Multilease stapt uit Autolease Alliance
De reden voor de breuk is volgens Den Heijer een verschil in inzicht over het te voeren beleid. “Concreet komt het erop neer dat het lidmaatschap ons te weinig oplevert”, aldus Den Heijer. “Wij kunnen op dit moment zelfstandig betere condities in de markt bedingen dan via de ALA.”
Onderhandelen
Als voorbeeld geeft de Multileasedirecteur het maken van afspraken met dealers en auto-importeurs. Daarin is in deze tijd meer ruimte om scherp te onderhandelen. “Soms is het lonender om, in plaats van te werken met aan jaartargets gekoppelde bonussen, per order tot een prijs te komen.”
Volgens Den Heijer heeft hij met de directie en het bestuur van de Autolease Alliance “goede gesprekken” gevoerd, maar zijn de partijen er uiteindelijk samen niet uitgekomen. Den Heijer benadrukt dat het een puur zakelijke beslissing is en er absoluut geen sprake is van conflicten.
Prominent lid
Multilease was ruim vijf jaar geleden betrokken bij de oprichting van de Autolease Alliance. Met tienduizend voertuigen was zij bovendien het grootste lid van de coöperatie, die in totaal 90 duizend leasecontracten vertegenwoordigt.
Het vertrek van Multilease in januari 2011 betekent voor de coöperatie dat zij voor de tweede keer in korte tijd een prominent lid kwijtraakt. Vanwege de overname door Business Lease (geen lid) verdwenen begin dit jaar ook de bijna achtduizend contracten van Masterlease Nederland uit het ALA-bestand.
3e van Nederland
Bestuurslid Arjan Overbeeke van de Autolease Alliance laat in een reactie weten de beslissing van Multilease te betreuren, maar te respecteren. “Ik vind het jammer, maar als Multilease meent dat incidentele prijsvoordelen opwegen tegen onze volumeafspraken, dan staat het haar vrij haar eigen weg te gaan.”
Overbeeke is niet bang dat het vertrek van Masterlease en Multilease gevolgen heeft voor de inkoopkracht van de coöperatie. “We zijn in volume nog steeds de nummer drie van Nederland.”
Ook zijn er volgens Overbeeke geen andere leden die overwegen om hun lidmaatschap op te zeggen. “Dat is absoluut geen issue. We zijn nog steeds met zeventien maatschappijen en zijn ook in gesprek met nieuwe partijen die mogelijk willen toetreden.”