Meer omzet, lagere winst voor BMW

BMW • Vorig jaar was de winst zeer hoog na overname van de Chinese joint venture.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
BMW logo
Foto: Shutterstock

BMW behaalde in het eerste halfjaar van 2023 een 12,3 procent hogere omzet dan vorig jaar. De omzet kwam uit op 74 miljard euro. 63 miljard daarvan komt voor rekening van BMW automotive, 1,9 miljard is behaald bij BMW motorcycles. De winst vóór rente en belastingen (ebit) kwam uit op 9,7 miljard euro, een stijging van 43 procent. Dit blijkt uit de cijfers over het eerste halfjaar, gepubliceerd door BMW Group.

De cijfers van dit halfjaar zijn nog steeds gekleurd door de integratie van de Chinese joint venture BMW Brilliance Automotive (BBA). Die vond een jaar geleden plaats en leidde tot een incidentele piek in de winst. De integratie draagt nu bij aan de omzetstijging, maar wel meldt BMW een 50 procent lagere nettowinst. Die kwam voor H1 uit op 6,6 miljard euro.

BMW Group leverde van januari tot en met juni 1.214.864 auto’s af aan klanten. Dat waren 1.07 miljoen BMW’s (+ 5,4%), 140 duizend Mini’s (- 0,2%) en 3.181 Rolls Royces (-0,3%).

BMW verwacht dat de verkopen dit jaar een ‘solide groei’ zullen doormaken. Eerder ging het bedrijf uit van een lichte groei. De winstmarge komt naar verwachting uit tussen de 9 en 10,5 procent. Dat was eerder 8 tot 10 procent.

Het concern waarschuwde echter wel dat het zich schrap zet voor ‘hogere uitgaven voor leveranciers’, als gevolg van inflatie. Aanhoudende bevoorradingsproblemen zullen ook ‘een tegenwind blijven vormen’, aldus BMW.

Meer omzet, lagere winst voor BMW | Automotive Online

Meer omzet, lagere winst voor BMW

BMW • Vorig jaar was de winst zeer hoog na overname van de Chinese joint venture.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
BMW logo
Foto: Shutterstock

BMW behaalde in het eerste halfjaar van 2023 een 12,3 procent hogere omzet dan vorig jaar. De omzet kwam uit op 74 miljard euro. 63 miljard daarvan komt voor rekening van BMW automotive, 1,9 miljard is behaald bij BMW motorcycles. De winst vóór rente en belastingen (ebit) kwam uit op 9,7 miljard euro, een stijging van 43 procent. Dit blijkt uit de cijfers over het eerste halfjaar, gepubliceerd door BMW Group.

De cijfers van dit halfjaar zijn nog steeds gekleurd door de integratie van de Chinese joint venture BMW Brilliance Automotive (BBA). Die vond een jaar geleden plaats en leidde tot een incidentele piek in de winst. De integratie draagt nu bij aan de omzetstijging, maar wel meldt BMW een 50 procent lagere nettowinst. Die kwam voor H1 uit op 6,6 miljard euro.

BMW Group leverde van januari tot en met juni 1.214.864 auto’s af aan klanten. Dat waren 1.07 miljoen BMW’s (+ 5,4%), 140 duizend Mini’s (- 0,2%) en 3.181 Rolls Royces (-0,3%).

BMW verwacht dat de verkopen dit jaar een ‘solide groei’ zullen doormaken. Eerder ging het bedrijf uit van een lichte groei. De winstmarge komt naar verwachting uit tussen de 9 en 10,5 procent. Dat was eerder 8 tot 10 procent.

Het concern waarschuwde echter wel dat het zich schrap zet voor ‘hogere uitgaven voor leveranciers’, als gevolg van inflatie. Aanhoudende bevoorradingsproblemen zullen ook ‘een tegenwind blijven vormen’, aldus BMW.