Leaseplan boekt recordwinst dankzij verkoop Carnext en divisies Oceanië

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Leaseplan zag zijn winst over 2021 stijgen naar recordhoogte.

Leaseplan realiseerde in 2021 een nettowinst van 1 miljard euro, een plus van 302,8 procent ten opzichte van 2020. Dat maakt het bedrijf zojuist bekend. In het vierde kwartaal bedroeg het netto resultaat 242 miljoen euro, 438,3 procent meer dan vorig jaar.

In het jaarresultaat zit ook een positieve bijdrage van de verkoop van Leaseplan Australië en Nieuw-Zeeland, en de verkoop van Carnext.

Recordwinst

Het resultaat uit de continuerende operatie lag op 787 miljoen euro (+76,1%) in 2021. Leaseplan, dat dit jaar wordt verkocht aan het Franse ALD, spreekt van een recordjaar.

De omzet in 2021 lag 5 procent hoger dan in 2020, op 9,9 miljard euro; vooral dankzij de verkoop van einde-contractauto’s. Daarvan steeg de omzet met 16 procent naar 3,6 miljard euro, terwijl de omzet uit de leaseactiviteiten 0,3 procent lager uitkwam, op 6,4 miljard.

Naast de eenmalige baten, zorgden ook een goed renderende ‘Car as a Service’-markt en de remarketing voor de hogere winst, meldt het bedrijf. De vloot groeide met 3,3 procent naar 1,8 miljoen auto’s aan het eind van 2021. Er werden in het vierde kwartaal wel ruim een kwart minder auto’s verkocht. De verkoop van ex-leaseauto’s over heel 2021 kwam 1,8 procent lager uit, op 257.100 stuks. De occasionprijzen lagen door schaarste echter erg hoog.

leaseplan resultaat 2021

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.