Fastned wil miljoenen ophalen met obligaties (update)

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Het Fastned laadstation in Haarlem (Foto: Fastned)

Dit meldt Fastned.

De obligaties hebben een looptijd van vijf jaar en geven 6 procent rente. Met de opbrengst wil het Nederlandse bedrijf verder bouwen aan de uitbreiding van een Europees netwerk van snellaadstations voor elektrische auto’s.

Fastned heeft in Europa momenteel 63 stations operationeel en een nieuwe serie is in aanbouw. Ook is er de afgelopen maanden geïnvesteerd in snellere laders met een laadvermogen tot 350 kW, meldt het bedrijf dat de afgelopen jaren met ongeveer 10 procent maand-op-maand is gegroeid. Daarnaast wil het bedrijf gebruik maken van de opties om in Duitsland, België en Londen laadstations te bouwen.

Het nog immer verlieslatende Fastned leent met enige regelmaat geld voor groei, maar het bedrijf is niet de enige die laadstations bouwt. Naast vele anderen gaat ook de Duitse fabrikantenkoepel Ionity (samen met Shell, dat onlangs The New Motion kocht) laadstations bouwen. En vorige maand kondigde energieconcern Eon aan om maar liefst vierduizend extra laadpalen te gaan plaatsen. Het aanbod loopt daarmee sterk op de vraag vooruit. Die vraag stijgt fors, maar bij elektrische auto’s gaat het nog steeds om relatief kleine aantallen. Pas als het elektrisch rijden komende jaren écht volume krijgt, zou het kunnen dat al die laadstations ook voldoende klanten krijgen. Lees hier onze analyse van de laadpalenmarkt.

Update 29-11

Fastned laat weten dat het voor maximaal zes miljoen euro aan obligaties wil uitgeven. De eerste uitgifte van 3,3 miljoen euro was op de eerste dag al volgetekend. 

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.