Oorlog Oekraïne

Rusland gebruikt Renault-fabriek voor reïncarnatie Moskvich

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
Renault heeft zijn aandeel in de Russische automaker verkocht. (Foto: Renault)

De fabriek van Renault Group in Moskou zal worden hergebruikt om Moskvich-auto’s te produceren. Het is twintig jaar geleden dat de auto’s voor hert laatst werden geproduceerd. Dit meldt Reuters op basis van uitspraken van de Moskouse burgemeester, die ook meldde dat hij ‘de autofabriek van Renault in de stad zal nationaliseren’. 

Hoe de auto precies geproduceerd gaat worden en op welke termijn, is nog niet duidelijk. Wel zei de burgemeester dat de Russische vrachtwagenfabrikant Kamaz zal optreden als de belangrijkste technologische partner van de fabriek. Kamaz heeft nog geen verklaring afgegeven.

Renault weg uit Rusland

Eerder deze week werd bekend dat Renault zijn aandeel in de Russische autobouwer Avtovaz heeft verkocht aan een wetenschappelijk instituut dat is verbonden aan de universiteit van Moskou. Daarmee vertrekt de Franse autobouwer uit het land als reactie op het Russisch-Oekraïens conflict. Wel heeft Renault een terugkoopoptie bedongen.

De Moskvich, wat ‘een inwoner van Moskou’ betekent, werd voor het eerst vervaardigd in de Sovjet-Unie en ontworpen als een betaalbare personenauto, met onderdelen die in Rusland en het communistische Oost-Duitsland zijn gemaakt. Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie werd de automaker geprivatiseerd en later failliet verklaard.

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.