‘Opel voerde in het geheim software-updates uit’

Redactie Redactie
• Laatste update:

Vorig jaar meldde VRT dat de Zafira’s negen keer meer stikstofoxides uitstoten dan toegestaan. Na een bezoek aan de dealer daalde deze uitstoot echter ‘spectaculair’. Opel zei toen dat dit met de voertuigen te maken had. De fabrikant verwierp in januari al de aantijgingen.

VRT heeft de test onlangs herhaald met twee bijna exact dezelfde Zafira’s. Het enige verschil is dat één van de voertuigen, een Nederlandse Zafira, vóór het bekend worden van het VW dieselschandaal bij de dealer is geweest en de andere, een Belgische, na dieselgate bij de dealer was (om olie te verversen). 

Uit de test blijkt dat de Nederlandse auto 873 milligram NOx uitstoot en de Belgische 203 milligram. Volgens de nieuwszender is dit alleen te verklaren door een software-update. 

Reactie Opel
In een officiële reactie meldt Opel dat de tests niet voldoen aan de gestandaardiseerde typegoedkeuringstesten en ontkent nog steeds `ten stelligste` de aantijgingen van VRT.

“We hebben een veelheid aan vragen naar de VRT gestuurd om verduidelijking te krijgen over hun aanpak. Tot nu toe hebben we geen antwoorden ontvangen. Het behandelen van een dergelijk complex onderwerp als NOx- en CO2-metingen in reële omstandigheden op een dergelijk onwetenschappelijk niveau geeft alleen maar aanleiding tot onzekerheid bij de klanten en bij het publiek.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

‘Opel voerde in het geheim software-updates uit’ | Automotive Online

‘Opel voerde in het geheim software-updates uit’

Redactie Redactie
• Laatste update:

Vorig jaar meldde VRT dat de Zafira’s negen keer meer stikstofoxides uitstoten dan toegestaan. Na een bezoek aan de dealer daalde deze uitstoot echter ‘spectaculair’. Opel zei toen dat dit met de voertuigen te maken had. De fabrikant verwierp in januari al de aantijgingen.

VRT heeft de test onlangs herhaald met twee bijna exact dezelfde Zafira’s. Het enige verschil is dat één van de voertuigen, een Nederlandse Zafira, vóór het bekend worden van het VW dieselschandaal bij de dealer is geweest en de andere, een Belgische, na dieselgate bij de dealer was (om olie te verversen). 

Uit de test blijkt dat de Nederlandse auto 873 milligram NOx uitstoot en de Belgische 203 milligram. Volgens de nieuwszender is dit alleen te verklaren door een software-update. 

Reactie Opel
In een officiële reactie meldt Opel dat de tests niet voldoen aan de gestandaardiseerde typegoedkeuringstesten en ontkent nog steeds `ten stelligste` de aantijgingen van VRT.

“We hebben een veelheid aan vragen naar de VRT gestuurd om verduidelijking te krijgen over hun aanpak. Tot nu toe hebben we geen antwoorden ontvangen. Het behandelen van een dergelijk complex onderwerp als NOx- en CO2-metingen in reële omstandigheden op een dergelijk onwetenschappelijk niveau geeft alleen maar aanleiding tot onzekerheid bij de klanten en bij het publiek.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.