‘Auto’s gemiddeld duizend euro duurder in 2016′

Redactie Redactie
• Laatste update:

Autodisk concludeert dat niet alle auto`s duurder zijn geworden. Twee populaire plug-ins, de Audi A3 E-tron en Mercedes C350e, worden bijvoorbeeld duizenden euro`s goedkoper. “Importeurs kunnen zo de stijgende bijtelling (van 7% naar 15%, red) opvangen”, zegt Alain Snel, directeur van Autodisk.

Vooral auto`s met een hoog verbruik werden veel duurder. Uitschieter is de Mercedes G-Klasse 63 AMG, die wordt 15.805 euro duurder, mede door een bpm-stijging van 13.006 euro. In het A-segment (207 euro) en B-segment (349 euro) valt de prijsstijging mee. Grote suv`s worden gemiddeld bijna 4.400 euro duurder.

Prijsdaling
De prijsstijging van auto`s was voorzien, dit jaar werden de CO2-grenzen verder aangescherpt. In de komende jaren worden deze nog verder aangescherpt, maar dat zal volgens Snel niet leiden tot hogere prijzen. “De CO2-uitstoot van auto`s daalt snel. De bpm wordt in de komende jaren afgebouwd. Als auto`s conform de Europese richtlijnen ook nog eens zuiniger worden, dan kunnen auto`s goedkoper worden.”

De hoogte van de prijsdaling hangt niet alleen af van een toenemende zuinigheid van auto`s, maar ook of importeurs de bpm-verlaging wel of niet afromen. In het verleden is vaker gesuggereerd dat importeurs een verlaging van de bpm aangrijpen om de basisprijzen te verhogen. “Dat is inderdaad een belangrijke vraag. Op basis van de bpm-afbouw en de aanscherping van de CO2-grenzen valt in ieder geval een prijsverlaging, tot ongeveer 7 procent, te verwachten”, stelt Snel. 

Abonnees kunnen een overzicht van de meest opvallende prijswijzigingen bekijken in de rubriek Feiten & cijfers.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.