten.

De vier werden verdacht van omkoping door het betalen van de leasetermijnen, van een Audi A5 van H. uit dat speciaal hiervoor gecreëerd potje. Ook werd er door VKV Groep een geldlening aan H. verstrekt. In beide gevallen kwam de rechtbank tot de conclusie dat er geen sprake was van omkoping. De constructie met de leaseauto dateerde uit 2008, jaren voordat VKV Groep de betalingen overnam. De lening die VKV verstrekte was volgens de rechtszaak bedoeld om grotere financiële schade te voorkomen, H. had dat geld nodig om de Audi bij VKV in te kunnen leveren. Later startte VKV Groep een civiele procedure om de lening terug te vorderen. “In beide zaken had VKV Groep had geen oogmerk om H. te bevoordelen teneinde een tegenprestatie te bewerkstelligen”, concludeerde de rechter.

Ook voor H. volgde op deze punten vrijspraak. “Maar dit handelen grenst aan oplichting, want achteraf blijkt dat dit geld ten goede is gekomen aan u in persoon”, stelde rechtbankvoorzitter Jurjen Bade.

Voormalig Pon-medewerker Van B. werd schuldig bevonden in twee zaken waarbij hij korting had geregeld voor een ambtenaar. Hij kreeg een onvoorwaardelijke taakstraf van 40 uur opgelegd. De rechtbank hield rekening met het feit hij als manager fleetsales orders van hogerhand opvolgde. “Maar dat ontslaat u niet van de plicht om moreel en ethisch juist te handelen”, aldus de rechtbank. Pon, Renault Nederland en Peugeot troffen eerder al miljoenenschikkingen en 12 medewerkers van de bedrijven gingen akkoord met een boete en taakstraf. Alleen Van B. weigerde de schikking en liet de zaak voorkomen.

Het is nog onbekend of een van de partijen hoger beroep aantekent.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Tenderfraudezaak: jaar cel voor wagenparkbeheerder defensie, vrijspraak voor VKV | Automotive Online

Tenderfraudezaak: jaar cel voor wagenparkbeheerder defensie, vrijspraak voor VKV

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Dat heeft de rechtbank bekendgemaakt. Lees hier onze analyse: Tenderfraudezaak levert geen winnaars op.

Jacques H stond, met enkele andere ambtenaren, terecht wegens betrokkenheid bij omkoping bij de aanbesteding van politie- en defensievoertuigen. De rechtbank veroordeelde in deze zogenoemde Dotterbloem-zaak uiteindelijk zes verdachten wegens corruptie. Hoofdverdachte was Jacques H, die door het OM werd verdacht van het aannemen van giften en snoepreisjes, met als doel om hem te bewegen tot een tegenprestatie. Zo kon hij een auto leasen tegen niet-marktconforme voorwaarden en gebruikte hij zakelijke tankpassen privé. Het OM eiste drie jaar cel tegen H.

De rechtbank achtte meerdere aanklachten tegen H. bewezen, zoals het aannemen van giften en reisjes, die door de rechtbank ook als gift werden beoordeeld. Ook achtte de rechters de voormalig fleetmanager schuldig aan het delen van ambtsgeheimen. Vanwege zijn rol in dit omkoopschandaal heeft de rechtbank hem een gevangenisstraf van 12 maanden opgelegd.

Verwijtbare naïviteit

Vijf andere verdachte voormalige ambtenaren kregen een taakstraf opgelegd, variërend van 40 uur voorwaardelijk tot 150 uur onvoorwaardelijk. Zij bedongen kortingen bij de aanschaf van nieuwe auto’s. De rechtbank sprak in het vonnis van “verwijtbare naïviteit”. Lees hier alles over het tenderschandaal bij politie en justitie. De kortingen waren niet hoger dan gangbaar, maar het ging de rechtbank erom dat ze zich kenbaar gemaakt hadden als ambtenaar. “Je gaat een grens over als je zinspeelt op je rol als ambtenaar bij het bedingen van korting”, aldus de rechtbank. Voor één ambtenaar, Van O., volgde vrijspraak, dat was in lijn met de eis van het OM.

Bij de straffen hield de rechtbank rekening met de duur van het proces (zes jaar) en het feit dat alle betrokkenen al door hun werkgever ontslagen waren. De duur van het proces zorgde bij meerdere verdachten voor psychische klachten.

Vrijspraak

De voormalige directie van Renault-dealer VKV Groep, Chris Visscher van Marc van Kerkhof, werd door de rechtbank vrijgesproken van het omkopen van Jacques H. Het OM had 10 duizend euro boete en 120 uur werkstraf tegen beiden geëist. Ook Henri Buis en Lloyd de Meza, destijds werkzaam als adviseur van VKV (Buis) en bij Renault (De Meza), zijn vrijgesproken. Defensie had een contract met Renault gesloten waarbij VKV Groep de voertuigen leverde. Daarbij werd afgesproken om een deel van de defensiekorting in een apart potje te storten.

De vier werden verdacht van omkoping door het betalen van de leasetermijnen, van een Audi A5 van H. uit dat speciaal hiervoor gecreëerd potje. Ook werd er door VKV Groep een geldlening aan H. verstrekt. In beide gevallen kwam de rechtbank tot de conclusie dat er geen sprake was van omkoping. De constructie met de leaseauto dateerde uit 2008, jaren voordat VKV Groep de betalingen overnam. De lening die VKV verstrekte was volgens de rechtszaak bedoeld om grotere financiële schade te voorkomen, H. had dat geld nodig om de Audi bij VKV in te kunnen leveren. Later startte VKV Groep een civiele procedure om de lening terug te vorderen. “In beide zaken had VKV Groep had geen oogmerk om H. te bevoordelen teneinde een tegenprestatie te bewerkstelligen”, concludeerde de rechter.

Ook voor H. volgde op deze punten vrijspraak. “Maar dit handelen grenst aan oplichting, want achteraf blijkt dat dit geld ten goede is gekomen aan u in persoon”, stelde rechtbankvoorzitter Jurjen Bade.

Voormalig Pon-medewerker Van B. werd schuldig bevonden in twee zaken waarbij hij korting had geregeld voor een ambtenaar. Hij kreeg een onvoorwaardelijke taakstraf van 40 uur opgelegd. De rechtbank hield rekening met het feit hij als manager fleetsales orders van hogerhand opvolgde. “Maar dat ontslaat u niet van de plicht om moreel en ethisch juist te handelen”, aldus de rechtbank. Pon, Renault Nederland en Peugeot troffen eerder al miljoenenschikkingen en 12 medewerkers van de bedrijven gingen akkoord met een boete en taakstraf. Alleen Van B. weigerde de schikking en liet de zaak voorkomen.

Het is nog onbekend of een van de partijen hoger beroep aantekent.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.