‘Ford moet 1,7 miljard dollar schadevergoeding betalen voor fataal ongeluk’

Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
Bij het ongeval kwam het echtpaar Melvin en Voncille Hill om het leven in hun F-250. (Foto: Ford)

Een Amerikaanse jury heeft autofabrikant Ford veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 1,7 miljard dollar (1,7 miljard euro) voor een dodelijk ongeval in 2014. Dit heeft een betrokken advocaat bevestigd aan persbureau Bloomberg.

Bij dat ongeval kwam een ouder echtpaar om het leven in hun F-250. Zij waren onderweg van hun boerderij toen een klapband ervoor zorgde dat de auto omrolde. Het dak van de auto kon het gewicht echter niet dragen waardoor zij om het leven kwamen, schrijft Bloomberg.

Niet sterk genoeg

Volgens de familie wist Ford dat de dakconstructie van de F-250 niet sterk genoeg was om inzittenden te beschermen in het geval de auto op zijn dak terecht zou komen. Ford zou eigenaren niet gewaarschuwd hebben en het ontwerp van de auto pas in 2016 hebben aangepast.

Een dag eerder al kende de jury een bedrag van 24 miljoen dollar toe aan de familie als schadevergoeding, met de aantekening dat Ford voor 70 procent verantwoordelijk is voor het ongeval. De 1,7 miljard dollar die Ford nu moet betalen is een extra vergoeding die als straf moet worden uitgekeerd.

De staat Georgia ontvangt hiervan 75 procent, de rest gaat naar de familie en advocaten. Ford gaat in beroep, aldus Bloomberg. In hoger beroep wordt de hoogte van schadevergoedingen vaak aanzienlijk verlaagd.

Recent nog was er een miljoenenrecall bij Ford vanwege transmissieproblemen.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.