VW-ceo Herbert Diess vertrekt, opgevolgd door Porsche-baas Oliver Blume

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
Herbert Diess stapt op als ceo van Volkswagen Group. (Foto: VW)

Herbert Diess stapt op als ceo van Volkswagen Group Dit zou gebeuren met wederzijds goedkeuren, zo meldt het Duitse autobedrijf. Het contract van Diess liep nog tot oktober 2025.

Diess wordt opgevolgd door Oliver Blume, die sinds 2015 ceo is van Porsche. Blume neemt de functie per 1 september over en blijft tevens voorzitter van de Raad van Bestuur van Porsche. De huidige cfo, Arno Antlitz, wordt coo. 

Vertrek

De officiële reden van het vertrek van Diess is niet gecommuniceerd, al weten internationale media te melden dat hij de steun verloor van de raad van toezicht. In deze raad zitten onder andere vertegenwoordigers van de families Porsche en Piech, ambtenaren van de Duitse deelstaat Nedersaksen en vakbondsleiders. Het nieuws van zijn vertrek werd medegedeeld terwijl Diess op fabrieksbezoek was in de Verenigde Staten. 

Volgens Duitse vakmedia had Diess niet genoeg bondgenoten en raakte hij steeds meer geïsoleerd. Aanstaande kostenbesparing en vertraging bij het ontwikkelen van software voor toekomstige voertuigen hebben hem uiteindelijke zijn positie gekost, aldus Duitse media. Diess was binnen het bestuur van Volkswagen een relatieve outsider die in 2015 van BMW afkomstig was.

Minder  

Al in oktober vorig jaar werd het bestuur van de Volkswagen Group geherstructureerd waardoor de ceo minder macht kreeg. Per 1 januari werd Diess nog wel verantwoordelijk voor de VW-software-dochter Cariad. Wat daarmee gebeurt, is nog niet bekend. Diess werd in 2018 aangesteld terwijl het concern na het dieselgate-schandaal beterschap beloofde. Hij zette het bedrijf op die andere koers, die zich kenmerkte door miljardeninvesteringen in nieuwe technologieën. Het was publiekelijk bekend dat hij meer keek naar Tesla als benchmark dan naar ’traditionele’ concurrenten zoals Toyota en Ford. Diess vertrekt officieel vanaf 1 september.

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.

VW-ceo Herbert Diess vertrekt, opgevolgd door Porsche-baas Oliver Blume | Automotive Online

VW-ceo Herbert Diess vertrekt, opgevolgd door Porsche-baas Oliver Blume

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
Herbert Diess stapt op als ceo van Volkswagen Group. (Foto: VW)

Herbert Diess stapt op als ceo van Volkswagen Group Dit zou gebeuren met wederzijds goedkeuren, zo meldt het Duitse autobedrijf. Het contract van Diess liep nog tot oktober 2025.

Diess wordt opgevolgd door Oliver Blume, die sinds 2015 ceo is van Porsche. Blume neemt de functie per 1 september over en blijft tevens voorzitter van de Raad van Bestuur van Porsche. De huidige cfo, Arno Antlitz, wordt coo. 

Vertrek

De officiële reden van het vertrek van Diess is niet gecommuniceerd, al weten internationale media te melden dat hij de steun verloor van de raad van toezicht. In deze raad zitten onder andere vertegenwoordigers van de families Porsche en Piech, ambtenaren van de Duitse deelstaat Nedersaksen en vakbondsleiders. Het nieuws van zijn vertrek werd medegedeeld terwijl Diess op fabrieksbezoek was in de Verenigde Staten. 

Volgens Duitse vakmedia had Diess niet genoeg bondgenoten en raakte hij steeds meer geïsoleerd. Aanstaande kostenbesparing en vertraging bij het ontwikkelen van software voor toekomstige voertuigen hebben hem uiteindelijke zijn positie gekost, aldus Duitse media. Diess was binnen het bestuur van Volkswagen een relatieve outsider die in 2015 van BMW afkomstig was.

Minder  

Al in oktober vorig jaar werd het bestuur van de Volkswagen Group geherstructureerd waardoor de ceo minder macht kreeg. Per 1 januari werd Diess nog wel verantwoordelijk voor de VW-software-dochter Cariad. Wat daarmee gebeurt, is nog niet bekend. Diess werd in 2018 aangesteld terwijl het concern na het dieselgate-schandaal beterschap beloofde. Hij zette het bedrijf op die andere koers, die zich kenmerkte door miljardeninvesteringen in nieuwe technologieën. Het was publiekelijk bekend dat hij meer keek naar Tesla als benchmark dan naar ’traditionele’ concurrenten zoals Toyota en Ford. Diess vertrekt officieel vanaf 1 september.

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.