Mismatch occasionmarkt: ‘verschil zoek- en vraagprijs sterk toegenomen’

Occasionverkoop • Daarnaast is de vraag naar dieselauto’s gekelderd terwijl oudere auto’s juist in populariteit stegen.
Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
Verschil zoek en vraag prijs occasions exponentieel toegenomen.
(Foto: Shutterstock). (Foto: Shutterstock)

De gemiddelde prijs waarop occasionkopers selecteren heeft in de afgelopen 12 maanden nog nooit zo ver onder de gemiddelde vraagprijs van autobedrijven gelegen als in januari 2023. Dat blijkt uit onderzoek van Automotive Mediaventions (bekend van Gaspedaal.nl en Autotrack).

De gemiddelde prijs waar consumenten op zochten was in januari 18.974 euro, terwijl de vraagprijs van een gebruikte auto gemiddeld 24.332 euro was. Dit verschil is in heel 2022 nog nooit zo groot geweest. Het aanbod aan occasions is nog steeds relatief laag, waardoor de prijzen hoog blijven. Maar kopers zijn terughoudender geworden met het kopen van een auto.

Met een gemiddelde vraagprijs van ruim 24 duizend euro is de occasion nu het duurst ooit, blijkt uit de data. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwe auto lag vorig jaar op 42 duizend euro.

Uit het onderzoek van AMV blijkt ook dat de populariteit van diesel enorm is gekelderd. Er werd ruim 40 procent minder vaak gezocht naar dieselauto’s dan in januari vorig jaar. Oudere auto’s, die iets goedkoper zijn, stegen daarentegen juist in populariteit.

Gemiddelde zoekprijs en gemiddelde prijs aanbod. Bij een vraag/aanbod indicator van 100 zijn vraagprijs en prijs van het aanbod gelijk.
Mismatch occasionmarkt: ‘verschil zoek- en vraagprijs sterk toegenomen’ | Automotive Online

Mismatch occasionmarkt: ‘verschil zoek- en vraagprijs sterk toegenomen’

Occasionverkoop • Daarnaast is de vraag naar dieselauto’s gekelderd terwijl oudere auto’s juist in populariteit stegen.
Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
Verschil zoek en vraag prijs occasions exponentieel toegenomen.
(Foto: Shutterstock). (Foto: Shutterstock)

De gemiddelde prijs waarop occasionkopers selecteren heeft in de afgelopen 12 maanden nog nooit zo ver onder de gemiddelde vraagprijs van autobedrijven gelegen als in januari 2023. Dat blijkt uit onderzoek van Automotive Mediaventions (bekend van Gaspedaal.nl en Autotrack).

De gemiddelde prijs waar consumenten op zochten was in januari 18.974 euro, terwijl de vraagprijs van een gebruikte auto gemiddeld 24.332 euro was. Dit verschil is in heel 2022 nog nooit zo groot geweest. Het aanbod aan occasions is nog steeds relatief laag, waardoor de prijzen hoog blijven. Maar kopers zijn terughoudender geworden met het kopen van een auto.

Met een gemiddelde vraagprijs van ruim 24 duizend euro is de occasion nu het duurst ooit, blijkt uit de data. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwe auto lag vorig jaar op 42 duizend euro.

Uit het onderzoek van AMV blijkt ook dat de populariteit van diesel enorm is gekelderd. Er werd ruim 40 procent minder vaak gezocht naar dieselauto’s dan in januari vorig jaar. Oudere auto’s, die iets goedkoper zijn, stegen daarentegen juist in populariteit.

Gemiddelde zoekprijs en gemiddelde prijs aanbod. Bij een vraag/aanbod indicator van 100 zijn vraagprijs en prijs van het aanbod gelijk.