Autobinck-ceo: wij waren simpelweg te klein

Shell neemt The New Motion over

Paul van den Bogaard Paul van den Bogaard
• Laatste update:

De overname wordt door beide bedrijven vandaag gemeld in een persbericht.

The New Motion exploiteert meer dan 30 duizend oplaadpunten voor bij woningen en werkplekken in Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast beschikt het over een netwerk van 50 duizend openbare laadpalen verspreid over 25 landen in Europa en heeft het ruim 100 duizend kaarthouders. Het bedrijf is nog niet winstgevend, in 2016 werd er op een omzet van 13 miljoen euro een verlies van 4 miljoen euro geleden, een gevolg van de grote investeringen die gedaan worden.

Verder groeien

Shell zegt tegen persbureau Bloomberg dat The New Motion zelfstandig blijft opereren binnen de Shell-groep, maar dat ze intensief gaan samenwerken. “Wij zijn erg blij met deze sterke investeerder, die onze missie volledig ondersteunt en ons in staat stelt verder te groeien in Europa, op een moment dat de transitie naar elektrisch rijden in volle gang is, zegt The New Motion-ceo Sytse Zuidema. 

Aandeelhouders van The New Motion zijn onder andere Autobinck en het Franse Egis

‘Simpelweg te klein’

Voor Autobinck-ceo Paul Zekhuis is de overname door Shell een logische, en ook onvermijdelijke stap. “Iedereen is inmiddels overtuigd van de groei die elektrisch rijden door gaat maken. En daarmee wordt dit een spel van de grote OEM’s, utilities en oliemaatschappijen. Zij hebben het geld en de capaciteit om dit internationaal aan te pakken. Weliswaar investeerden we in groei buiten Nederland, maar de huidige aandeelhouders hadden niet de mogelijkheden dit grootschalig op te pakken.”

Er worden geen mededelingen gedaan over de hoeveelheid geld die met de transactie is gemoeid. “Shell deed een heel goed bod. Het stelt ons in staat om met wat extra geld op zak nieuwe investeringen te zoeken.” Zekhuis, die als commissaris aan het bedrijf verbonden was, vindt dat de investering in The New Motion ook erg leerzaam is geweest. “Wij hebben veel geleerd over het managen van een start-up, dat heeft onze innovatiekracht vergroot. Wij hebben de ambitie om een aantal van de bedrijven waar we in investeren uiteindelijk volledig onder Autobinck te hangen, maar voor The New Motion zijn wij simpelweg te klein.”

Geplaatst in rubriek:
Paul van den Bogaard
Paul van den Bogaard

Paul ('77) werkt sinds 2011 bij Automotive en richt zich in het bijzonder op Automotive Werkplaats. In zijn vrije tijd sleutelt hij aan klassiekers.

Shell neemt The New Motion over | Automotive Online
Autobinck-ceo: wij waren simpelweg te klein

Shell neemt The New Motion over

Paul van den Bogaard Paul van den Bogaard
• Laatste update:

De overname wordt door beide bedrijven vandaag gemeld in een persbericht.

The New Motion exploiteert meer dan 30 duizend oplaadpunten voor bij woningen en werkplekken in Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast beschikt het over een netwerk van 50 duizend openbare laadpalen verspreid over 25 landen in Europa en heeft het ruim 100 duizend kaarthouders. Het bedrijf is nog niet winstgevend, in 2016 werd er op een omzet van 13 miljoen euro een verlies van 4 miljoen euro geleden, een gevolg van de grote investeringen die gedaan worden.

Verder groeien

Shell zegt tegen persbureau Bloomberg dat The New Motion zelfstandig blijft opereren binnen de Shell-groep, maar dat ze intensief gaan samenwerken. “Wij zijn erg blij met deze sterke investeerder, die onze missie volledig ondersteunt en ons in staat stelt verder te groeien in Europa, op een moment dat de transitie naar elektrisch rijden in volle gang is, zegt The New Motion-ceo Sytse Zuidema. 

Aandeelhouders van The New Motion zijn onder andere Autobinck en het Franse Egis

‘Simpelweg te klein’

Voor Autobinck-ceo Paul Zekhuis is de overname door Shell een logische, en ook onvermijdelijke stap. “Iedereen is inmiddels overtuigd van de groei die elektrisch rijden door gaat maken. En daarmee wordt dit een spel van de grote OEM’s, utilities en oliemaatschappijen. Zij hebben het geld en de capaciteit om dit internationaal aan te pakken. Weliswaar investeerden we in groei buiten Nederland, maar de huidige aandeelhouders hadden niet de mogelijkheden dit grootschalig op te pakken.”

Er worden geen mededelingen gedaan over de hoeveelheid geld die met de transactie is gemoeid. “Shell deed een heel goed bod. Het stelt ons in staat om met wat extra geld op zak nieuwe investeringen te zoeken.” Zekhuis, die als commissaris aan het bedrijf verbonden was, vindt dat de investering in The New Motion ook erg leerzaam is geweest. “Wij hebben veel geleerd over het managen van een start-up, dat heeft onze innovatiekracht vergroot. Wij hebben de ambitie om een aantal van de bedrijven waar we in investeren uiteindelijk volledig onder Autobinck te hangen, maar voor The New Motion zijn wij simpelweg te klein.”

Geplaatst in rubriek:
Paul van den Bogaard
Paul van den Bogaard

Paul ('77) werkt sinds 2011 bij Automotive en richt zich in het bijzonder op Automotive Werkplaats. In zijn vrije tijd sleutelt hij aan klassiekers.