‘Wij staan hier omdat Wijkopenauto’s ons wil vernietigen’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Op 9 augustus doet de rechter uitspraak. (Foto: Shutterstock)

Dealerdirect, eigenaar van occasionbemiddelplatform Ikwilvanmijnautoaf.nl, eist dat Wijkopenauto’s, onderdeel van Auto1 Group, stopt met het gebruiken van de uiting ‘Ik wil van mijn auto af.’ Gisteren troffen beide partijen elkaar in de rechtbank van Zwolle voor een kort geding. “De term ‘Ik wil van mijn auto af’ wordt door Wijkopenauto’s buitenproportioneel vaak, ongeveer 190 keer, gebruikt op hun eigen site of bij google ads. Alle negativiteit die consumenten ervaren met Wijkopenauto’s straalt daardoor ook op Dealerdirect af”, betoogde advocaat Laurens Bezoen, advocaat bij Daniels Huisman Advocaten. “Het enige doel is om consumenten in verwarring te brengen en daarvan te profiteren. Wijkopenauto’s overtreedt niet alleen de wet, maar overschrijdt ook alle fatsoensnormen.”

Bescherming

Volgens Bezoen is Ikwilvanmijnautoaf.nl dankzij de registratie eerder dit jaar bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE), vergaand beschermd tegen misbruik. “Het BBIE is behoorlijk streng als het gaat om het inschrijving van merken. Maar Dealerdirect investeert al twaalf jaar in de naam en heeft de BBIE overtuigd van het onderscheidend vermogen. En dit betekent simpelweg dat het voor anderen verboden is om de uitdrukking ‘Ik wil van mijn auto af’ te gebruiken. Daarnaast gebruikt Wijkopenauto’s de term zelfs als naam van een zakelijke activiteit. Wij hebben niks tegen concurrentie, maar dan wel eerlijke concurrentie. Waarom vertrouwt Wijkopenauto’s niet op de eigen kracht?”

Volgens Dealerdirect-oprichter Niels Oude Luttikhuis zijn de bedoelingen van Wijkopenauto’s echter wel duidelijk. “Ze willen ons merk vernietigen. Ik vraag mij dan echt af waarom, het is een miljardenbedrijf met onbegrensde financiële mogelijkheden. Willen ze alleenheerschappij, is het ze daar om te doen? Wij hebben in de afgelopen twaalf jaar miljoenen geïnvesteerd in ons merk, wij zijn er enorm trots op en ik snap dat Wijkopenauto’s daar op inhaakt. Maar daarom moeten wij deze stap naar de rechter wel maken. Onze eis is standvastig en eerlijk.”

Niet monopoliseren

Wijkopenauto’s was vertegenwoordigd door Timme Geerlof, advocaat bij Windt Le Grand Leeuwenburgh. Hij vindt dat de zaak niet geschikt is voor een kort geding. “Er is geen enkel spoedeisend belang. Wijkopenauto’s is twee jaar geleden al gesommeerd om te stoppen, maar daarna zijn geen stappen ondernomen. Dergelijk aarzelend handelen ontkracht de claim dat er sprake is van voortdurende inbreuk van het belang van Dealerdirect. Daarnaast raakt deze zaak de kern van het merkrecht en leent zich daarom beter voor een bodemprocedure.”

Auto 1 Group is enorm hard gegroeid, maar roept door de handelswijze wel veel weerstand op. Lees hier onze analyse.

Volgens Geerlof loopt er een procedure bij de BBIE om de merknaam ‘ik wil van mijn auto af’ weer te verwijderen uit het register. Hij denkt dat het merk nietig wordt verklaard. Los daarvan vindt hij dat Wijkopenauto’s niets verkeerd doet. “Ieder bedrijf mag een passende voorstelling van zijn waren en diensten maken. ‘Auto-inkoop’ of ‘wat is mijn auto waard?’ zijn ook als beschrijvingen gebruikt. Allerlei partijen gebruiken deze termen. En voor dergelijke slogans gelden geen zware eisen. Je kunt een gangbare uitdrukking namelijk niet monopoliseren. Daarnaast hebben wij consumentenonderzoek gedaan naar de naamsbekendheid van Ik wil van mijn auto af, en die ligt tussen de 15 en 20 procent, wat ons sterkt dat de BBIE-melding nietig moet worden verklaard”, pleitte Geerlof in de rechtszaal.

Bezoen meldde dat de BBIE-inschrijving er pas sinds dit jaar is, daarom stapte Dealerdirect eerder nog niet naar de rechter. “Door die inschrijving kunnen we nu deze procedure voeren. En zolang deze inschrijving staat, moet deze gerespecteerd worden. Wijkopenauto’s is op zijn beurt ook als merk ingeschreven, dus in dit is een gevalletje de pot de ketel.” Hij eiste dat de voorzieningenrechter een forse dwangsom oplegt bij misbruik. “Dealerdirect ondervindt dagelijks schade van de handelswijze. Wijkopenauto’s kan anders in de verleiding komen een dwangsom af te kopen.”

Reviews

Op zijn beurt eiste Wijkopenauto’s dat Dealerdirect stopt met het verwijzen naar Wijkopenauto’s. Bij enkele negatieve reviews had Dealerdirect als reactie geplaatst dat de gebruiker te maken had gehad met Wijkopenauto’s in plaats van Ikwilvanmijnautoaf.nl. Volgens de een laster, volgens de ander slechts ter opheldering en bedoeld als afleidingsmanoeuvre van waar het conflict echt om draait. Beide partijen kwamen op de zitting onderling overeen zich in reacties naar derden niet meer over elkaar uit te spreken, op straffe van 5 duizend euro per overtreding met een maximum van 75 duizend euro.

Auto1 Group wil niet reageren zolang de zaak onder de rechter is.

De rechtbank wijst op 9 augustus 2018 vonnis.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

‘Wij staan hier omdat Wijkopenauto’s ons wil vernietigen’ | Automotive Online

‘Wij staan hier omdat Wijkopenauto’s ons wil vernietigen’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Op 9 augustus doet de rechter uitspraak. (Foto: Shutterstock)

Dealerdirect, eigenaar van occasionbemiddelplatform Ikwilvanmijnautoaf.nl, eist dat Wijkopenauto’s, onderdeel van Auto1 Group, stopt met het gebruiken van de uiting ‘Ik wil van mijn auto af.’ Gisteren troffen beide partijen elkaar in de rechtbank van Zwolle voor een kort geding. “De term ‘Ik wil van mijn auto af’ wordt door Wijkopenauto’s buitenproportioneel vaak, ongeveer 190 keer, gebruikt op hun eigen site of bij google ads. Alle negativiteit die consumenten ervaren met Wijkopenauto’s straalt daardoor ook op Dealerdirect af”, betoogde advocaat Laurens Bezoen, advocaat bij Daniels Huisman Advocaten. “Het enige doel is om consumenten in verwarring te brengen en daarvan te profiteren. Wijkopenauto’s overtreedt niet alleen de wet, maar overschrijdt ook alle fatsoensnormen.”

Bescherming

Volgens Bezoen is Ikwilvanmijnautoaf.nl dankzij de registratie eerder dit jaar bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE), vergaand beschermd tegen misbruik. “Het BBIE is behoorlijk streng als het gaat om het inschrijving van merken. Maar Dealerdirect investeert al twaalf jaar in de naam en heeft de BBIE overtuigd van het onderscheidend vermogen. En dit betekent simpelweg dat het voor anderen verboden is om de uitdrukking ‘Ik wil van mijn auto af’ te gebruiken. Daarnaast gebruikt Wijkopenauto’s de term zelfs als naam van een zakelijke activiteit. Wij hebben niks tegen concurrentie, maar dan wel eerlijke concurrentie. Waarom vertrouwt Wijkopenauto’s niet op de eigen kracht?”

Volgens Dealerdirect-oprichter Niels Oude Luttikhuis zijn de bedoelingen van Wijkopenauto’s echter wel duidelijk. “Ze willen ons merk vernietigen. Ik vraag mij dan echt af waarom, het is een miljardenbedrijf met onbegrensde financiële mogelijkheden. Willen ze alleenheerschappij, is het ze daar om te doen? Wij hebben in de afgelopen twaalf jaar miljoenen geïnvesteerd in ons merk, wij zijn er enorm trots op en ik snap dat Wijkopenauto’s daar op inhaakt. Maar daarom moeten wij deze stap naar de rechter wel maken. Onze eis is standvastig en eerlijk.”

Niet monopoliseren

Wijkopenauto’s was vertegenwoordigd door Timme Geerlof, advocaat bij Windt Le Grand Leeuwenburgh. Hij vindt dat de zaak niet geschikt is voor een kort geding. “Er is geen enkel spoedeisend belang. Wijkopenauto’s is twee jaar geleden al gesommeerd om te stoppen, maar daarna zijn geen stappen ondernomen. Dergelijk aarzelend handelen ontkracht de claim dat er sprake is van voortdurende inbreuk van het belang van Dealerdirect. Daarnaast raakt deze zaak de kern van het merkrecht en leent zich daarom beter voor een bodemprocedure.”

Auto 1 Group is enorm hard gegroeid, maar roept door de handelswijze wel veel weerstand op. Lees hier onze analyse.

Volgens Geerlof loopt er een procedure bij de BBIE om de merknaam ‘ik wil van mijn auto af’ weer te verwijderen uit het register. Hij denkt dat het merk nietig wordt verklaard. Los daarvan vindt hij dat Wijkopenauto’s niets verkeerd doet. “Ieder bedrijf mag een passende voorstelling van zijn waren en diensten maken. ‘Auto-inkoop’ of ‘wat is mijn auto waard?’ zijn ook als beschrijvingen gebruikt. Allerlei partijen gebruiken deze termen. En voor dergelijke slogans gelden geen zware eisen. Je kunt een gangbare uitdrukking namelijk niet monopoliseren. Daarnaast hebben wij consumentenonderzoek gedaan naar de naamsbekendheid van Ik wil van mijn auto af, en die ligt tussen de 15 en 20 procent, wat ons sterkt dat de BBIE-melding nietig moet worden verklaard”, pleitte Geerlof in de rechtszaal.

Bezoen meldde dat de BBIE-inschrijving er pas sinds dit jaar is, daarom stapte Dealerdirect eerder nog niet naar de rechter. “Door die inschrijving kunnen we nu deze procedure voeren. En zolang deze inschrijving staat, moet deze gerespecteerd worden. Wijkopenauto’s is op zijn beurt ook als merk ingeschreven, dus in dit is een gevalletje de pot de ketel.” Hij eiste dat de voorzieningenrechter een forse dwangsom oplegt bij misbruik. “Dealerdirect ondervindt dagelijks schade van de handelswijze. Wijkopenauto’s kan anders in de verleiding komen een dwangsom af te kopen.”

Reviews

Op zijn beurt eiste Wijkopenauto’s dat Dealerdirect stopt met het verwijzen naar Wijkopenauto’s. Bij enkele negatieve reviews had Dealerdirect als reactie geplaatst dat de gebruiker te maken had gehad met Wijkopenauto’s in plaats van Ikwilvanmijnautoaf.nl. Volgens de een laster, volgens de ander slechts ter opheldering en bedoeld als afleidingsmanoeuvre van waar het conflict echt om draait. Beide partijen kwamen op de zitting onderling overeen zich in reacties naar derden niet meer over elkaar uit te spreken, op straffe van 5 duizend euro per overtreding met een maximum van 75 duizend euro.

Auto1 Group wil niet reageren zolang de zaak onder de rechter is.

De rechtbank wijst op 9 augustus 2018 vonnis.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.