Bedrijfsresultaat automotive-divisie stijgt naar 26 miljoen euro

Miljoenenverlies bij zorgdochter drukt resultaat Louwman

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:

De omzet van het bedrijf, dat in de afgelopen jaren veel overnames deed, steeg met 13,7 procent naar 1,01 miljard euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het bedrijf.

De meeste activiteiten van Louwman Groep zijn geconsolideerd in het groepsresultaat. Van Welzorg worden wel de cijfers gedeponeerd. Daaruit blijkt dat het verlies bij de zorgtak is opgelopen van 16,5 miljoen euro in 2015 naar 22,6 miljoen in 2016, toen de winst van Louwman Groep nog 5,5 miljoen euro bedroeg.

Welzorg, de in 2010 gekochte leverancier van rolstoelen en scootmobiels, verloor afgelopen jaren meerdere grote zorgcontracten. In vijf jaar tijd daalde de omzet van circa 170 miljoen euro naar 129 miljoen euro (in 2016). In totaal werd er in vijf jaar een slordige 85 miljoen euro verlies geleden. Tegen RTL Z zegt Welzorg-woordvoerder Michael van Nieuwkasteele dat Louwman vorig jaar 18 miljoen euro in Welzorg investeerde om te voorkomen dat het bedrijf omvalt.

Groei

De automotivetak, met onder meer de importdivisie (Toyota, Lexus en Suzuki), captive Alcredis en dealerdivisie Louwman Retail (circa 50 dealervestingen), realiseerde vorig jaar een bedrijfsresultaat van ruim 26 miljoen euro, circa 16 procent meer dan in 2015. De merken presteerden wisselend, zo daalde het marktaandeel van Toyota van 5,3 naar 4,8 procent en dat van Lexus van 0,4 naar 0,2 procent. Pieter van der Velden, verantwoordelijk voor beide merken, ruimde eind 2016 het veld. Hij werd vervangen door een oude bekende: ex-BMW Nederland directeur Jan Christiaan Koenders. Eind vorig jaar vertrok ook Louwman-ceo Peter Verkuyl, hij werd opgevolgd door bankier John Heller.

Het marktaandeel van Suzuki, waar onlangs twee nieuwe directieleden werden aangesteld, bleef stabiel. Dealergroep Louwman Retail verkocht, mede dankzij integratie van Ruttchen en een deel van Peugeot-dealer Davo, zo’n tweeduizend auto’s meer, blijkt uit de Automotive Dealerholding Top 60. Alcredis staat in het captive-overzicht van de Leasemaatschappij Top 60Alcredis zag in het afgelopen jaar de vlootomvang met zo’n vijftig procent toenemen.

Louwman wil geen toelichting geven op de cijfers. 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Miljoenenverlies bij zorgdochter drukt resultaat Louwman | Automotive Online
Bedrijfsresultaat automotive-divisie stijgt naar 26 miljoen euro

Miljoenenverlies bij zorgdochter drukt resultaat Louwman

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:

De omzet van het bedrijf, dat in de afgelopen jaren veel overnames deed, steeg met 13,7 procent naar 1,01 miljard euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het bedrijf.

De meeste activiteiten van Louwman Groep zijn geconsolideerd in het groepsresultaat. Van Welzorg worden wel de cijfers gedeponeerd. Daaruit blijkt dat het verlies bij de zorgtak is opgelopen van 16,5 miljoen euro in 2015 naar 22,6 miljoen in 2016, toen de winst van Louwman Groep nog 5,5 miljoen euro bedroeg.

Welzorg, de in 2010 gekochte leverancier van rolstoelen en scootmobiels, verloor afgelopen jaren meerdere grote zorgcontracten. In vijf jaar tijd daalde de omzet van circa 170 miljoen euro naar 129 miljoen euro (in 2016). In totaal werd er in vijf jaar een slordige 85 miljoen euro verlies geleden. Tegen RTL Z zegt Welzorg-woordvoerder Michael van Nieuwkasteele dat Louwman vorig jaar 18 miljoen euro in Welzorg investeerde om te voorkomen dat het bedrijf omvalt.

Groei

De automotivetak, met onder meer de importdivisie (Toyota, Lexus en Suzuki), captive Alcredis en dealerdivisie Louwman Retail (circa 50 dealervestingen), realiseerde vorig jaar een bedrijfsresultaat van ruim 26 miljoen euro, circa 16 procent meer dan in 2015. De merken presteerden wisselend, zo daalde het marktaandeel van Toyota van 5,3 naar 4,8 procent en dat van Lexus van 0,4 naar 0,2 procent. Pieter van der Velden, verantwoordelijk voor beide merken, ruimde eind 2016 het veld. Hij werd vervangen door een oude bekende: ex-BMW Nederland directeur Jan Christiaan Koenders. Eind vorig jaar vertrok ook Louwman-ceo Peter Verkuyl, hij werd opgevolgd door bankier John Heller.

Het marktaandeel van Suzuki, waar onlangs twee nieuwe directieleden werden aangesteld, bleef stabiel. Dealergroep Louwman Retail verkocht, mede dankzij integratie van Ruttchen en een deel van Peugeot-dealer Davo, zo’n tweeduizend auto’s meer, blijkt uit de Automotive Dealerholding Top 60. Alcredis staat in het captive-overzicht van de Leasemaatschappij Top 60Alcredis zag in het afgelopen jaar de vlootomvang met zo’n vijftig procent toenemen.

Louwman wil geen toelichting geven op de cijfers. 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.