Heerlen dreigt met sluiting vestiging verhuurbedrijf KAV

Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
Autoverhuurbedrijf KAV dreigt te worden gesloten door Heerlen. (Foto: Shutterstock)

De vestiging van autoverhuurbedrijf KAV in Heerlen dreigt te worden gesloten door waarnemend burgemeester Emile Roemer, omdat het bedrijf weigert een vergunning aan te vragen. KAV heeft inmiddels een lijst van bezwaren tegen de vergunningsplicht ingediend bij de gemeente, meldt oprichter Hemmie Kerklingh aan Automotive.

Eerder dit jaar was de vergunningsplicht ook aanleiding van conflict tussen KAV en de gemeente Tilburg. De verhuurder won een kort geding hierover, waarop de gemeente in hoger beroep ging. Deze zaak nu loopt nu nog.

Uniformiteit

De gemeente heeft een vergunningsplicht voor verhuurbedrijven ingesteld in strijd tegen criminaliteit. Hemmie Kerklingh van KAV weigert echter een vergunning aan te vragen. Een gebrek aan uniformiteit tussen de vergunningen bij verschillende gemeenten, een ongelijk speelveld en het risico van willekeur de voornaamste bezwaren tegen een lokale vergunningplicht. “De criminaliteit die wordt veroorzaakt door het totale gebrek aan handhaving, wordt nu afgeschoven op bonafide ondernemers. Verhuurders zonder vergunning worden op voorhand maar neergezet als malafide organisatie”, vindt Kerklingh.Lees ook de analyse ‘Verhuurbranche wil af van ondeugdelijke vergunningsplicht.’

Volgens de oprichter leidt de plicht per gemeente ook tot een ongelijk speelveld. “Wij zijn voor een landelijk vergunningssysteem met volledige handhaving. Nu is er een halfbakken systeem dat niet wordt gehandhaafd maar wel kostbaar is: een vergunning kost al snel 1.500 euro. In de vergunningsvoorwaarden worden termen beschreven die de gemeente zelf niet kan duiden, zoals ‘wezensvreemde voorwerpen’ in het voertuig. In de gemeente Tilburg moeten wij aan onwerkbare vergunningsvoorwaarden voldoen, terwijl verhuurders buiten de gemeentegrens alles mogen doen wat god verboden heeft.”

Jurist Jochem Floor van KAV vult aan: “De gemeente Heerlen wenst bijvoorbeeld inzage in de arbeidsovereenkomsten van medewerkers. Zij koppelt daaraan conclusies over een bonafide dan wel malafide karakter van de autoverhuurder. Een gemeente is helemaal niet toegerust om zulk onderscheid te maken. KAV heeft ook daarom bezwaar ingediend.”

Verhuurders buiten de gemeentegrens mogen alles doen wat god verboden heeft.

Hemmie Kerklingh

Waarnemend burgemeester Roemer laat in een brief aan KAV, die Automotive heeft ingezien, weten dat wanneer “KAV blijft volharden in de weigering een vergunning aan te vragen, de gemeente van plan is bestuursdwang in te zetten om de vestiging te sluiten”. In die brief staat ook dat de gemeente aan tenminste een andere verhuurder een ‘ambtshalve ontheffing’ van de vergunningplicht verleent omdat de verhuuractiviteiten beperkt zijn. “Dit duidt op willekeur”, vindt Floor. KAV wacht nu verdere actie van de gemeente Heerlen af.

Geplaatst in rubriek:
Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.

Heerlen dreigt met sluiting vestiging verhuurbedrijf KAV | Automotive Online

Heerlen dreigt met sluiting vestiging verhuurbedrijf KAV

Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
Autoverhuurbedrijf KAV dreigt te worden gesloten door Heerlen. (Foto: Shutterstock)

De vestiging van autoverhuurbedrijf KAV in Heerlen dreigt te worden gesloten door waarnemend burgemeester Emile Roemer, omdat het bedrijf weigert een vergunning aan te vragen. KAV heeft inmiddels een lijst van bezwaren tegen de vergunningsplicht ingediend bij de gemeente, meldt oprichter Hemmie Kerklingh aan Automotive.

Eerder dit jaar was de vergunningsplicht ook aanleiding van conflict tussen KAV en de gemeente Tilburg. De verhuurder won een kort geding hierover, waarop de gemeente in hoger beroep ging. Deze zaak nu loopt nu nog.

Uniformiteit

De gemeente heeft een vergunningsplicht voor verhuurbedrijven ingesteld in strijd tegen criminaliteit. Hemmie Kerklingh van KAV weigert echter een vergunning aan te vragen. Een gebrek aan uniformiteit tussen de vergunningen bij verschillende gemeenten, een ongelijk speelveld en het risico van willekeur de voornaamste bezwaren tegen een lokale vergunningplicht. “De criminaliteit die wordt veroorzaakt door het totale gebrek aan handhaving, wordt nu afgeschoven op bonafide ondernemers. Verhuurders zonder vergunning worden op voorhand maar neergezet als malafide organisatie”, vindt Kerklingh.Lees ook de analyse ‘Verhuurbranche wil af van ondeugdelijke vergunningsplicht.’

Volgens de oprichter leidt de plicht per gemeente ook tot een ongelijk speelveld. “Wij zijn voor een landelijk vergunningssysteem met volledige handhaving. Nu is er een halfbakken systeem dat niet wordt gehandhaafd maar wel kostbaar is: een vergunning kost al snel 1.500 euro. In de vergunningsvoorwaarden worden termen beschreven die de gemeente zelf niet kan duiden, zoals ‘wezensvreemde voorwerpen’ in het voertuig. In de gemeente Tilburg moeten wij aan onwerkbare vergunningsvoorwaarden voldoen, terwijl verhuurders buiten de gemeentegrens alles mogen doen wat god verboden heeft.”

Jurist Jochem Floor van KAV vult aan: “De gemeente Heerlen wenst bijvoorbeeld inzage in de arbeidsovereenkomsten van medewerkers. Zij koppelt daaraan conclusies over een bonafide dan wel malafide karakter van de autoverhuurder. Een gemeente is helemaal niet toegerust om zulk onderscheid te maken. KAV heeft ook daarom bezwaar ingediend.”

Verhuurders buiten de gemeentegrens mogen alles doen wat god verboden heeft.

Hemmie Kerklingh

Waarnemend burgemeester Roemer laat in een brief aan KAV, die Automotive heeft ingezien, weten dat wanneer “KAV blijft volharden in de weigering een vergunning aan te vragen, de gemeente van plan is bestuursdwang in te zetten om de vestiging te sluiten”. In die brief staat ook dat de gemeente aan tenminste een andere verhuurder een ‘ambtshalve ontheffing’ van de vergunningplicht verleent omdat de verhuuractiviteiten beperkt zijn. “Dit duidt op willekeur”, vindt Floor. KAV wacht nu verdere actie van de gemeente Heerlen af.

Geplaatst in rubriek:
Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.