OM eist drie jaar cel tegen Jacques H. in omkoopschandaal defensie

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Dat melden onder andere de Telegraaf en het AD op basis van de zitting in het corruptieschandaal rond de aanbesteding van politievoertuigen, die vandaag plaatsvond in de Rechtbank Rotterdam. De meeste verdachten waren vandaag aanwezig bij de zitting, belangrijkste afwezige was Rene P., hoofdverdachte bij de politie.Lees hier hoe vijf jaar onderzoek in deze zaak is verlopen.

Tegen Marc K. en Chris V., voormalig directieleden van Renault-dealer VKV Groep is een werkstraf van 120 uur en een geldboete van 10 duizend euro geëist. Lees hier de reactie van Chris Visscher op de strafeis tegen hem en zijn compagnon.

Smeergeld

Bij diverse dealers was namelijk een potje ‘smeergeld’ ondergebracht waaruit betalingen aan Jacques H., toenmalig hoofd wagenparkbeheer van defensie voor burgervoertuigen, werden gedaan. In het potje ging geld dat als korting werd gegeven op de auto’s die door H. werden besteld. Dat ging om een korting van 45 procent. Renault-dealer VKV Groep is een van die dealers, daar zouden ze ervan op de hoogte zijn geweest dat het potje niet voor de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) bestemd was, maar voor H. Zo werd het geld uit dat potje onder andere gebruikt voor het leasen van een Audi A5 van H. En is het schadeherstel aan de auto van zijn dochter ervan betaald, is te lezen op het Twitter-account van verslaggever Olof van Joolen. Er werd een speciale voorziening in de boekhouding voor H. getroffen. Zodra het potje leeg was, kwam er een nieuwe overheidsorder in beeld. Lees alles over de tenderfraude in ons dossier.

Nattigheid

Jacques H. had een netwerk van bedrijven om zich heen dat hem in zijn Audi A5 liet rijden, inclusief een tankpas. Tegen eind van de looptijd van het leasecontract voelen de partijen nattigheid en wil leasemaatschappij Athlon, waar hij een tankpas van zou hebben gekregen, van de constructies af. In 2007, 2008 en 2009 werd er door H. nauwelijks afgerekend bij tankstations. Athlon had een speciaal potje voor het betalen van drie tankpassen aan de leverancier (Hans Blink heeft in deze zaak geschikt), waar tussen 2005 en 2011 voor 17.000 euro mee werd getankt. Volgens H. alleen voor zakelijke kilometers.

Ook ging H. met Peugeot voor 20 duizend euro op reis en met Renault voor 9 duizend euro. De meeste reizen maakte hij echter met Pon: ter waarde van 40 tot 80 duizend euro. “Er zitten foto’s in het dossier en die hebben een hoog vakantiegehalte”, zegt de officier van justitie. H. zou aan zijn contactpersoon bij Pon regelmatig gevraagd hebben of er “of er nog wat te gebeuren stond wat betreft feesten en partijen”, als hij een ‘zak met geld’ te besteden had. H. kon bij weerstand op zijn eisen “op de rem trappen bij bestellingen”, zoals hij zelf zij.

Hoogste werkstraf is voor VKV-directie

De geëiste straf voor de voormalige VKV-directie is de hoogste werkstraf die vandaag werd geëist. Voor de andere verdachten waren er taakstraffen van 40 tot en met 120 uur. Tegen Pon-medewerker en verdachte Erik van B. is een werkstraf van 40 uur geëist, tegen politiemedewerker Kenneth K is 60 uur geëist. Tegen defensiecollega’s K en L wordt een werkstraf van ieder 40 uur geëist.

De officier van justitie stelt, aldus De Telegraaf: “Er is sprake van ambtenaren die betrokken zijn geweest bij aanbestedingen auto’s. Wanneer iemand in zo’n cruciale rol zich laat fêteren en uitnodigen is er sprake van corruptie.” De officier benadrukt dat er strengere omgangsvormen gelden voor ambtenaren dan voor de zakenwereld. “Deze zaak is ook bedoeld om te benadrukken dat ook lichte zaken door justitie worden aangepakt. Het kan gaan om een beperkt voordeel, maar een klein beetje integer bestaat niet”, aldus de officier van justitie.

De zaak is voor vandaag verder gestaakt, morgen wordt het hervat met pleidooien.

OM eist drie jaar cel tegen Jacques H. in omkoopschandaal defensie | Automotive Online

OM eist drie jaar cel tegen Jacques H. in omkoopschandaal defensie

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Dat melden onder andere de Telegraaf en het AD op basis van de zitting in het corruptieschandaal rond de aanbesteding van politievoertuigen, die vandaag plaatsvond in de Rechtbank Rotterdam. De meeste verdachten waren vandaag aanwezig bij de zitting, belangrijkste afwezige was Rene P., hoofdverdachte bij de politie.Lees hier hoe vijf jaar onderzoek in deze zaak is verlopen.

Tegen Marc K. en Chris V., voormalig directieleden van Renault-dealer VKV Groep is een werkstraf van 120 uur en een geldboete van 10 duizend euro geëist. Lees hier de reactie van Chris Visscher op de strafeis tegen hem en zijn compagnon.

Smeergeld

Bij diverse dealers was namelijk een potje ‘smeergeld’ ondergebracht waaruit betalingen aan Jacques H., toenmalig hoofd wagenparkbeheer van defensie voor burgervoertuigen, werden gedaan. In het potje ging geld dat als korting werd gegeven op de auto’s die door H. werden besteld. Dat ging om een korting van 45 procent. Renault-dealer VKV Groep is een van die dealers, daar zouden ze ervan op de hoogte zijn geweest dat het potje niet voor de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) bestemd was, maar voor H. Zo werd het geld uit dat potje onder andere gebruikt voor het leasen van een Audi A5 van H. En is het schadeherstel aan de auto van zijn dochter ervan betaald, is te lezen op het Twitter-account van verslaggever Olof van Joolen. Er werd een speciale voorziening in de boekhouding voor H. getroffen. Zodra het potje leeg was, kwam er een nieuwe overheidsorder in beeld. Lees alles over de tenderfraude in ons dossier.

Nattigheid

Jacques H. had een netwerk van bedrijven om zich heen dat hem in zijn Audi A5 liet rijden, inclusief een tankpas. Tegen eind van de looptijd van het leasecontract voelen de partijen nattigheid en wil leasemaatschappij Athlon, waar hij een tankpas van zou hebben gekregen, van de constructies af. In 2007, 2008 en 2009 werd er door H. nauwelijks afgerekend bij tankstations. Athlon had een speciaal potje voor het betalen van drie tankpassen aan de leverancier (Hans Blink heeft in deze zaak geschikt), waar tussen 2005 en 2011 voor 17.000 euro mee werd getankt. Volgens H. alleen voor zakelijke kilometers.

Ook ging H. met Peugeot voor 20 duizend euro op reis en met Renault voor 9 duizend euro. De meeste reizen maakte hij echter met Pon: ter waarde van 40 tot 80 duizend euro. “Er zitten foto’s in het dossier en die hebben een hoog vakantiegehalte”, zegt de officier van justitie. H. zou aan zijn contactpersoon bij Pon regelmatig gevraagd hebben of er “of er nog wat te gebeuren stond wat betreft feesten en partijen”, als hij een ‘zak met geld’ te besteden had. H. kon bij weerstand op zijn eisen “op de rem trappen bij bestellingen”, zoals hij zelf zij.

Hoogste werkstraf is voor VKV-directie

De geëiste straf voor de voormalige VKV-directie is de hoogste werkstraf die vandaag werd geëist. Voor de andere verdachten waren er taakstraffen van 40 tot en met 120 uur. Tegen Pon-medewerker en verdachte Erik van B. is een werkstraf van 40 uur geëist, tegen politiemedewerker Kenneth K is 60 uur geëist. Tegen defensiecollega’s K en L wordt een werkstraf van ieder 40 uur geëist.

De officier van justitie stelt, aldus De Telegraaf: “Er is sprake van ambtenaren die betrokken zijn geweest bij aanbestedingen auto’s. Wanneer iemand in zo’n cruciale rol zich laat fêteren en uitnodigen is er sprake van corruptie.” De officier benadrukt dat er strengere omgangsvormen gelden voor ambtenaren dan voor de zakenwereld. “Deze zaak is ook bedoeld om te benadrukken dat ook lichte zaken door justitie worden aangepakt. Het kan gaan om een beperkt voordeel, maar een klein beetje integer bestaat niet”, aldus de officier van justitie.

De zaak is voor vandaag verder gestaakt, morgen wordt het hervat met pleidooien.