Aandeelhouder Pala Group investeert in zonnepark

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Pallieter Group, aandeelhouder in BMW-dealerholding Pala Group, investeert in Zonnepark Loon op Zand van Klimaatfonds Nederland. Pala betrekt daarbij ook energie van het park. Dat melden de bedrijven. Pallieter is het investeringsvehikel van de familie Van Doorne (Daf). Pala is een joint venture tussen Pallieter en de familie Van Laarhoven. 

De geproduceerde energie van de zonneweide wordt niet verhandeld op de markt, maar direct verkocht. Het nog te realiseren zonnepark van tien megawattpiek wordt medio 2023 opgeleverd en heeft twee initiatiefnemers: Klimaatfonds Nederland en energiecoöperatie ECLoZ. Klimaatfonds Nederland werkt samen met projectontwikkelaars en verzorgt de volledige financiering en bouw van het project. Samen met Scholt Energy onderzoekt het ook de inzet van batterijen bij de wind- en zonne-energieprojecten om de inkomsten te maximaliseren.

Drie redenen

Volgens Pala Group-directeur Jan Peter Oving heeft het bedrijf drie redenen om samen te werken. “Het levert ons gunstigere energietarieven op (Pallieter kocht tot nu toe al zijn energie in via windparken, red.) en daarnaast werken wij binnen de BMW-organisatie integraal aan verduurzaming van de hele bedrijfsvoering. Wij pakken zo onze rol. Daarnaast is het voor onze aandeelhouder Pallieter Group ook gewoon een investering.”

Pala gebruikt de energie voor de dagelijkse bedrijfsvoering en voor de laadpalen die het geplaatst heeft. Oving verwacht dat de energiemarkt zich de komende jaren snel ontwikkelt. “Het is een bijzonder interessante tijd. Zo kijken we via onze investering in deelautobedrijf Amber (dat fuseerde met Mywheels, red.) ook naar de energievoorziening van elektrische deelauto’s.”

Nederlandse dealerbedrijven roeren zich steeds nadrukkelijker op de energiemarkt. Autobinck kocht Zelfstroom, Riva Groep investeert in zonnepanelen-lease en de Noordelijke VW-dealer Van den Brug startte Groen Leven, dat het later verkocht aan Bayware. Van den Brug werkt aan nieuwe energieproducten, meldt het aan Automotive. 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Aandeelhouder Pala Group investeert in zonnepark | Automotive Online

Aandeelhouder Pala Group investeert in zonnepark

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Pallieter Group, aandeelhouder in BMW-dealerholding Pala Group, investeert in Zonnepark Loon op Zand van Klimaatfonds Nederland. Pala betrekt daarbij ook energie van het park. Dat melden de bedrijven. Pallieter is het investeringsvehikel van de familie Van Doorne (Daf). Pala is een joint venture tussen Pallieter en de familie Van Laarhoven. 

De geproduceerde energie van de zonneweide wordt niet verhandeld op de markt, maar direct verkocht. Het nog te realiseren zonnepark van tien megawattpiek wordt medio 2023 opgeleverd en heeft twee initiatiefnemers: Klimaatfonds Nederland en energiecoöperatie ECLoZ. Klimaatfonds Nederland werkt samen met projectontwikkelaars en verzorgt de volledige financiering en bouw van het project. Samen met Scholt Energy onderzoekt het ook de inzet van batterijen bij de wind- en zonne-energieprojecten om de inkomsten te maximaliseren.

Drie redenen

Volgens Pala Group-directeur Jan Peter Oving heeft het bedrijf drie redenen om samen te werken. “Het levert ons gunstigere energietarieven op (Pallieter kocht tot nu toe al zijn energie in via windparken, red.) en daarnaast werken wij binnen de BMW-organisatie integraal aan verduurzaming van de hele bedrijfsvoering. Wij pakken zo onze rol. Daarnaast is het voor onze aandeelhouder Pallieter Group ook gewoon een investering.”

Pala gebruikt de energie voor de dagelijkse bedrijfsvoering en voor de laadpalen die het geplaatst heeft. Oving verwacht dat de energiemarkt zich de komende jaren snel ontwikkelt. “Het is een bijzonder interessante tijd. Zo kijken we via onze investering in deelautobedrijf Amber (dat fuseerde met Mywheels, red.) ook naar de energievoorziening van elektrische deelauto’s.”

Nederlandse dealerbedrijven roeren zich steeds nadrukkelijker op de energiemarkt. Autobinck kocht Zelfstroom, Riva Groep investeert in zonnepanelen-lease en de Noordelijke VW-dealer Van den Brug startte Groen Leven, dat het later verkocht aan Bayware. Van den Brug werkt aan nieuwe energieproducten, meldt het aan Automotive. 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.