Mijndomein haalt 10 miljoen euro op met obligatie-uitgifte

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:

Het bedrijf geeft al sinds eind 2011 zelf obligaties uit. Iedere derde donderdag van de maand worden obligaties van duizend euro uitgegeven waar beleggers op in kunnen schrijven. In het afgelopen jaar alleen al werd ruim 4 miljoen euro aan obligaties van Mijndomein uitgegeven, in totaal is er al 10 miljoen euro opgehaald.

Om nieuwe leaseauto’s te financieren geeft Mijndomein opnieuw obligaties uit, daarvan start vandaag de inschrijving. De obligaties hebben een looptijd van twee jaar en een couponrente van 3 procent. Tijdens de looptijd wordt de helft van de inleg afgelost, de rest aan het einde. Elk kwartaal wordt rente en aflossing betaald. Mijndomein-oprichter Henri de Jong wil banken buiten de deur houden. “We betalen geen provisie. Dat hoeven we dan ook niet aan beleggers door te belasten. Bovendien zijn er bij ons geen zekerheden aan banken verpand, wat het risico voor beleggers verkleint.”

Mijndomein verwacht deze maand 350 duizend euro op te halen. Het prospectus van Mijndomein is goedgekeurd door de AFM en voorziet in uitgifte van obligaties tot een bedrag van 10 miljoen euro.

Online obligatie platform

De Jong zegt regelmatig benadert te worden door ondernemers die ook zonder tussenkomst van een bank obligaties willen uitgeven, maar daarin worden tegengehouden door strenge regels en ingewikkelde procedures. Daarom bouwt Mijndomein aan een online platform waarop andere partijen obligaties kunnen uitgeven. “Je moet het zien als een white label platform waarmee mkb’ers of andere partijen zelf obligaties kunnen uitgeven. Waarom zou je nog een bank inschakelen als dat niet nodig is en je het beter samen met anderen kunt doen?” zegt De Jong. “Wij hebben de afgelopen jaren laten zien dat we weten hoe het moet en dat het werkt.”

De vloot bestaat inmiddels uit drieduizend auto’s. Berijders kunnen kiezen of ze met (goedkoper) of zonder reclame op de auto rijden.

Vorig jaar is Hans Blink aangesteld als directeur strategie bij Mijndomeinauto.