Dossier Fleet&leasing | Autoinspectie.nl lanceert doe-het-zelfinspectie

Martijn Roede Martijn Roede
• Laatste update:
> De klant weet nu zelf wat de schade kost als hij de auto weer inlevert.

Inspectiebedrijf Autoinspectie.nl heeft de app Autozelfscan geïntroduceerd, waarmee consumenten zelf eenvoudig hun private leaseauto kunnen scannen op schade als deze uit contract gaat. De app begeleidt de berijder door het proces, waarna de informatie en foto’s over de schades worden doorgestuurd naar de leasemaatschappij. Die bepaalt of een schade aanvaardbaar is als gebruiksschade, of dat er voor moet worden betaald. De hoogte van de schadelast wordt automatisch berekend via het systeem van Autoinspectie.nl. “Wij hebben met heel veel leasemaatschappijen en autobedrijven afspraken over hoe we kleinere schades kunnen calculeren en dit systeem kunnen we nu ook op deze markt inzetten”, zegt directeur Wierd Meijering.

Het is aan de leasemaatschappij of de consument te zien krijgt wat het verwachte schadebedrag is. “Wij gaan uit van zoveel mogelijk transparantie, dus het is zelfs mogelijk om de klant zelf te laten beoordelen of de schade aanvaardbaar is. Wij hebben met dit systeem met een aantal klanten van ons besproken, met in gedachte het zelfscannen bij de supermarkt. Daarbij krijgt de klant ook veel vertrouwen en dat betaalt zich uiteindelijk uit.”

Volgens Meijering zorgt schade aan eindecontractauto’s vaak voor discussie. “Die kan met deze app de wereld uit. Ook scheelt het in het proces voor de leasemaatschappij; de inspectie is immers al gedaan.” Autoinspectie zelf krijgt betaald door de leasemaatschappij of de consument. “Dat is aan de leasemaatschappij”, aldus Meijering. De bedoeling is om de app ook in te gaan zetten bij bijvoorbeeld deelauto’s en zakelijke contracten.