Overheidsinstantie VS spant racismerechtszaak aan tegen Tesla

Jeroen Vos Jeroen Vos
De Amerikaanse overheidsinstantie DFEH spant een rechtszaak aan tegen Tesla vanwege misstanden in zijn fabriek in Fremont. (Foto: Shutterstock) (Foto: Shutterstock)

De California Department of Fair Employment and Housing (DFEH) gaat een rechtszaak aanspannen tegen autofabrikant Tesla vanwege racisme en pesterijen in de fabriek in Fremont. De zaak is het gevolg van een driejarig onderzoek van de Amerikaanse overheidsinstantie en omvat een periode tussen 2015 en 2019. Dat meldt Tesla vandaag.

Volgens Tesla heeft de overheidsinstantie bijna 50 voormalig medewerkers ondervraagd over discriminatie of intimidatie op de werkvloer. Hierbij is, zo stelt de autofabrikant, geen wangedrag vastgesteld. “Het is dan ook ongeloofwaardig dat het bureau stelt dat er sprake zou zijn systematische misstanden”, zo schrijft Tesla in een verklaring.

Schorsen

Als de rechtszaak wordt aangespannen, dan wil Tesla de rechter vragen om de zaak te schorsen tot er meer feiten en bewijzen worden toegevoegd aan het dossier. De autofabrikant zou de specifieke beschuldigingen om de grondslag van de rechtszaak, ondanks herhaaldelijke verzoeken van Tesla, niet ontvangen hebben van de DFEH.

Het is niet de eerste keer dat Tesla wordt aangeklaagd. Zo zou er sprake zijn van seksuele intimidatie op de werkvloer en betichtte een werknemer de autofabrikant van racisme. Tesla werd in de eerdere racismerechtszaak door de rechter gesommeerd een schadevergoeding van 137 miljoen dollar te betalen. Daartegen is Tesla in beroep gegaan, omdat de fabrikant de vergoeding buitensporig hoog vindt. De rechtszaak aangespannen door de DFEH staat los van de eerdere rechtszaken.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.