Omzetgroei Renault in Q3 afgeremd door chiptekort

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Renault

De Franse Renault Group zag de omzet in het derde kwartaal stijgen, maar wel minder dan verwacht. Dat komt doordat het bedrijf moeite had te voldoen aan de grote vraag naar elektrische auto’s vanwege problemen in de toeleveringsketen. Dat meldt ANP op basis van de kwartaalcijfers van het bedrijf. Renault deelt nog geen winst- en verliescijfers.

De omzet van de autodivisie steeg in het derde kwartaal met 22 procent tot 9 miljard euro. Het aantal verkochte auto’s in die periode daalde met 2,4 procent tot ongeveer 481 duizend. Die daling schrijft het bedrijf toe aan een tekort aan halfgeleiders die worden gebruikt voor zijn auto’s. Renault meldt wel steeds beter in staat te zijn grotere, marge-rijkere voertuigen te verkopen.

Alliantie Nissan

Momenteel werkt Renault aan een deal met de Japanse autofabrikant Nissan. De twee bedrijven willen hun twee decennia oude alliantie opnieuw vormgeven. Renault wil daarbij het belang in Nissan terugbrengen tot 15 procent, van het huidige niveau van 43 procent. In ruil daarvoor zal Nissan 500 miljoen tot 750 miljoen dollar investeren in een belang van ongeveer 15 procent in de elektrische-autoactiviteiten van Renault. Het nieuwe pact zou de Franse autofabrikant in staat stellen door te gaan met een geplande afsplitsing van zijn elektrische auto-activiteiten.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.