Datalek bij Toyota: gegevens van duizenden klanten op straat

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
Het gaat om 296.019 e-mailadressen en klantnummers van degenen die T-Connect gebruiken. (Foto: Shutterstock)

Toyota heeft aan Reuters laten weten dat dat 296.019 e-mailadressen en klantnummers van degenen die T-Connect gebruiken mogelijk zijn gelekt. De getroffen klanten zijn personen die zich sinds juli 2017 met hun e-mailadres op de website van de dienst hebben aangemeld. Dit meldt persbureau Reuters.

T-Connect is een telematicadienst die voertuigen met elkaar verbindt. Het datalek is met name relevant omdat het de risico’s blootlegt van connected technologieën. Veel automakers zetten in op connected technologieën in de hoop daar extra inkomstenstromen mee te genereren. Zo streeft Stellantis ernaar om tegen het jaar 2030 zo’n 20 miljard euro aan omzet te generen uit connected diensten en on-demand services.

Ook Renault-ceo Luca de Meo noemde connected technologieën eerder “een game-changer“.

Volgens Guido Roozekrans, manager press & public relations Toyota Nederland, zijn er geen gevolgen voor de klanten in Europa. “We hebben geen bevestiging van een lek van gegevens buiten deze informatie. Wij bieden onze oprechte excuses aan voor het ongemak en de bezorgdheid die dit voor onze klanten kan hebben veroorzaakt.  We zullen met onze contractanten blijven samenwerken om te zorgen voor een grondig beheer van de omgang met persoonlijke informatie om diensten te leveren waarop onze klanten kunnen vertrouwen,” aldus Roozekrans.

Onduidelijkheid

Toegang door een derde partij kon niet worden bevestigd uit de toegangsgeschiedenis van de dataserver waar de informatie werd opgeslagen op basis een onderzoek, zei Toyota in de verklaring.

Tegelijkertijd werd eraan toegevoegd dat toegang door derden “niet volledig kon worden uitgesloten”.

Er is echter geen mogelijkheid dat andere gevoelige persoonlijke informatie van gebruikers, zoals namen, telefoonnummers of creditcardgegevens, zijn gelekt, aldus Toyota.

 

Datalek bij Toyota: gegevens van duizenden klanten op straat | Automotive Online

Datalek bij Toyota: gegevens van duizenden klanten op straat

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
Het gaat om 296.019 e-mailadressen en klantnummers van degenen die T-Connect gebruiken. (Foto: Shutterstock)

Toyota heeft aan Reuters laten weten dat dat 296.019 e-mailadressen en klantnummers van degenen die T-Connect gebruiken mogelijk zijn gelekt. De getroffen klanten zijn personen die zich sinds juli 2017 met hun e-mailadres op de website van de dienst hebben aangemeld. Dit meldt persbureau Reuters.

T-Connect is een telematicadienst die voertuigen met elkaar verbindt. Het datalek is met name relevant omdat het de risico’s blootlegt van connected technologieën. Veel automakers zetten in op connected technologieën in de hoop daar extra inkomstenstromen mee te genereren. Zo streeft Stellantis ernaar om tegen het jaar 2030 zo’n 20 miljard euro aan omzet te generen uit connected diensten en on-demand services.

Ook Renault-ceo Luca de Meo noemde connected technologieën eerder “een game-changer“.

Volgens Guido Roozekrans, manager press & public relations Toyota Nederland, zijn er geen gevolgen voor de klanten in Europa. “We hebben geen bevestiging van een lek van gegevens buiten deze informatie. Wij bieden onze oprechte excuses aan voor het ongemak en de bezorgdheid die dit voor onze klanten kan hebben veroorzaakt.  We zullen met onze contractanten blijven samenwerken om te zorgen voor een grondig beheer van de omgang met persoonlijke informatie om diensten te leveren waarop onze klanten kunnen vertrouwen,” aldus Roozekrans.

Onduidelijkheid

Toegang door een derde partij kon niet worden bevestigd uit de toegangsgeschiedenis van de dataserver waar de informatie werd opgeslagen op basis een onderzoek, zei Toyota in de verklaring.

Tegelijkertijd werd eraan toegevoegd dat toegang door derden “niet volledig kon worden uitgesloten”.

Er is echter geen mogelijkheid dat andere gevoelige persoonlijke informatie van gebruikers, zoals namen, telefoonnummers of creditcardgegevens, zijn gelekt, aldus Toyota.