Koopovereenkomst Jaguar I-Pace terecht ontbonden vanwege lagere actieradius

Rechtspraak • De uitspraak ‘is een opsteker voor kopers van elektrische auto’s’.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
De Jaguar I-pace. (Foto: Jaguar)

De Hoge Raad oordeelt dat een koopovereenkomst kan worden ontbonden als een elektrische auto de door de verkoper toegezegde actieradius niet haalt.

In deze zaak ging het om de koop van een elektrische auto door een zakelijke partij. De verkoper heeft voorafgaand aan de koop aangegeven dat de auto een actieradius “tot 480 kilometer” zou hebben. Na de koop bleek echter dat de auto (Jaguar I-Pace) slechts een actieradius van circa 300 kilometer had. Daarop heeft de koper de koopovereenkomst ontbonden.

En dit was terecht, zo heeft de Hoge Raad geoordeeld. Nu de actieradius van de auto aanzienlijk (lees: 35 procent) afweek van de door de verkoper aangegeven actieradius voldeed de auto niet aan de overeenkomst. Zodoende heeft de koper de koopovereenkomst terecht ontbonden.

De rechtbank wees de vordering van de koper oorspronkelijk af, maar het hof wees deze toe. De verkoper stelde van deze uitspraak beroep in cassatie in bij de Hoge Raad.

In een advies aan de Hoge Raad stelde advocaat-generaal Valk dat een te kleine actieradius van een elektrische auto (naar de mening van de koper) geen reden is om de koopovereenkomst te ontbinden. Volgens de AG zou tijdens het verkoopgesprek met de koper ook het gebruik van de auto zijn besproken, met als conclusie dat de auto in de dagelijkse praktijk geschikt is voor deze koper.

Opsteker

De Hoge Raad is van oordeel dat de cassatieklachten niet slagen. Volgens de Hoge Raad komt de uitspraak van het hof neer op de toepassing van de regel uit het Burgerlijk Wetboek over wanneer een zaak niet aan de overeenkomst voldoet. Het oordeel van het hof dat de auto in dit geval niet voldeed aan de koopovereenkomst doordat de verkoper een actieradius tot 480 kilometer had vermeld terwijl de auto slechts een actieradius van 300 kilometer haalde, is volgens de Hoge Raad juridisch juist en niet onbegrijpelijk gemotiveerd.

“Deze uitspraak is een aanzienlijk opsteker voor de kopers van elektrische auto’s en geeft extra bescherming tegen een afwijkende actieradius”, zegt Floris van der Weijden, juridisch adviesbureau BrandMR. “Dit is naar mijn mening ook volledig terecht. Als je als verkoper beweert dat een product bepaalde eigenschappen heeft, moet het daar ook aan voldoen. Op eventuele kleine afwijkingen na. Dit is in lijn met de basis van ons contractenrecht: overeenkomsten moeten correct nagekomen worden en doe je dat als verkoper niet, dan moet je op de blaren zitten.”

“Wel rest nog de vraag hoe moet worden omgegaan met afwijkingen van 15 procent of 10 procent. Daarover zal de rechtspraak duidelijkheid moeten geven. Daarbij zullen onder meer de formulering van de mededeling door de verkoper en de hoedanigheid van de koper (consument of zakelijke partij) een belangrijke rol spelen”, besluit Van der Weijden.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.