Nederlandse Burton verkocht aan Franse Mehari Club

Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
Burton komt in Franse handen. (foto: Burton)

Het Zutphense bedrijf Burton Car Company is overgenomen door de Franse 2CV Mehari Club Cassis. Dit laten de twee oprichters, de broers Dimitri en Iwan Göbel, weten. Zij houden wel een minderheidsbelang en blijven als werknemer betrokken bij toekomstige projecten.

Met de overname willen beide organisaties, die onafhankelijk blijven, schaalvergroting realiseren en de krachten bundelen op het gebied van innovatie en technische expertise. Ook worden er nieuwe gezamenlijke projecten opgestart, met name op het gebied van elektrische mobiliteit voor klassieke auto’s.

Baanbehoud

Eigenaar Iwan Göbel laat desgevraagd weten aan AM dat het bedrijf in Zutphen intact blijft en dat alle medewerkers hun baan behouden. “Het voortbestaan van de twee bedrijven is juist de kern van de overname. Wij richten ons vooral op de internationale markt terwijl de Mehari Club meer de focus heeft op Frankrijk. Daarnaast vullen we elkaar ook op andere zaken goed aan, zoals onderdelenproductie, expertise en onze visie op de toekomst. Daar is geen fysieke fusie voor nodig.”

Burton Car Company werd in 1993 opgericht door de broers Göbel. Hun bekendste product is de Burton Sportscar, de 2-zits ‘zelfbouw’ roadster op het onderstel van de Citroën 2CV. Sinds de introductie in 2001 zijn er meer dan 1.400 exemplaren verkocht. Naast de Burton Sportscar maakt het bedrijf sinds 2008 ook onderdelen voor de Citroën 2CV. Ook de Mehari Club maakt onderdelen.

De twee bedrijven vormen straks een alliantie met meer dan 100 werknemers en groeit daarmee naar eigen zeggen uit tot een van de grootste klassiekerbedrijven ter wereld.

Lee Towers

Burton zou vorig jaar ook al overgenomen worden door de dochter van Lee Towers, Claudia Vrolijk-Huijzer. Die deal ging niet door omdat de daadwerkelijke koper echtgenoot Rens Vrolijk bleek te zijn, een veroordeelde fraudeur. NPEX, de mkb-beurs waar extra aandelen zouden worden uitgegeven om de aankoop te financieren, trok vervolgens de stekker uit het proces van uitgifte.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.