DCDW Podcast 337: Powervrouwen in de automotive – Celine van Erp

DCDW • Welkom allemaal bij een nieuwe podcast met de missie om de online automotive beter maken. Vandaag praten we in de podcast met een vrouw werkzaam in de autobranche. Een podcast door vrouwen, over vrouwen in een mannenwereld. Onze gast vandaag is Celine van Erp, senior productmanager bij Marktplaats.
Marina Rietman Marina Rietman
DCDW Powervrouwen Podcast 337 - Celine van Erp
DCDW Powervrouwen Podcast 337 - Celine van Erp

Leiderschap in productontwikkeling

“Ik ben Celine van Erp, na een korte carrière in de logistiek werk ik nu alweer 8 jaar bij Marktplaats waar ik verantwoordelijk ben voor de productontwikkeling in Nederland en bij onze Belgische tak van de autoverkoopafdeling. Wij mogen oplossingen creëren naar de behoefte van onze klanten die waarde toevoegen aan het bedrijf en voor de klant. Hiervoor praat je veel met verschillende mensen, zowel intern als met klanten die variëren van professionele autobedrijven, privépersonen die hun auto verkopen en ook de kopers.

We zijn altijd op zoek naar wensen waar nog geen oplossing voor bestaat en het verbeteren van de website en de klantervaring. Is de behoefte belangrijk, urgent of allebei? Dan moeten we er iets mee doen. Bijvoorbeeld het verbeteren van de zoektools, het verbeteren van de zoekfilters en het vergroten van het gemak in het proces. Hier kom je achter door in gesprek te blijven met je klant.”

Voortdurende ontwikkeling en innovatie

“Potentieel zijn er op elk moment wel 60 zaken waar we mee aan de slag kunnen. Om te bepalen hoe en wat we gaan aanpakken, werken we met een OKR (objective and key results) om onze doelen voor het jaar te stellen. In principe is de doelstelling om meer waarde toe te voegen door efficiëntie en effectiviteit.

Via formulieren die je op de site kan invullen krijgen we tot wel 2.000 reacties per week van klanten. Het is dus belangrijk in gesprek te blijven, te signaleren en de juiste oplossingen te bedenken voor bestaande problemen. In het productmanagement is vernieuwing heel belangrijk en aan de orde van de dag. We wisselen onderling veel informatie uit, binnen en buiten de afdeling waardoor we hier veel leren. Ik ben zelf ook erg leergierig en pak elke kans en elke training aan om te leren en mezelf te verbeteren. Ik zou iedereen willen aanraden ook om een mentor te zoeken binnen je bedrijf, meer nog dan van daarbuiten.

Beide hebben voordelen, maar van binnenuit kun je vaak praten over dezelfde inhoud met dezelfde informatie, iemand van buiten geeft daarentegen vaak een verfrissende blik en kan je beter een spiegel voorhouden.”

Diversiteit en inclusie in de werkplek

“Binnen Marktplaats is veel aandacht voor inclusiviteit, dat zou eigenlijk overal zo moeten zijn. Niet iedereen is hetzelfde en dat gaat niet altijd alleen maar over geloof of kleur. Ook als ‘niet-minority’ kun je erbuiten vallen. Wat voor jou geldt of werkt, hoeft niet persé voor een ander te werken. Er bestaan veel onbewuste vooroordelen, die heeft iedereen.

Als manager moet je zorgen dat iedereen een podium heeft en niet alleen die mensen die zich goed kunnen profileren. Traditioneel wordt er vooral naar de masculiene eigenschappen van leiderschap gekeken en ik denk dat we die andere eigenschappen meer moeten gaan waarderen en stimuleren.

Zowel de logistiek als nu de technologie zijn traditioneel mannenberoepen, maar gelukkig werken er bij Marktplaats best veel vrouwen in die sector. Ik voel me daar op mijn plek. Het is een snelle wereld waar we steeds met nieuwe dingen bezig zijn. Dat vind ik het leukste.

Als tip voor de luisteraar wil ik tenslotte meegeven; door nieuwsgierig te blijven ontdek je ook jezelf, wat er bij je past. Blijf ook authentiek, dat geeft het beste verhaal naar buiten”.

DCDW Podcast 337: Powervrouwen in de automotive – Celine van Erp | Automotive Online

DCDW Podcast 337: Powervrouwen in de automotive – Celine van Erp

DCDW • Welkom allemaal bij een nieuwe podcast met de missie om de online automotive beter maken. Vandaag praten we in de podcast met een vrouw werkzaam in de autobranche. Een podcast door vrouwen, over vrouwen in een mannenwereld. Onze gast vandaag is Celine van Erp, senior productmanager bij Marktplaats.
Marina Rietman Marina Rietman
DCDW Powervrouwen Podcast 337 - Celine van Erp
DCDW Powervrouwen Podcast 337 - Celine van Erp

Leiderschap in productontwikkeling

“Ik ben Celine van Erp, na een korte carrière in de logistiek werk ik nu alweer 8 jaar bij Marktplaats waar ik verantwoordelijk ben voor de productontwikkeling in Nederland en bij onze Belgische tak van de autoverkoopafdeling. Wij mogen oplossingen creëren naar de behoefte van onze klanten die waarde toevoegen aan het bedrijf en voor de klant. Hiervoor praat je veel met verschillende mensen, zowel intern als met klanten die variëren van professionele autobedrijven, privépersonen die hun auto verkopen en ook de kopers.

We zijn altijd op zoek naar wensen waar nog geen oplossing voor bestaat en het verbeteren van de website en de klantervaring. Is de behoefte belangrijk, urgent of allebei? Dan moeten we er iets mee doen. Bijvoorbeeld het verbeteren van de zoektools, het verbeteren van de zoekfilters en het vergroten van het gemak in het proces. Hier kom je achter door in gesprek te blijven met je klant.”

Voortdurende ontwikkeling en innovatie

“Potentieel zijn er op elk moment wel 60 zaken waar we mee aan de slag kunnen. Om te bepalen hoe en wat we gaan aanpakken, werken we met een OKR (objective and key results) om onze doelen voor het jaar te stellen. In principe is de doelstelling om meer waarde toe te voegen door efficiëntie en effectiviteit.

Via formulieren die je op de site kan invullen krijgen we tot wel 2.000 reacties per week van klanten. Het is dus belangrijk in gesprek te blijven, te signaleren en de juiste oplossingen te bedenken voor bestaande problemen. In het productmanagement is vernieuwing heel belangrijk en aan de orde van de dag. We wisselen onderling veel informatie uit, binnen en buiten de afdeling waardoor we hier veel leren. Ik ben zelf ook erg leergierig en pak elke kans en elke training aan om te leren en mezelf te verbeteren. Ik zou iedereen willen aanraden ook om een mentor te zoeken binnen je bedrijf, meer nog dan van daarbuiten.

Beide hebben voordelen, maar van binnenuit kun je vaak praten over dezelfde inhoud met dezelfde informatie, iemand van buiten geeft daarentegen vaak een verfrissende blik en kan je beter een spiegel voorhouden.”

Diversiteit en inclusie in de werkplek

“Binnen Marktplaats is veel aandacht voor inclusiviteit, dat zou eigenlijk overal zo moeten zijn. Niet iedereen is hetzelfde en dat gaat niet altijd alleen maar over geloof of kleur. Ook als ‘niet-minority’ kun je erbuiten vallen. Wat voor jou geldt of werkt, hoeft niet persé voor een ander te werken. Er bestaan veel onbewuste vooroordelen, die heeft iedereen.

Als manager moet je zorgen dat iedereen een podium heeft en niet alleen die mensen die zich goed kunnen profileren. Traditioneel wordt er vooral naar de masculiene eigenschappen van leiderschap gekeken en ik denk dat we die andere eigenschappen meer moeten gaan waarderen en stimuleren.

Zowel de logistiek als nu de technologie zijn traditioneel mannenberoepen, maar gelukkig werken er bij Marktplaats best veel vrouwen in die sector. Ik voel me daar op mijn plek. Het is een snelle wereld waar we steeds met nieuwe dingen bezig zijn. Dat vind ik het leukste.

Als tip voor de luisteraar wil ik tenslotte meegeven; door nieuwsgierig te blijven ontdek je ook jezelf, wat er bij je past. Blijf ook authentiek, dat geeft het beste verhaal naar buiten”.