‘Nog geen prijsdruk bij Stellantis door grote orderportefeuille’

Stellantis • Tavares stelt dat de mate waarin de prijzen worden verlaagd, afhangt van orderintake in de komende maanden.
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Carlos Tavares. (Foto: Stellantis)

Stellantis-ceo Carlos Tavares verwacht dat de prijzen later dit jaar onder druk komen te staan. Het einde van de chipcrisis luidt een fase in waarin de balans tussen vraag en aanbod weer hersteld wordt. En dat gaat prijzen onder druk zetten. Maar voor het komende kwartaal heeft Stellantis nog voldoende orders. Dat vertelde Tavares in gesprek met Automotive News Europe.

Stellantis maakte in 2022 bijna 17 miljard euro winst.

Volgens Tavares kunnen prijsverlagingen bijna niet uitblijven. “Het goede nieuws is dat we meer volume kunnen verkopen en dat vergroot ons potentieel om de winst te verhogen. Maar het betekent eveneens dat het zaak is om onze kosten sneller te reduceren dan de prijzen dalen.” De prijsverlagingen bij enkele merken, zoals Tesla en Ford, ziet hij niet als structureel. “Die waren voor een belangrijk deel met het oog op stimuleringsmaatregelen.”

Tavares stelt dat de mate waarin de prijzen worden verlaagd, afhangt van orderintake in de komende maanden. “Ik ben voorzichtig met het doen van voorspellingen. Het is een volatiele markt, waarin kopers duidelijk terughoudend zijn.”

Lees hier de nieuwe column van Arjen de Jong, die stelt dat fabrikanten snel en rücksichtslos in hun kosten moeten snijden.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

‘Nog geen prijsdruk bij Stellantis door grote orderportefeuille’ | Automotive Online

‘Nog geen prijsdruk bij Stellantis door grote orderportefeuille’

Stellantis • Tavares stelt dat de mate waarin de prijzen worden verlaagd, afhangt van orderintake in de komende maanden.
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Carlos Tavares. (Foto: Stellantis)

Stellantis-ceo Carlos Tavares verwacht dat de prijzen later dit jaar onder druk komen te staan. Het einde van de chipcrisis luidt een fase in waarin de balans tussen vraag en aanbod weer hersteld wordt. En dat gaat prijzen onder druk zetten. Maar voor het komende kwartaal heeft Stellantis nog voldoende orders. Dat vertelde Tavares in gesprek met Automotive News Europe.

Stellantis maakte in 2022 bijna 17 miljard euro winst.

Volgens Tavares kunnen prijsverlagingen bijna niet uitblijven. “Het goede nieuws is dat we meer volume kunnen verkopen en dat vergroot ons potentieel om de winst te verhogen. Maar het betekent eveneens dat het zaak is om onze kosten sneller te reduceren dan de prijzen dalen.” De prijsverlagingen bij enkele merken, zoals Tesla en Ford, ziet hij niet als structureel. “Die waren voor een belangrijk deel met het oog op stimuleringsmaatregelen.”

Tavares stelt dat de mate waarin de prijzen worden verlaagd, afhangt van orderintake in de komende maanden. “Ik ben voorzichtig met het doen van voorspellingen. Het is een volatiele markt, waarin kopers duidelijk terughoudend zijn.”

Lees hier de nieuwe column van Arjen de Jong, die stelt dat fabrikanten snel en rücksichtslos in hun kosten moeten snijden.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.