VNA: omvang zakelijke leaseautovloot stabiliseert, leasefiets populair

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
De leasefiets wordt steeds populairder. (Foto: Shutterstock)

De totale leasevloot van Nederlandse leasemaatschappijen was in het tweede kwartaal van dit jaar 1,3 procent groter dan in het eerste kwartaal. De zakelijke leaseautovloot van leden van de VNA lijkt in omvang te stabiliseren: in het tweede kwartaal nam was er een kleine groei (+0,9%), terwijl in het eerste kwartaal nog een krimp van dezelfde omvang was te zien. Dat meldt leasebranchevereniging VNA vandaag. Vorig jaar kromp de zakelijke leasevloot sterk, als gevolg van de coronapandemie.

Privé en bestelauto

De groei van de leasevloot komt onder meer voor rekening van privélease: deze vloot was in het tweede kwartaal 2,3 procent groter dan in het eerste kwartaal. Daarmee is de privéleasevloot na de eerste zes maanden zo’n 4 procent groter dan eind vorig jaar.

Ook de bestelautovloot – die in de coronatijd nog kromp – noteerde in het tweede kwartaal een groei (+1,7%), waardoor de vloot nu 4,3 procent groter is dan aan het eind van 2020. “De economie profiteert van de gedeeltelijke opening van onze samenleving. Het herstel van de economie doet de markt voor bestelwagens goed”, aldus Hemerik.

Leasefiets

Leden van de VNA zagen hun park van elektrische (lease)fietsen over het eerste halfjaar flink toenemen: met 50 procent naar 19 duizend stuks (e-bikes en speed-pedelecs). Ruim 80 procent daarvan wordt zakelijk geleast, 20 procent particulier. “Het is goed te zien dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van duurzame oplossingen, die wij als leasebranche faciliteren”, zegt Renate Hemerik van de VNA. “Zowel met elektrische fietsen als met elektrische auto’s.”Lees ook het artikel in Fleet&Mobility: Drempels op het pad van de leasefiets.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

VNA: omvang zakelijke leaseautovloot stabiliseert, leasefiets populair | Automotive Online

VNA: omvang zakelijke leaseautovloot stabiliseert, leasefiets populair

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
De leasefiets wordt steeds populairder. (Foto: Shutterstock)

De totale leasevloot van Nederlandse leasemaatschappijen was in het tweede kwartaal van dit jaar 1,3 procent groter dan in het eerste kwartaal. De zakelijke leaseautovloot van leden van de VNA lijkt in omvang te stabiliseren: in het tweede kwartaal nam was er een kleine groei (+0,9%), terwijl in het eerste kwartaal nog een krimp van dezelfde omvang was te zien. Dat meldt leasebranchevereniging VNA vandaag. Vorig jaar kromp de zakelijke leasevloot sterk, als gevolg van de coronapandemie.

Privé en bestelauto

De groei van de leasevloot komt onder meer voor rekening van privélease: deze vloot was in het tweede kwartaal 2,3 procent groter dan in het eerste kwartaal. Daarmee is de privéleasevloot na de eerste zes maanden zo’n 4 procent groter dan eind vorig jaar.

Ook de bestelautovloot – die in de coronatijd nog kromp – noteerde in het tweede kwartaal een groei (+1,7%), waardoor de vloot nu 4,3 procent groter is dan aan het eind van 2020. “De economie profiteert van de gedeeltelijke opening van onze samenleving. Het herstel van de economie doet de markt voor bestelwagens goed”, aldus Hemerik.

Leasefiets

Leden van de VNA zagen hun park van elektrische (lease)fietsen over het eerste halfjaar flink toenemen: met 50 procent naar 19 duizend stuks (e-bikes en speed-pedelecs). Ruim 80 procent daarvan wordt zakelijk geleast, 20 procent particulier. “Het is goed te zien dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van duurzame oplossingen, die wij als leasebranche faciliteren”, zegt Renate Hemerik van de VNA. “Zowel met elektrische fietsen als met elektrische auto’s.”Lees ook het artikel in Fleet&Mobility: Drempels op het pad van de leasefiets.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.