Onderzoek: 96 procent benzinerijders niet van plan over te stappen naar EV

Elektrisch rijden • Volgens Gaspedaal en AutoTrack is de belangrijkste reden voor de respondenten de hoge aanschafprijs.
Kim Andriessen Kim Andriessen
(Foto: Shutterstock)

Zo’n 96 procent van de benzinerijders is niet van plan om over te stappen naar een elektrische auto. Dit blijkt uit een onderzoek van Gaspedaal.nl en AutoTrack onder 2.000 benzinerijders. ‘Ondanks subsidie, vrijstelling van wegenbelasting én de gestegen brandstofprijzen, ziet de Nederlander een overstap naar elektrisch rijden nog niet zitten,’ concluderen de autowebsites.

Volgens Gaspedaal en AutoTrack is de belangrijkste reden voor de respondenten om niet te willen overstappen de hoge aanschafprijs. Dit is opmerkelijk, zo stellen de autowebsites, omdat ‘de gemiddelde prijs van een elektrische auto sinds begin dit jaar juist gedaald is van iets meer dan 41.000 euro naar circa 36.500 euro’. Toch was de hoge prijs voor meer dan de helft van de ondervraagde automobilisten de belangrijkste overweging om niet over te stappen naar elektrisch, gevolgd door twijfels over de batterijconditie (37 procent) en de beperkte actieradius (25 procent).

Jasper Verweij, auto-expert bij Gaspedaal.nl, vult aan: “Er is nog veel onzeker rondom de toekomst van elektrisch rijden in Nederland. Nu zijn elektrische auto’s vrijgesteld van wegenbelasting, maar het plan is dat vanaf 2026 af te schaffen. Ook gaat de bijtelling over 3 jaar omhoog van 16 procent naar 22 procent. Het maakt elektrische auto’s er niet aantrekkelijker op, en dat zien wij in onze cijfers terug.”

Het onderzoek sluit aan op bevindingen van Automotive Mediaventions, dat vandaag bekendmaakte dat de gemiddelde zoekprijs van een elektrische auto op Gaspedaal en Autotrack nog nooit zo laag was. Deze dook voor het eerst onder de 40 duizend euro.

Onderzoek: 96 procent benzinerijders niet van plan over te stappen naar EV | Automotive Online

Onderzoek: 96 procent benzinerijders niet van plan over te stappen naar EV

Elektrisch rijden • Volgens Gaspedaal en AutoTrack is de belangrijkste reden voor de respondenten de hoge aanschafprijs.
Kim Andriessen Kim Andriessen
(Foto: Shutterstock)

Zo’n 96 procent van de benzinerijders is niet van plan om over te stappen naar een elektrische auto. Dit blijkt uit een onderzoek van Gaspedaal.nl en AutoTrack onder 2.000 benzinerijders. ‘Ondanks subsidie, vrijstelling van wegenbelasting én de gestegen brandstofprijzen, ziet de Nederlander een overstap naar elektrisch rijden nog niet zitten,’ concluderen de autowebsites.

Volgens Gaspedaal en AutoTrack is de belangrijkste reden voor de respondenten om niet te willen overstappen de hoge aanschafprijs. Dit is opmerkelijk, zo stellen de autowebsites, omdat ‘de gemiddelde prijs van een elektrische auto sinds begin dit jaar juist gedaald is van iets meer dan 41.000 euro naar circa 36.500 euro’. Toch was de hoge prijs voor meer dan de helft van de ondervraagde automobilisten de belangrijkste overweging om niet over te stappen naar elektrisch, gevolgd door twijfels over de batterijconditie (37 procent) en de beperkte actieradius (25 procent).

Jasper Verweij, auto-expert bij Gaspedaal.nl, vult aan: “Er is nog veel onzeker rondom de toekomst van elektrisch rijden in Nederland. Nu zijn elektrische auto’s vrijgesteld van wegenbelasting, maar het plan is dat vanaf 2026 af te schaffen. Ook gaat de bijtelling over 3 jaar omhoog van 16 procent naar 22 procent. Het maakt elektrische auto’s er niet aantrekkelijker op, en dat zien wij in onze cijfers terug.”

Het onderzoek sluit aan op bevindingen van Automotive Mediaventions, dat vandaag bekendmaakte dat de gemiddelde zoekprijs van een elektrische auto op Gaspedaal en Autotrack nog nooit zo laag was. Deze dook voor het eerst onder de 40 duizend euro.