Verbod cashbetalingen boven 3.000 euro definitief

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
Cash betalen boven de 3.000 euro wordt officieel verboden. (Foto: Shutterstock)

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met het verbod op contante betalingen vanaf 3.000 euro voor handelaren. De maatregelen waren al eerder aangekondigd, maar vandaag is definitief ingestemd met het wetsvoorstel.

Branchevereniging Bovag gaf al eerder aan liever te zien dat contante betalingen helemaal verdwijnen en er juist meer duidelijkheid komt over hoe ver de onderzoeksplicht van een autobedrijf gaat. Volgens het kabinet wordt er jaarlijks voor miljarden euro’s witgewassen. De autobranche is een van de sectoren die het meest gevoelig is voor criminelen die willen witwassen. Eerder dit jaar werden directieleden van een autobedrijf veroordeeld wegens btw-fraude.

Volgens het wetsvoorstel zijn contante betalingen vanaf drieduizend euro voor beroeps- of bedrijfsmatige handelaren straks niet meer mogelijk, gegevensdeling door banken, andere financiële instellingen en notarissen wordt makkelijker en er komt een wettelijke mogelijkheid voor gezamenlijke transactiemonitoring door banken.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Verbod cashbetalingen boven 3.000 euro definitief | Automotive Online

Verbod cashbetalingen boven 3.000 euro definitief

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
Cash betalen boven de 3.000 euro wordt officieel verboden. (Foto: Shutterstock)

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met het verbod op contante betalingen vanaf 3.000 euro voor handelaren. De maatregelen waren al eerder aangekondigd, maar vandaag is definitief ingestemd met het wetsvoorstel.

Branchevereniging Bovag gaf al eerder aan liever te zien dat contante betalingen helemaal verdwijnen en er juist meer duidelijkheid komt over hoe ver de onderzoeksplicht van een autobedrijf gaat. Volgens het kabinet wordt er jaarlijks voor miljarden euro’s witgewassen. De autobranche is een van de sectoren die het meest gevoelig is voor criminelen die willen witwassen. Eerder dit jaar werden directieleden van een autobedrijf veroordeeld wegens btw-fraude.

Volgens het wetsvoorstel zijn contante betalingen vanaf drieduizend euro voor beroeps- of bedrijfsmatige handelaren straks niet meer mogelijk, gegevensdeling door banken, andere financiële instellingen en notarissen wordt makkelijker en er komt een wettelijke mogelijkheid voor gezamenlijke transactiemonitoring door banken.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.